PDA

Zobacz pełną wersję : Płyn chłodzący - wymiana

vtec23
20-09-06, 14:46
Witam,
Wiem że o tym było juz. Jednak konkretnych odpowiedzi nie znalazłem. Chce wymienić u siebie płyn silnik to B16A2, prosze powiedzcie mi jak spuscic z bloku tego silnika płyn i pożniej go odpowietrzyć. Chy chce wymienić płynu tylko z chłodnicy.
Pozdrawiam !

Furious
21-09-06, 00:51
Otwierasz nagrzewnice na maksa, odkrecasz korek chlodnicy i na dole chlodnicy jest korek spustowy ktory musisz odkrecic....
Jak plyn zleci to zakrecasz korek spustowy, wlewasz nowy plyn do chlodnicy i zbiornicza wyrownawczego... ot cala filozofia :roll:

Strength
15-10-11, 22:30
Odświeżam temacik . Jak to dokładnie zrobić ? Na włączonym silniku ? Bo chce przed zimą wymienić i zalać nowym,bo odkąd kupiłem auto to płynu w chłodnicy nie wymieniałem ;p

woPo
15-10-11, 23:37
Matko... Na wyłączonym!

1. Ustawiç suwak nagrzewnicy na maksimum.
Upewniç sie dotknieciem czy silnik i chiodnica sa zimne.
2. Odkreciç korek chlodnicy.
3. Poluzowac korek spustowy i spuścić płyn.
4. Zakręcić korek, nalać płynu do zbiorniczka.
5. Napelnic chlodnice do poziomu krocca wlewowego.
6. Uruchomić silnik i nagrzać aż wentylator sie wlaczy (najlepiej ze 2 razy)
7. Wyłączyć silnik, sprawdzić stan w chłodnicy.
8. Zakręcić korek, jeździć.

kjmuszek
16-10-11, 00:48
Ot to cała filozofia ;) Może gdzieś umieścić tą instrukcję , bo podejrzewam że częściej będzie padało to pytanie.

rooter666
16-10-11, 00:48
1. Ustawiç suwak nagrzewnicy na maksimum.
Upewniç sie dotknieciem czy silnik i chiodnica sa zimne.
2. Odkreciç korek chlodnicy.
3. Poluzowac korek spustowy i spuścić płyn.
4. Zakręcić korek, nalać płynu do zbiorniczka.
5. Napelnic chlodnice do poziomu krocca wlewowego.
6. Uruchomić silnik i nagrzać aż wentylator sie wlaczy (najlepiej ze 2 razy)
7. Wyłączyć silnik, sprawdzić stan w chłodnicy.
8. Zakręcić korek, jeździć.

w ten sposób zleci góra 2,5 litra, trzeba jeszcze odkręcić króciec od termostatu albo poszukać śrube spustową w bloku, ja nie mogłem jej odnaleźć więc odkręciłem termostat :p

reaktor
16-10-11, 01:04
albo wersja dla hardkorowców -odkręcić chłodnice przy nagrzanym silniku:D

z góry uprzedzam nie pokrywam rachunków za przeszczep skóry

tommmmm
16-10-11, 14:29
Korek spustowy bloku jest od strony kolektora ssącego lub wydechowego w zależności od wersji silnikowej

woPo
16-10-11, 17:29
Ot to cała filozofia ;) Może gdzieś umieścić tą instrukcję , bo podejrzewam że częściej będzie padało to pytanie.

To kopia z manuala, tam jest opisane, nie ma co robić zbędnej instrukcji.

Nemereth
16-10-11, 20:13
Śruby spustowej bym nie ruszał. Naprawdę mało która daje się odkręcić a zerwać to nie sztuka. Śruba jest dość solidna w znaczeniu rozmiaru i z pewnością dobrze zapieczona. U mnie nie szło pneumatycznym odkręcić więc zostawiłem.

jasiek09
17-10-11, 00:09
Śruby spustowej bym nie ruszał. Naprawdę mało która daje się odkręcić a zerwać to nie sztuka. Śruba jest dość solidna w znaczeniu rozmiaru i z pewnością dobrze zapieczona. U mnie nie szło pneumatycznym odkręcić więc zostawiłem.
A olej też zmieniasz tylko dolewając tyle ile Ci wyleci przy wymianie filtra oleju :D :D Wielokrotnie odkręcałem śruby o których piszesz i każda się poddawała, wystarczy ODPOWIEDNI klucz i przedłużka.

lukasz-lukasz
17-10-11, 08:39
Proszę Cię... a zerwałeś kiedyś gwint tej śruby? Ja za każdym razem odkręcam grzechotką i za każdym razem ciężko bo ciężko ale idzie.

Strength
21-10-11, 01:45
Zrobić tak jak napisał "woPo" i będzie git ?;p

kjmuszek
21-10-11, 01:49
Tyle że dodaj do tego odkręcenie śruby spustowej żeby wszystko wyleciało :)

Strength
22-10-11, 14:49
hym. Tylko gdzie ona się znajduje ?

skolopendra
22-10-11, 19:19
w bloku

foto w manualu znajdziesz

Marcin1792
23-10-11, 19:11
A ten cały króciec w termostacie to gdzie jest? Spuszczałem płyn i zleciało maks 2,5l, wlałem nowy i tylko 2,5l wleciało. Jak spuścić wszystko? D15b2

rooter666
23-10-11, 21:22
A ten cały króciec w termostacie to gdzie jest?

dolny gruby wąż od chłodnicy idzie do tego króćca
http://www.fotoporadnik.cba.pl/termostat.htm

Strength
11-11-11, 01:29
Zlałem płyn z chłodnicy ,ale cały nie wyleciał chyba .Bo tylko przez korek spustowy i mechanik troche przedmuchał powietrzem w węże to lepiej zlatywał płyn . Czy będzie dobrze jak płyny będą troche zmieszane ? Zalałem BORYGO ok. 3 litry , tak więc wniosek ,że wszyystko nie wyleciało . W ogóle ile potrzebuje płynu d16y7 ? Bo chyba więcej niż 3 litry ?

jawor735
12-11-11, 01:48
hym. Tylko gdzie ona się znajduje ?

od strony kolektora ssacego.

Bo chyba więcej niż 3 litry ?

Wiecej. W manualu do mojego d14 podane jest 3,7 litra chyba a weszla mi ostatnio nie cala 5-tka.

Strength
12-11-11, 10:12
Ogólnie bardzo wolno szło te nalewanie tego płynu to normalne ?