PDA

Zobacz pełną wersję : Strasznie kopci

kuramoro78
07-05-10, 10:45
Witam
Pewnie dużo razy pojawiał się ten temat ale nie bardzo pasuje to wszystko do mojego problemu.
A wiec problem tkwi w tym ze moja Hania pobiera spore ilości oleju i duzooo kopci gdy ja wstawiam na obroty:( nie mowie już jaki dym wydostaje się przy odcięciu:eek:
Pojechałem do mechanika i twierdził ze to uszczelniacze zaworów. Wymieniłem je i nadal to samo jedynie może teraz mniej pobiera oleju ale nadal strasznie kopci ;/
Pojechałem wiec na mierzenie ciśnienia w tłokach i na każdym jest mniej więcej 13
Mechanik powiedział ze mogą to być cierpienie ale nie prześwietli tego dopóki nie rozbierze głowicy.
A pierścienie i ich wymiana to już pewnie grubsza kasa niż uszczelniacze.
Wiec proszę was o pomoc bo już nie mam sil ani pomysłów
Z góry dziękuje

airman
07-05-10, 11:14
Przeglądaj forum a dowiesz się wszystkiego. Uszczelniaczy samych nie ma sensu zmieniać, i do tego pewnie nie OEM założyłeś.
Popatrz w dziale giełda, przykładowo OEM uszczelniacze 140zł i pierścienie NPR ok 170zł, do tego jeszcze uszczelka pod głowicą ok 200zł, do tego jakieś drobne uszczelki i uszczelniacze np wału. Oczywiście do tego robocizna.

Wychodzi na to, że pierścienie u Ciebie już totalnie padły, a jak uszczelka pod głowicą nie ubywa płyn chłodniczy?Jaki kolor tego dymienia? Ile oleju zjada na 1000km? Jeśli chodzi pomiar ciśnienia sprężania to może być ok, mimo, że wcina olej bo za jego zużycie odpowiadają pierścienie olejowe.

kuramoro78
07-05-10, 11:57
Nie wiem co to były za uszczelniacze bo kupował je mechanik. no na jakieś 1000 km to musiałem z 1,3 litra oleju wlać ;// :( hmm płyn chłodniczy tak jakby ubywa ale bardzo mało .
Kolor wydaje mi się ze jest normalnie taki ciemny podchodzący pod szary ,czarny , nie jest to biały dym .
I naprawdę nie mam już sil i powoli kasy a chce żeby wszystko grało i nie kopciło :(
Posiadam Hanie z 94 r. silnik 1,5 16 V D15B2 i prosił bym kolegów namiary na części jakie mi są potrzebne

Skoti
07-05-10, 12:07
Tu nie ma kombinować. do roboty masz pierścienie na 100%.
na forum poszukaj jakie najlepiej cześci co byś za rok nie miał tego samego.
Wszystko co gumowe to tylko i wyłącznie ASO.

reaktor
07-05-10, 13:52
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=76765