Zobacz pełną wersję : czy do Hondy Civic sa nadrozsze czesci oraz serwis?
szachistka
21-09-06, 10:08
Czesc. Jestem nowa i nie ukrywam,ze na samochodach znam sie malo, ale marzy mi sie Honda Civic. Najbardziej to roczniki ok 93-96 ale poniewaz to nie na moja kieszen (wciaz jestem studentak dzienna;p) wiec upolowalam sobie ladnych kilka sztuk z '91. Tylko ze dowiedzialam sie od taty, iz japonskie samochody maja najdrozsze czesci oraz - serwis. Wy na pewno macie o tym pojecie wiec chcialabym sie dowiedziec, czy rzeczywiscie tak jest? Gdybym kupila sobie taka 15-letnia Honde ile musialabym rocznie do niej dokladac? Ponoc to sa samochody malo awaryjne. Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam milosnikow Civic:)
ile musialabym rocznie do niej dokladac?
tego nikt Ci nie powie. A części wcale nie są takie drogie
Hehe! Mój tata też mnie straszył, że mnie nie stać na hondę, bo drogie części itd. i mówił, żebym sobie jakiegoś niemca kupiła. Na szczęście nie dałam się przekonać :D
A tak na marginesie, to też dziennie studiuję co nie przeszkodziło mi kupić samochodu z 92'
kolego ja jezdzilem astra ,kadetem i teraz mam civic jestem bardzo zadowolony, czesci np.pasek rozadu i napinacz w civic wyszedl mnie 140zl a do astry 160zl,musisz kupic civic w dobrym stanie to nic nie bedziesz wkladal i wmiare normalnie latac przy zakupie patrz na zawieszenie czy nic nie puka i silnik czy wyciekow niema czy nie dymi z rury
sajmon1100
21-09-06, 13:26
Czesc. Jestem nowa i nie ukrywam,ze na samochodach znam sie malo, ale marzy mi sie Honda Civic. Najbardziej to roczniki ok 93-96 ale poniewaz to nie na moja kieszen (wciaz jestem studentak dzienna;p) wiec upolowalam sobie ladnych kilka sztuk z '91. Tylko ze dowiedzialam sie od taty, iz japonskie samochody maja najdrozsze czesci oraz - serwis. Wy na pewno macie o tym pojecie wiec chcialabym sie dowiedziec, czy rzeczywiscie tak jest? Gdybym kupila sobie taka 15-letnia Honde ile musialabym rocznie do niej dokladac? Ponoc to sa samochody malo awaryjne. Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam milosnikow Civic:)
każda część jest droga jak kupujesz w ASO (nawet pospolite fiaty ,dajewo :)) tez w aso mają kosmiczne ceny ,,,,,zamienniki takie same ceny jak do innych aut,a serwis jak serwis poza ASO ceny podobne jakl w innych autkach
kupuj honde i sie nie zastanawiaj. jest malo awaryjana. poszukaj tylko w dobrym stanie. potem dobre zniżki i dalej jazda. tutaj jest wiele osób ktore potem ci pomoga co gdzie i jak :D aż za bardzo. a na poczatek czytac czytac czytac :)
ceny w JC porownywalne z cenami do opla, volksvagena itd. wiec tylko Honda!!
To taki stereotyp jeszcze istnieje? :shock:
Części jak do każdego innego auta, ale awaryjność mniejsza ;)
Ja tak sie sklada tez jestem studentem i chcialem niemca (golfik III 1.9tdi) ale nadazyla sie okazja zeby kupic civiczke 91 rok w stanie bdb. Cale szczescie ze tak sie stalo ... zakochalem sie w tym samochodzie i nie zamienilbym go na nic innego no chyba ze na najnowszego civica:) Goraco polecam. P.S jak narazie wydalem 45zl na plyn do chlodnicy a tak poza tym to tylko paliwo:)
hej.mam drugiego civica.obecnym jeżdzę już rok i włożyłem w to autko całe 80 zł.Oczywiście nie licząc olejów i innych płynów.samochód ma 15 lat.Ojcec ma golfa IV z 2001 i w ciągu roku włożył w niego ok 6000.Rachunek jest prosty.Tylko Honda.
nie bede powtarzal tego co wszyscy...odnosnie cen czesci...
pierwsza honda zrobilem ponad 70 tys wydajac 210 zl na rozrzad (z wymianą)
no i oczywiscie paliwo, olej co 20 tys i to wszystko...
potem na drodze spotkalem drzewo i musialem sie porzagnac z hondzia :(
teraz ma druga hondzie i wiem ze nie bede duzo wydawal na naprawy....bo awaryjnosc jest niska...
Zgadzam sie z kolegami, czesci nie sa drogie, sa porownywalne z innymi autami.
Ojciec rowniez (zgodnie ze stereotypem) mawial, ze honda jest strasznie droga w utrzymaniu... rozmowy skonczyly sie kiedy jednoczesnie wymienialismy rozrzad (u mnie komplet 120zl a u niego (Punto I) 140zł :D
Powiem tylko, ze jesli chodzi o III gen. to naprawde warto przylozyc sie przy kupnie...
Kupilem tanio aczkolwiek wymienilem juz:
- rozrzad (to raczej standard)
- olej (rowniez)
- pasek na wspomaganie
- chlodnice (nowa 230zl, wg mnie bardzo tanio jak na nowa :))
- pomalowalem cale auto (czarny metalik) z robocizna za 800zl
- wymienilem progi (2x70zł + reperaturka 40zl).
- kupilem antene dachowa 30zl
- opony na przod :)
ps. kolejnym plusem jest spalanie... silniczek 1.5 16V i w papierach ma wpisane 7l\100km. ja zmierzylem 8l\100km wiec wydaje mi sie, ze jak na 90KM nie jest zle :)
Pozdrawiam, KeyTrap
ps. kolejnym plusem jest spalanie... silniczek 1.5 16V i w papierach ma wpisane 7l\100km. ja zmierzylem 8l\100km wiec wydaje mi sie, ze jak na 90KM nie jest zle n
moja Hania d15b2 spala do 6,5 ostatnio przy "toczeniu" się po mieście i mojej nodze wyszło 6,29 (od pełnego do pełnego zbiornika) , a da sie jeszcze mniej :)))
Ostatnio trafiłem szukając części na sklep https://jdmshop.eu/ i jeśli chodzi o Hondy to wydaje mi się, że najlepszy na rynku, bo wyposażenie mają ogromne i praktycznie do każdego modelu na spokojnie można dopasować części więc jak możesz to sobie tam do nich zerknij. Nawet jak masz auto jeszcze z minionego wieku to wiele części jest dostępnych.
Myślę, że przez 14 lat ogarnęła sobie części :D
Odkop roku ! :)
To jest spam roku. Zobacz jego posty...
Mój tata też mnie straszył, że mnie nie stać na hondę, bo drogie części itd. i mówił, żebym sobie jakiegoś niemca kupiła ;)
Też dużo o tym słyszałem, a wcale to nie jest prawda ;) Od zeszłego roku jestem szczęśliwym posiadaczem Hondy Civic i części nie są wcale tak drogie, jak się niektórym wydaje. W październiku wymieniałem sprzęgło, wybrałem chyba nie najgorszy model bo był to komplet Blue Print: https://www.centrumauto.pl/sprzeglo-komplet-blue-print--adh230105,2blp i kosztował raptem 600 zł. Przecież do niemieckich, czy francuskich samochodów części też tyle kosztują, a nawet więcej. Nie ma co kierować się takimi opiniami bo w każdym przypadku części swoje kosztują :)