Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwne zachowanie sprzegla eg4 d15b2

tomek_m
13-05-10, 00:10
jakby co to nie bijcie, szukalem chwile, ale nie znalazlem czegos takiego, poza tym dziwne to jest bardzo wiec nie wiem co sie dzieje, mam nadzieje ze pomozecie:)

otoz jakie 4 miesiace temu zaczelo mi szwankowac sprzeglo - pedal byl coraz bardziej luzny (stawial opor przy samym koncu wciskania), ze akurat bylem w trasie i zaczynalem miec problem aby wrzucac biegi zatrzymalem sie na stacji benzynowej, zajrzalem do zbiorniczka plynu sprzeglowego - okazalo sie ze jest pusty:(, cos musialem zaradzic, kupilem olej przekladniowy (boxol - do ukladow wspomagania itp) wlalem nieco, ale olej jakby nie splynal, wiec z bolem pojechalem dalej. Usterka jakies 300 km dalej jakby zaczela sie naprawiac i po jakichc kolejnych 200 km sprzeglo dzialalo dobrze.
Tak bylo przez kilka miesiecy i od kilku dni znow zonk - ale tym razem sprzeglo losowo dziala poprawnie, a losowo pedal jest calkiem luzny - powiedzmy na 10 wcisniec pod rzad potrafi zupelnie przypadkowo dobrze zadzialac 4 razy, 4 razy polowa ruchu jest luzna i sprzeglo "bierze" w zupelnie innym momencie a dwa razy wpada calkiem w podloge:( macie jakis pomysl co to moze byc?

mixturant
13-05-10, 00:14
Może cieknie Ci płyn z pompki sprzęgła do środka auta i sprzęgło się zapowietrza bez płynu? Sprawdzałeś niedawno stan płynu w zbiorniczku?

zakit
13-05-10, 00:23
przedewszystkim jakim cudem do sprzegla nalales oleju przekladniowego?! dot hamulcowy tylko i wylacznie, najlepiej dot4 zmien i wtedy powiedz co sie dzieje.

skolopendra
13-05-10, 10:12
najlepiej dot4 zmien i wtedy powiedz co sie dzieje.

dokładnie ,lecz nie tylko w zbiorniczku, lecz w całym układzie !

art81
13-05-10, 15:11
Zalej DOT-EM i podpompuj trochę pedałem. U mnie kiedyś płyn gdzieś zniknął po miesięcznym postoju(do dzisiaj nie wiem gdzie). Zalałem i pompowałem aż wrócił do normy. Rok jeżdżę i jest ok.