Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prędkościomierz Co sie z nim Dzieje!

pawlak91
07-05-10, 18:11
Witam Was Panowie. Jakiś czas temu pisałem do was z problemem dotyczącym Prędkościomierza.
(Przeczytałem dużo tematów ale nie znalazłem nic co by mi pomogło.)
Na jakiś czas problem się rozwiązał lecz niedawno znowu zaczęło mi to nawalac. Kurde nie wiem co mam już mam robic. Może opiszę dokładnie objawy:
Odpaliłem auto rozpędziłem sie i zauważyłem , że wskazówka predkościomierza stoi na 0 (dzienny i główny licznik działa pięknie i równo)kiedyś dawało popukanie w szybkę ii wskakiwało na daną wartośc lecz nie tym razem. rozpędziłem się (tak na oko) do jakichś 80 km/h i zauważyłem , że przekręciła się o prawie 360 st. ( była po taką podpóreczką jakieś 1.5 cm pod nią(prąd do prędkościomierza dochodzi bo jak wyłącze zapłon to wskazówka spada jeszcze niżej a jak włącze zapłon to się podnosi na te 1.5 cm.) trochę zwolniłem lecz gdy znowu zacząłem się rozpędzac zauważyłem że wskazówka idzie w druga stronę 220-->200-->180 aż do 160 ( wtedy bez względu na to jak szybko jechałem to już cały czas stała na tym poziomie) obrotomierz wskaźnik temp i paliwa działają prawidłowo nic się nie zacina. Dopuszczałem też myśl , że to może coś byc z tym czujnikiem prędkościi ale jak działa mi przebieg to nie sądze.Boje się kupic nowe zegary bo jeśli to nie wina prędkościomierza? może gdzieś jakiś kabel jest przerwany, na podmianke też nie mam. POMÓŻCIE

Dzięki;)

Skoro nikt nie zna diagnozy powyższego problemu to postanowiłem kupic nowe kompletne zegary. upatrzyłem sobie fajne z silnika podajże d16z6 z wyglądu różnią sie tym tylko , że redline jest poniżej 7 tyś a nie tak jak w przypadku moich ok 6.800 tyś. Rozumiem że bedzie pasowac ? jeżeli nie to prosze mi dac znac będę wdzięczny.

Karoles
12-05-10, 18:55
czestym problemem wlasnie predkosciomierz ta taka jakby puszczeczka od tylu licznika z calym modulem itd kolega tez mial taki problem no i podmienilem mu ten caly mechanizm co prawda od anglika i dzialalo ale w milach kup pierwszy lepszy licznik chociazby od d13 bez obrotomierza i przeluz sama ta tylna czesc od zegarow co sa do predkosciomierza i na 99% bedzie to tego przyczyna czyjnik w skrzyni bardzo rzadko pada

pawlak91
12-05-10, 23:49
Kupiłem już zegary ale jest jeden mankament moja honda ma 166 tysi , a na zegarach których kupiłem jest 344 tysie w jaki sposób można to szybko cofnąc? do moich 166?

zakit
13-05-10, 00:33
Kupiłem już zegary ale jest jeden mankament moja honda ma 166 tysi , a na zegarach których kupiłem jest 344 tysie w jaki sposób można to szybko cofnąc? do moich 166?

mozna ale pytanie czy od tego ci sie znowu nie zepsują zegary...

pawlak91
13-05-10, 08:26
Już jest spoko wstałem dziś rano i wymieniłem z tyłu licznika ten moduł (sam prędkościomierz jest ten sam co był) i jak narazie działa. Nie jestem jeszcze przekonany o sukcesie gdyż jak wspominałem w poprzednich postach problem nie przebiegał w soposób ciągły tylko raz działało a raz nie. Np. Na 30KM jazdy licznik działał mi tylko 1KM. Mam nadzieje że będzie wszysko Dobrze :) Dzięki Wam za pomoc narazie:)

gaga088
16-06-10, 00:27
Witam,

Trochę odgrzebię ten temat, żeby nie zakładać nowego. Sprawa z moim prędkościomierzem wygląda tak:
Po zapaleniu silnika wskazówka prędkościomierza szaleje, szybko rośnie od zera do 120/140 i potem opada. Podczas jazdy także zdarza się że rośnie a potem powraca do normalnej prędkości. Wszystkie inne wskazówki chodzą normalnie. Jakieś pomysły co to jak to? Ogólnie nie jest to coś denerwującego bo nie zdarza się często, ale jestem ciekawy dlaczego tak się dzieje.

SajmonLP
16-06-10, 17:11
mialem to samo co pawlak91, przelutowałem na nowo cały układ i było okej (zimne luty się po prostu porobiły)