Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stukanie w kole/zawieszeniu podczas jazdy na wprost

w_rebacz
05-05-10, 20:28
Witam. Tak jak w temacie- podczas jazdy na wprost, przy małych prędkościach i nierównej nawierzchni wyraźnie słyszę stukanie w prawym kole. Podczas szybszej jazdy dźwięk ten jak na moje ucho ustaje. Stukanie zdaje się być też tłumione na skręconych kołach(zarówno w lewą jak i prawą stronę). Posprawdzałem luzy domowymi sposobami, porównałem ze sobą dwa koła, wszystko wydaje się być ok. Co wg Was jest nie tak? Dodam że amortyzatory też wydają się być ok, chociaż pewności nie ma bo trudno jest cokolwiek ocenić nie mając odpowiedniego sprzętu.

JulekCIVIC
05-05-10, 22:50
otwórz maskę i spr śruby trzymające amortyzator...

w_rebacz
06-05-10, 08:44
Śruby też sprawdziłem, dokręcone. A czy możliwe żeby tego rodzaju stuki wydawał sam amortyzator(wypracowany/zużyty)?

g00ral_POL
06-05-10, 09:57
sprawdz łączniki stabilizatora

w_rebacz
06-05-10, 10:02
No właśnie. Łączniki są ok, ale czuć leciutki luz na elemencie mocującym stabilizator do ramy(obejma+plastikowy? element). Co o tym sądzicie?

JulekCIVIC
06-05-10, 13:26
no a masz zużyte amory?
jak tak to on też tak może pukać...

pablo12
06-05-10, 20:53
amory sprawdź na ścieżce

w_rebacz
06-05-10, 21:26
Ok. W takim razie w niedalekiej przyszłości odwiedzę warsztat i dam znać co jest nie tak.

Mam jeszcze pytanie czy na półosiach ma być luz?

teg
06-05-10, 21:39
Niewielki jest o ile wiem.

w_rebacz
07-05-10, 18:02
U mnie dość mocno wyczuwalny... Być może to tak stuka...

kaaliber
08-05-10, 08:09
na półosiach ma Być luz! półoś pracuje przy skręcie kołem

omletem
14-08-10, 11:52
witam,
mam podobne stukanie i w sumie ciężko powiedzieć czy w prawym kole czy gdzieś na środku. Stuka na nierównościach przy jeździe prosto, na trasie, gdy wpada w drgania, nawet kiedy nierówność nie jest widoczna. To takie wrażenie, jakby na prawej oponie był balon, jakby koło podskakiwało na wypukłościach. Miałam wymienione klocki i tarcze, tuleje wahacza, łączniki stabilizatora, amorki z odbojami i (poduszkami)mounting kit. Ten sam dźwięk był słyszalny przed wymianą amorków, ale wina padła na ten element, bo były kompletnie dobite.
Ostatnio po trasie z pracy, kiedy dojechałam do domu i oparłam nogę na górnej krawędzi opony i mocno naciskałam słyszałam właśnie ten sam dźwięk z ciekawości sprawdziłam w lewym kole i było to samo. Dodam, że chyba przeguby odpadają, bo na skrętach nic się nie dzieje. Czy macie pomysł, co to może być?