PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana radia i pronlem...

Gallus
09-05-10, 20:19
witam!

mam banalny problem a wole sie zapytac specjalistów zeby czegos nie spaprac z kablami...
otóż wyjąłem radio z samochodu... i pozostała mi kostka iso i kabel od anteny.. spoko...
tylko kostka z samochodu nie podchodzi mi do radia... i co teraz zrobic... w zestawie mam jakiąś tam kostke.. są moze jakies przejsciówki do zakupu czy cos? czy trzeba ciąc kable i zamieniac kostki? wie ktos jak to dobrze zrobic?

pozdro!

szastal
09-05-10, 21:15
Najpierw należało by poszukać w dziale elektryka a w późniejszym rozwinięciu zapytania dobrze było by napisać co nie co o samym radiu, bo jak wygląda instalacja w hondzie to raczej każdy wie, ale co ty tam próbujesz podłączyć to już nie wiadomo. Ogólnie wygląda to tak że jest oryginalna hondowska kostka i ewentualnie przejściówka na iso, czy na pewno wiesz jak wygląda iso a ta oryginalna hondowska ?

Gallus
09-05-10, 21:21
nie wiem.. zielony jestem.. mam złączke w aucie pod 12 pinów taka malutka... i ona była podłączona do jakiegos radia Galhard...
a teraz zakupiłem LG LAC59. tam jest tez wejscie takie malutkie ale nie pasuje.. tez nie mam pojecia czy tam cos było kopane czy tez nie... moge jutro zrobic foto i podrzucic...

pozdro!

szastal
09-05-10, 21:29
http://www.bazarek.pl/produkt/0/498576/samochodowe-zlacze-honda-radio-99---iso.html zobacz które ci to bardziej przypomina

Gallus
09-05-10, 21:39
ani jedno z nich... :/

MikeFoto
10-05-10, 07:30
ani jedno z nich... :/

To zrób zdjęcie i pokaż, nikt tu jesnowidzem nie jest i niewie jak i co masz tam podłączone.

krzys_o
10-05-10, 08:30
Nie wiem jak jest w tym LG ale np moja alpina ma takie male wejscie do którego podłącza się oryginalną wtyczkę z kompletu z radiem a z drugiej strony jest ISO, być może tego kabelka ci brakuje.
Poza tym ja bym się nawet nie zastanawiał nad przejściówkami jeśli masz ori kostke w instalacji, tylko bym ją wyciął i porządnie wstawił ISO, bo tego hondowskiego łącza już do niczego nie wykorzystasz raczej.
Jedna strona ISO to koszt jakieś 15zł, druga strona powinna być w komplecie z radiem, no chyba że wybrakowane kupiłeś.

Co to za model LG LAC59?? Chyba masz 5900, bo nawet google nie wie co to jest LG LAC59:D

MikeFoto
10-05-10, 14:41
Nie wiem jak jest w tym LG ale np moja alpina ma takie male wejscie do którego podłącza się oryginalną wtyczkę z kompletu z radiem a z drugiej strony jest ISO, być może tego kabelka ci brakuje.
Poza tym ja bym się nawet nie zastanawiał nad przejściówkami jeśli masz ori kostke w instalacji, tylko bym ją wyciął i porządnie wstawił ISO, bo tego hondowskiego łącza już do niczego nie wykorzystasz raczej.
Jedna strona ISO to koszt jakieś 15zł, druga strona powinna być w komplecie z radiem, no chyba że wybrakowane kupiłeś.

Co to za model LG LAC59?? Chyba masz 5900, bo nawet google nie wie co to jest LG LAC59:D

Jesli chodzi o Pioneera, to jest podobnie, obejdzie sie bez wycinania przy zastosowaniu przejsciowki, gdzie schemat połaczenia to:

oryginalne złącze <===kabel przejsciowka honda na ISO===> kostka iso <===kabel od radia iso na zlacze przy radiu====> radio

tak wygląda to u mnie. Każdy producent ma albo złącze iso (czyli 2 kosteczki) jako złącze przy radiu, lub swój wlasny rodzaj złączki. Wówczaj wraz z radiem powinien być kabel - przejściówka na którego jedym końcu jest złącze ISO (2 kostki) na drugim owa złączka pasująca do radia.

Gallus
10-05-10, 15:03
dzięki chłopaki juz wykombinowałem... dokładnie było u mnie to tak... traciłem sie w tym bo troche tych kabli tam było i nie czaiłem o co chodzi...
więc tak jest u mnie:

ori złącze-poźniej jakas dziwna przejściówka(bez ISO itp...) która prowadziła prosto do radia..
ja zrobie tak:
ori złącze- przejsciówka na ISO- kabel do radia ISO na złącze...
mam w komplecie 2 kable iso łączone z wtyczką do radia..
takze mozna zamknąc juz mysle ze pojdzie gładko...
najgorsze było to że mam 4 jakies różne wtyczki i żadna do siebie nie pasuje...

ps. dokładnie to model LG LAC5900RN
dzieki za podpowiedzi ;)