PDA

Zobacz pełną wersję : terkotasnie podczas jazdy

slackmaster
12-05-10, 20:34
Witam mam pytanie podczas jazdy po prostej gdy jadę 80 km/h i puszczam gaz to słychać takie terkotanie chrupanie ciężko określić ten dźwięk z kół, Gdy podniosłem jedna stronę samochodu i obracałem kołem gdy auto jest na biegu to jest luz nawet spory....czy to oznaka przegubu wewnętrznego czy zewnetrznego, jak trzymam za półośkę i obracam przegubem to delikatny luz jest wyczuwalny mniejszy niż gdy kręcę kołem. Miał ktoś podobna sytuacje??

Dobraku
12-05-10, 23:00
Witam podepnę się pod temat ja mam coś podobnego też coś z b.dużą czestotliwością trykocze( nawet na luzie na wyłączonym silniku) dźwięk troche tak jakbym jechał po kostce brukowej tylko trochę szybciej pojawia sie od ok 40-60 km/h wydaje się być z przodu, Opony to dunloop Dunlop SP Sport. Sam już głupi jestem.

slackmaster
18-05-10, 12:12
Witam u mnie jus problem rozwiazany przyczyna takiego tyrkotania była prawa końcówka drążka kierowniczego to ona miała luz na sworzniu i takie drgania wzbudzała po wymianie drązka bajeczka:):):):)

teg
18-05-10, 16:32
U mnie identycznie objawy dawało nie dokręcone koło :)

Dobraku
05-06-10, 13:47
No i dziś poszedłem pogrzebać w aucie .... zmieniłem koło miejscami ( na tylnej osi miałem inne opony) efekt bez zmian talej daje sie słyszeć taki cichy terkot. Podlewarowałem auto puściłem napęd jak koła były w powietrzu i miałem wrażenie ze słysze to tylko przy prawym kole, samo koło obraca sie łądnie bez oporów czy jakiś dziwnych przeskoków. Nie wiem czym to moze być spowodowane. Możliwe, że w skrzyni jest mało oleju ? albo że jest nie odpowiedni ?

Djadi
07-06-10, 23:31
No i dziś poszedłem pogrzebać w aucie .... zmieniłem koło miejscami ( na tylnej osi miałem inne opony) efekt bez zmian talej daje sie słyszeć taki cichy terkot. Podlewarowałem auto puściłem napęd jak koła były w powietrzu i miałem wrażenie ze słysze to tylko przy prawym kole, samo koło obraca sie łądnie bez oporów czy jakiś dziwnych przeskoków. Nie wiem czym to moze być spowodowane. Możliwe, że w skrzyni jest mało oleju ? albo że jest nie odpowiedni ?

Ehh terkoty huczenia ręce opadają :( ja dzisiaj jeszcze raz przyjrzałem się mojej skrzyni to znaczy nadsłuchiwałem bo jutro szykuje się wymiana skrzyni i kurcze już sam nie wiem przy 60km/h i tylko przy takiej prędkości słychać huczenie takie buczenie łuuułuuuu i tylko dochodzące od strony kierowcy jak przechyle głowę na stronę pasażera już tego tak nie słychać jestem już zdesperowany ;/ przed jutrzejszą wymianą skrzyni postanowiełm dzisiaj wymienić olej z myślą że może się polepszy stan skrzynki wlałem 10W40 mobila oczywiście MTF Hondy stoi i czeka ale szkoda mi go było wlewać więc wlałem na próbę nowy półsyntetyk różnice a no są przedewszystkim biegi wchodzą lepiej i lżej :D ale huczenie dalej występuje w tamtym tygodniu wymieniłem obydwa łożyska z przodu z myślą że to huczenie to właśnie łożyska i dupa no ale łożyska mam już nowe :D dzisiaj podniosłem autko i przetestowałem no wiadomo że łożyska w skrzyni ją walnięte jak wcisnę sprzęgło cisza jak pusze żeży, wbiłem 5 bieg i puszczam sprzęgło odrazu słychać żeżenie i to dosyć spore z okolic skrzyni ehh wiec na banko stawiam na skrzynkę hmm no spokoju mi to nie daje czasem jadą zastanawiam sie może to łożyska z tyłu ehhh ale przecież koła z tyłu kręcą się bardzo dobrze na podniesionym aucie i nawet szumu nie ma :) wiec zostaje tylko skrzynka. A propo wymiany oleju mam przejechane 211tyś i nie wieże że poprzedni właściciel Niemiec wymieniał olej ... stan masakryczny prawe że czarny

teg
08-06-10, 00:53
A mnie wyło coś tylko przy ostrym skręcie w lewo i znikało gdy wciskało się sprzęgło. Myślicie, że jakiś warsztat by do tego doszedł, że to mechanizm różnicowy skrzyni? :D Trzeba szukać samemu.

Dobraku
08-06-10, 16:00
no to u mnie jest nieco inaczej ja czy jade na biegu czy na luzie czy ze sprzęgłem to i tak to mam ... jak tylko kręcą sie koła ..... normalnie jak bym z 60km/h jechał po kostce brukowej tylko zdecydowanie ciszej. Pojawiło się to jakiś czas po zmianie silnika ... jak przy okazji zalałem skrzynie castrolem 10w40 tak ze dwa tygodnie później ... i nie wiem własnie. Tak się zastanawiam czy jest sens zmieniać ten olej na MTF z nadzieją poprawy czy odpuścić. Na całę szczęście mam drugą skrzynie tylko wolał bym oszczedzić sobie roboty z jej wymianą. Jedyne co moge oprócz tego terkotu jej zarzucić to to, że czasem 3 wybije i też niebardzo wiem od czego.

teg
08-06-10, 22:59
Sprawa nie jest taka trudna: autko na podnośnik, wejść pod spód, odpalić i słuchać skąd dobiega dźwięk. Wciskać i puszczać sprzęgło, trzymać za jedno koło żeby tylko drugie się kręciło itp... W ten sposób dojdziesz co i jak. Polecam wizytę w dobrym ASO, w Bydgoszczy nie mają z czymś takim problemów i nie kasują dużo, np., za sprawdzenie całego zawieszenia i układu kierowniczego zapłaciłem 50zł :)

Djadi
09-06-10, 02:58
Ja mam problem z gowy właśnie pisze posta bo wrócięłm z garażu od godziny 17:00 w dwie osoby walka skrzynia i tylna łapa przy okazji oczywiście musiałem skręcić wszystko i zrobić testa powiem tyle miodzio.... :D kurna co to się zbiera teraz reszta w moim temacie :p tylko pytanie do was co zrobićz pedałem sprzegła opad do końca odpowietrzyłem ale kurcze tak mi szybko bieże że masakra tylko ledwo odwerwe noge i juz za szybko a w gurnej czesci pedału jest taki luz jak by kurcze mozna było ten luz zkrecićpomuszcie :) P.S jutro potestuje bo dzisiaj bardzo zafascynowany jestm wiec żadnego buczenia nie suchałem tylko lekki test 1,2,3 :)

Dobraku
23-06-10, 22:22
No i u mnie również problem już rozwiązany- winawajcą było łożysko w kole. Co ciekawe wcale nie huczało tylko taki terkot, zato teraz - błoga cisza.

Djadi
24-06-10, 21:06
No i u mnie również problem już rozwiązany- winawajcą było łożysko w kole. Co ciekawe wcale nie huczało tylko taki terkot, zato teraz - błoga cisza.

Które łożysko ??

Dobraku
25-06-10, 17:57
Prawe w przodzie.