Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mrugający zielony kluczyk D16V1

Pit R
10-05-10, 14:50
Witam użytkowników forum.
Trafiłem tutaj z poniższym problemem, a niestety 'szukajka' nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi.
Posiadam Civica z 2003r wersja 5d z silniczkiem D16V1. Autko stało ponad pół roku nieużywane. Akumulator był odpięty.
Po przekręceniu kluczyka słychać pompę przez chwilę, zapala się żółta kontrolka ECU i miga zielony kluczyk :/. Można pokręcić rozrusznikiem, oczywiście z zerowym skutkiem.
Pogrzebałem trochę pod deską, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i natknąłem się na pudełeczko z dwoma wtyczkami i napisem 'Honda Lock' albo coś podobnego... Po wypięciu jednej z tych dwóch wtyczek zielony kluczyk zgasł, ale autko zaczęło na mnie trąbić klaksonem :/ Po wpięciu wtyczki kluczyk znów mruga ale autko nadal trąbi. Pomogło tylko odpięcie klemy. Teraz po podłączeniu aku auto natychmiast trąbi, natomiast po przekręceniu stacyjki standardowo mruga zielona ikonka. Nie pomaga klikanie pilotem od centralnego, mam tylko jeden kluczyk do tego auta. Nie uległo w żadnej stłuczce...
Czy ktoś może mi pomóc w odnalezieniu przyczyny?

adam_k
10-05-10, 17:21
chyba rozkodował Ci się immobilizer. Z tego co wiem to chyba w manualu jest opisane jak go zakodować

Pit R
10-05-10, 19:36
Dorwałem się dziś do schematów elektrycznych i znalazłem jeden kabelek (bodajże 4 pin we wtyczce od immo) który idzie do czujnika poziomu płynu hamulcowego :confused: ...
Czy płyn hamulcowy może mieć coś wspólnego, bo przy okazji był wymieniany i jeszcze nie wlany nowy:p
No bo jeśli tak to miałbym już przyczynę mrugania:cool:
Tylko co ja przy okazji wypiąłem? I czemu to auto trąbi??

lukasz22i
25-05-10, 15:28
Witam, przejrzałem większośc wątków dotyczących "zielonego kluczyka" ale nie udało mi się rozwiązac problemu.
Problem jest choć niezbyt uciążliwy, mianowicie po odpaleniu auta mruga mi zielony kluczyk na desce rozdzielczej, rozumiem że gdyby były problemy z odpaleniem to mógłby mrugać ale silnik odpala normalnie, żadnych problemów, na jednym i drugim kluczyku, niestety po odpaleniu kluczyk ciągle mruga co mnie irytuje. Zdarzały się że ze 2-3 razy po odpaleniu nic sie nie zaświeciło ale na ogół mruga jak szalona. Samochód mam ok. 2tyg. i tak go przywiozłem z Niemiec.
Ma ktoś pomysł? Może reset komputera by pomógł?

krisVTI
27-06-13, 23:08
Witam!
Niestety zmuszony jestem odgrzać trochę stary temat,a mianowicie tak jak koledze powyżej mruga mi zielony kluczyk po odpaleniu samochodu. Próbowałem wyciągać bezpieczniki, przekaźniki, wtyczki , zdejmować klemy na dłuższą chwilę i nic nie pomaga.... Postanowiłem zadzwonić do ASO i tam usłyszałem zdziwienie jakim cudem samochód odpala skoro świeci immobilizer.....Najgorzej jest nocą, bo w czasie jazdy kontrolka "kluczyka" daje po oczach.... Czy ktoś z państwa mógłby mi pomóc lub miał podobny problem?:confused: