Zobacz pełną wersję : Szumiące opony?
Witam.
Coś mi szumi/buczy w Ciffie przy prędkościach 60-70 km/h. Niedawno wymieniłem obydwie piasty/łożyska z tyłu i buczenie nie ustało. Efekt jest odczuwalny głównie w zakresie prędkości 60-70 km/h, czasami prawie tego nie słychać, a czasami dosyć drażni (niestety jestem uczulony na takie rzeczy;)). Jest to niezależne od prędkości obrotowej silnika (występuje na wszystkich biegach, w tym jałowym). Dzisiaj przejechałem się z mechanikiem i stwierdził, że słychać to raczej w całej kabinie (nie z konkretnej strony, czy z przodu/tyłu) i na 90% podejrzewa opony.
Mam u siebie Continental SportContact 2 w rozmiarze 215/45/R17. Czy ktoś z Was jeździł na takich oponach i miał podobne odczucia? Czy w ogóle spotkaliście się z takim modelem opon, że przy pewnych zakresach prędkości słychać było szumienie/buczenie? Zamieniałem opony tylne z przednimi i nic nie pomogło.
a przy zamianie nie wyczułeś ząbkowania opon?
a przy zamianie nie wyczułeś ząbkowania opon?
Nie. Prosiłem na wulkanizacji, żeby mi popatrzyli na opony czy mogą szumieć i nic. Mechanik też pod tym kątem je oglądał.
alvaro_666
06-05-10, 20:58
a te opony to kupiles nowe czy uzywane?? moze to jakies nalewki
Ja u siebie mam inny problem przy prędkości ponad 110 cos mi szumi strzela. Strasznie mnie denerwuje. Sprawdzałem pod zderzakiem czy cos nie wisi ale wszystko jest ok. Za to jak jade za jakimś samochodem to jest cicho. Mam jeszcze 2 problem jak wkręcam ponad 7tys to słychać jakieś łożysko. Wymieniłem juz 2 rolki od napinacza paska klinowego i jest dalej to samo. Pojawiło sie to po ostrej jeździe. Musze sie zebrać i odstawić do jakiegoś mechanika, żeby zobaczył co i jak.
a te opony to kupiles nowe czy uzywane?? moze to jakies nalewki
Dwie mam po poprzednim właścicielu (kupił nowe jakiś czas temu), a pozostałe dwie kupiłem używki.
Ja mam podobnie :D i też myślałem, że to łożyska.
Problem rzekomo tkwi w seryjnych miszelinach, że po pewnym przebiegu i zużyciu (ok 40tys km) i przy tej szerokości opon (225/17") taki właśnie dźwięk generują.
Ile w tym prawdy - nie wiem, ale na zimówkach tego nie zauważyłem, więc coś jednak musi być z tym związane.
Na wszelki wypadek przebadałem wszystko co mogłoby ewentualnie powodować ten dźwięk (w ASO i poza ASO) i wszystko jest elegancko.
Chyba nie ma stresu, bo już z tym buczeniem przejechałem 16 000km i nic się nie sypie.
Ja osobiście przypuszczam, że coś zwalili przy projektowaniu cifa i przez to tak się te opony dziwnie zachowują.
PS. Arek jakbyś miał wątpliwości to zawsze możemy się ustawić gdzieś w Krakowie i posłuchasz jak to u mnie jest.
TrOuBLE mam pytanie skad zdobyles piasty i ile ci to zajelo bo tez mam jedna do wymiany?
Mam tak dokładnie usiebie. Opony zaczęły mi niedawno szumieć przy prędkościach 60-70 km/h, mam przebieg 40 tys, (ale opony ok 20 - bo drugie 20 przejezdzilem na zimowych), opony standardowe Micheliny 225/17.
Łożyska raczej szumiałyby cały czas a nie przy konkretnej prędkości.
Te Micheliny to jedna wielka porażka, jak widać Continental też
Dzięki wielkie za odpowiedzi.
qbson: dzięki za propozycję. Bardzo możliwe, że skorzystam:).
iced_devil
08-05-10, 17:44
ja miesiąc temu założyłem moje letnie micheliny pilot które mam od nowości, przebieg na nich 45 tys km, zaczęły szumieć, tzn zauważyłem że są dużo głośniejsze niż zimówki dunlop wintersport, co jest jakby dziwne... ponieważ hałas zauważyłem zaraz po zmianie, nie podejrzewałem łożyska tylko opony.... więc pomimo tego że miały jeszcze 2mm bieżnika do tego znacznika eksploatacyjnego poszły właśnie dziś do śmieci, a założyłem nowe dulopy sport maxx... i ... teraz zaczynam podejrzewać łożyska z tyłu.... no nie wiem, może jestem przeczulony, na powrocie z serwisu wyłączyłem radio i klimę i wydaje mi się że dalej coś tam jest z tyłu za głośno.... w sumie to przejechałem tylko 10 km i planuję jeszcze troszkę po testować, zanim zainwestuję w łożyska, może nie potrzebnie, trzeba zrobić diagnostykę, ale widzę że może też być coś w stylu ten typ tak ma?????
Mam ten sam problem najbardziej słychać przy predkości 50-60 i początkowo myślałem że wulkanizator mi coś zchszanił przy wywarzaniu ale na okazało się że to problem z dotyczy ząbkowaniem opony .
Dzisiaj byłem u mechanika na wymianie łożyska z przodu i wygląda na to, że to było łożysko a nie opony.
Jest bez porównania ciszej, nic już nie buczy jednostajnie, aż nie chce się wysiadać z auta:D
iced_devil
13-06-10, 19:16
u mnie też lożysko, czekam aż przyjdzie z usa, bo połowę taniej ;)