Zobacz pełną wersję : Amortyzatory plus sprężyny
witam
zbliża się czas że trzeba będzie wymienić zawieszenie w mojej Hondzie Civic 1.4 i 5 d-buda 5 MA
chciałbym kupić coś jak najbardziej zbliżonego do fabrycznych.Wiem że amory miały DELPHI,wszyscy montują Kayaby,ale jakie sprężyny wybrać ?Nie interesują mnie obniżane i tuningowane.Chcę podnieść budę do góry.Teraz mam obniżoną o jakieś 30 cm.Obecnie mam zawias Delphi plus sprężyny H&R.
Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi.pozdrawiam
.Chcę podnieść budę do góry.Teraz mam obniżoną o jakieś 30 cm.
to masz dobre glebe:)
kup KYB i serie springi bedzie luz ewentualnie od vti
sprężyny od VTI są za twarde i przód, z racji cięższego silnika b18(dohc)w vti, będzie stał wyżej przy d-serii. wygląda to śmiesznie
z amorków możesz wrzucić Kayabe ExcelG (seria) albo AGX (bardzo trwałe) albo Bilstein B4 lub troszkę twardsze B6, oczywiście sa tez Delphi. a springi jak chcesz serie to tylko seryjne, poszukaj gdzieś na szrotach ogolnie sprężyny sie nie niszczą daj do piaskowania pomaluj sobie na żółto albo na czerwono i będzie ładnie :D Nie będę Cie namawiał do pozostania przy glebie bo wiem jak sie jeździ po naszych drogach :) sam mam seryjne springi w pogotowiu jeszcze w piwnicy w razie jak stan dróg po przyszłej zimie jeszcze bardziej sie spierd... ;)
Pozwólcie, że odnowię temat... co myślicie o amortyzatorach sahs?? mechanik mi dziś takie zamówił, ale nie miały uchwytów na kable i musiał odesłać i na jutro mam zamówione kyb. Co to za firma sahs?? podobno produkuje amortyzatory na pierwszy montaż do vw?? ale czy nadają się one do naszych hond??
Piszę z ciekawości:)
Pozdrawiam.
Sachs'y gazowe to bdb amorki i na pewno lepsze niż Czeskie lub Hiszpańskie KYB ExcelG ...
jaka jest różnica pomiędzy zwyklą KYB a KYB Exel G.Co polecacie z własnego doświadczenia.
Podłącze się do tematu. Otóż sprawa wygląda następująco, okazało się że do wymiany mam komplet amortyzatorów niestety tył około 40 %, przód około 50 % sprawności. I tutaj moje pytanie czy ma ktoś może założone kompletne zawieszenie (amory + sprężyny) MTS Technik w naszej budzie, jak to się sprawuje?, jakie pierwsze odczucia?, jest bardzo twardo czy raczej miękko?. Nie mam kasy żeby zainwestować w coś droższego, a opcja seryjne amory + obniżające sprężyny mnie nie interesuje bo akurat widzę co się stało z amorami z tyłu które nie wytrzymały nawet 2 lat.
skolopendra
02-06-10, 09:40
KYB a KYB Exel G.Co polecacie z własnego doświadczenia.
ludzie narzekają na te produkty gdyż często to nie made in japan .jeśli kyb to tylko agx
ludzie narzekają na te produkty gdyż często to nie made in japan .jeśli kyb to tylko agx
a jaka jest ich charakterystyka pracy?,chodzi mi o jak najbardziej zbliżone do serii.
Jakie sprężyny polecacie do amorków KYB-też KYB,czy Lesjifrosa?
Bez żadnej gleby,tylko zbliżone do serii.
skolopendra
02-06-10, 11:12
chodzi mi o jak najbardziej zbliżone do serii.
nastawy "1i1 " prawie seria z o wiele lepszą kontrolą trakcji
Podłącze się do tematu. Otóż sprawa wygląda następująco, okazało się że do wymiany mam komplet amortyzatorów niestety tył około 40 %, przód około 50 % sprawności. I tutaj moje pytanie czy ma ktoś może założone kompletne zawieszenie (amory + sprężyny) MTS Technik w naszej budzie, jak to się sprawuje?, jakie pierwsze odczucia?, jest bardzo twardo czy raczej miękko?. Nie mam kasy żeby zainwestować w coś droższego, a opcja seryjne amory + obniżające sprężyny mnie nie interesuje bo akurat widzę co się stało z amorami z tyłu które nie wytrzymały nawet 2 lat.
Dzisiaj byłem na przeglądzie i odświeżę post kolegi .... kurcze mnie to samo spotkało amory tył mam 48 i 49 wiec powoli zaczyna robić się dupa ;/ powie że już się to odczuwa podczas jazdy auto jakoś tak pływa znaczy czuć że z tyłu coś jest nie tak przód 66 i 65 wiec trochę lepiej ale i tak już trzeba myśleć o wymianie czaję się na MTS Technik gwint i pytanko czy ktoś to ma w 5D czy podejdzie jak się na tym jeździ :)