Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Amortyzatory plus sprężyny

marhyl
13-05-10, 12:57
witam
zbliża się czas że trzeba będzie wymienić zawieszenie w mojej Hondzie Civic 1.4 i 5 d-buda 5 MA
chciałbym kupić coś jak najbardziej zbliżonego do fabrycznych.Wiem że amory miały DELPHI,wszyscy montują Kayaby,ale jakie sprężyny wybrać ?Nie interesują mnie obniżane i tuningowane.Chcę podnieść budę do góry.Teraz mam obniżoną o jakieś 30 cm.Obecnie mam zawias Delphi plus sprężyny H&R.
Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi.pozdrawiam

Xus
13-05-10, 13:00
.Chcę podnieść budę do góry.Teraz mam obniżoną o jakieś 30 cm.

to masz dobre glebe:)
kup KYB i serie springi bedzie luz ewentualnie od vti

darp4
13-05-10, 16:20
sprężyny od VTI są za twarde i przód, z racji cięższego silnika b18(dohc)w vti, będzie stał wyżej przy d-serii. wygląda to śmiesznie

czara
14-05-10, 11:26
z amorków możesz wrzucić Kayabe ExcelG (seria) albo AGX (bardzo trwałe) albo Bilstein B4 lub troszkę twardsze B6, oczywiście sa tez Delphi. a springi jak chcesz serie to tylko seryjne, poszukaj gdzieś na szrotach ogolnie sprężyny sie nie niszczą daj do piaskowania pomaluj sobie na żółto albo na czerwono i będzie ładnie :D Nie będę Cie namawiał do pozostania przy glebie bo wiem jak sie jeździ po naszych drogach :) sam mam seryjne springi w pogotowiu jeszcze w piwnicy w razie jak stan dróg po przyszłej zimie jeszcze bardziej sie spierd... ;)

kubot
14-05-10, 19:11
Pozwólcie, że odnowię temat... co myślicie o amortyzatorach sahs?? mechanik mi dziś takie zamówił, ale nie miały uchwytów na kable i musiał odesłać i na jutro mam zamówione kyb. Co to za firma sahs?? podobno produkuje amortyzatory na pierwszy montaż do vw?? ale czy nadają się one do naszych hond??
Piszę z ciekawości:)
Pozdrawiam.

PeJot
22-05-10, 20:48
Sachs'y gazowe to bdb amorki i na pewno lepsze niż Czeskie lub Hiszpańskie KYB ExcelG ...

marhyl
01-06-10, 14:35
jaka jest różnica pomiędzy zwyklą KYB a KYB Exel G.Co polecacie z własnego doświadczenia.

noctyfer
02-06-10, 08:04
Podłącze się do tematu. Otóż sprawa wygląda następująco, okazało się że do wymiany mam komplet amortyzatorów niestety tył około 40 %, przód około 50 % sprawności. I tutaj moje pytanie czy ma ktoś może założone kompletne zawieszenie (amory + sprężyny) MTS Technik w naszej budzie, jak to się sprawuje?, jakie pierwsze odczucia?, jest bardzo twardo czy raczej miękko?. Nie mam kasy żeby zainwestować w coś droższego, a opcja seryjne amory + obniżające sprężyny mnie nie interesuje bo akurat widzę co się stało z amorami z tyłu które nie wytrzymały nawet 2 lat.

skolopendra
02-06-10, 09:40
KYB a KYB Exel G.Co polecacie z własnego doświadczenia.

ludzie narzekają na te produkty gdyż często to nie made in japan .jeśli kyb to tylko agx

marhyl
02-06-10, 10:49
ludzie narzekają na te produkty gdyż często to nie made in japan .jeśli kyb to tylko agx
a jaka jest ich charakterystyka pracy?,chodzi mi o jak najbardziej zbliżone do serii.
Jakie sprężyny polecacie do amorków KYB-też KYB,czy Lesjifrosa?
Bez żadnej gleby,tylko zbliżone do serii.

skolopendra
02-06-10, 11:12
chodzi mi o jak najbardziej zbliżone do serii.

nastawy "1i1 " prawie seria z o wiele lepszą kontrolą trakcji

Djadi
07-06-10, 23:44
Podłącze się do tematu. Otóż sprawa wygląda następująco, okazało się że do wymiany mam komplet amortyzatorów niestety tył około 40 %, przód około 50 % sprawności. I tutaj moje pytanie czy ma ktoś może założone kompletne zawieszenie (amory + sprężyny) MTS Technik w naszej budzie, jak to się sprawuje?, jakie pierwsze odczucia?, jest bardzo twardo czy raczej miękko?. Nie mam kasy żeby zainwestować w coś droższego, a opcja seryjne amory + obniżające sprężyny mnie nie interesuje bo akurat widzę co się stało z amorami z tyłu które nie wytrzymały nawet 2 lat.

Dzisiaj byłem na przeglądzie i odświeżę post kolegi .... kurcze mnie to samo spotkało amory tył mam 48 i 49 wiec powoli zaczyna robić się dupa ;/ powie że już się to odczuwa podczas jazdy auto jakoś tak pływa znaczy czuć że z tyłu coś jest nie tak przód 66 i 65 wiec trochę lepiej ale i tak już trzeba myśleć o wymianie czaję się na MTS Technik gwint i pytanko czy ktoś to ma w 5D czy podejdzie jak się na tym jeździ :)