PDA

Zobacz pe³n± wersjê : Ubytek p³ynu z zbiorniczka wyrównawczego

Fanta123
20-09-06, 19:17
Czy przy ca³kowicie sprawnym aucie jest mo¿liwy ubytek p³ynu ch³odz±cego z zbiornicza wyrównawczego?
Dodam ¿e uby³o w 2 miesi±ce ( lato) oko³o 1/4 zakresu mini- max na zbiorniczku czyli z 150 ml.
W ci±gu roku zrobi³em okolo 8 ty¶km i wychodzi nato ¿e przez 12 miesiecy dola³em razem oko³o 0,7l
Stan zawsze sprawdzam na zimnym silniku, wiem ¿e to ma³y ubytek ale jednak jest, uszczelka pod g³. raczej odpada bo oleju te¿ raczej ubywa ni¿ wzrasta ( oleju spala 2l na 10 ty¶ km), poza tym temp. silnika raczej w normie, wiatrak w³±cza sie normalnie, ch³odniaca ma 3 lata.
D16z6 , 185 ty¶ km rok 93.

Wiem ¿e o p³ynie by³o du¿o ale tego sie nie doczyta³em :)

Dzida
20-09-06, 20:02
Normalny objaw. Ciep³e lato by³o.

Jednakowo¿ u mnie ani milimetr nie uby³.

Furious
20-09-06, 23:39
Moim zdaniem masz jakis maly wyciek... raczej nie grozny w takich ilosciach

Lcfr
20-09-06, 23:44
Normalny objaw. Ciep³e lato by³o.

Jednakowo¿ u mnie ani milimetr nie uby³.

sam sobie przeczysz :roll: :lol:

przychyli³bym sie do Furious'a-ma³y wyciek....(skoro eliminujemy uszczelke)
albo pompa p³ynu.... jak zaczyna z niej ciec to p³yn powolutku skrapla sie w kszta³tce bloku silnika i odparowuje... wycieku nie widac a p³ynu powolutku ubywa....

Piotrek Klag
21-09-06, 10:48
Moim zdaniem masz jakis maly wyciek... raczej nie grozny w takich ilosciach
biorac pod uwage jego przebieg to zbli¿± sie wymian pompy wody i to tam szukaj wycieku. Czasem bardzo trudno gu wykryc na 1 rzut oka...

Fanta123
21-09-06, 14:37
Za nied³ugo czekam mnie wymiana oleju i przy okacji jak bede na kanale to sprawde sobie ze wszystkich sytron czy nie ma jakiego¶ wycieku.

[ Dodano: Czw 21 Wrz, 2006 ]
Prosze jeszcze napisac mi ile cm mo¿e podnie¶c sie stan p³ynu w wzbiorniczku wyrównamwszym przy dobrej uszczelce g³owicy, bo umnie miedzy zimnym silnikiem a silnikiem kiedy w³±cz sie wentylator jest oko³o 2cm wiecej na zbiorniczku ( mam tak od roku).
Wiem ¿e przy walniêtej uszczelce p³yn wybija z korka ale przy jakim wzro¶cie p³ynu w wzbiorniczku mozna sie zaczynac martwic? dodam ¿e mam miêkkie wê¿e miêdzy silnikiem a ch³odni±.

SiArA
25-09-06, 22:02
Hey, ja niedawno kupi³em swoj± Honde. przejecha³em ni± 590 km. by³y malutkie braki w p³ynie chlodniczym, ale podejrzewam ze to by³o przez te wyskokie temperatóry i tak tez mi powiedzia³ mechanik. Pewnie niema siê czym martwiæ . POZDRO :)

Furious
25-09-06, 22:06
umnie miedzy zimnym silnikiem a silnikiem kiedy w³±cz sie wentylator jest oko³o 2cm wiecej na zbiorniczku
to normalne