PDA

Zobacz pełną wersję : Tanie sprzęgło do D16Z6T

andrew22zzz
05-05-10, 20:25
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia(lub zna kogoś kto jest w temacie) ze sprzęgłami firmy F1?

F1
http://cgi.ebay.com/ebaym...526204699677120

lub XTD (stage3?)
http://cgi.ebay.com/ebaym...211592217363773

Jakieś inne opcje? Sugestie?

Dodam, że ACT,Exedy itp to niewątpliwie dobre firmy, lecz cena jest x2 :(
Nigdy nie miałem też spieka( jak xtd st3)....da się tym normalnie jeździć?
Czy w razie W, można z takiego stage 3 wywalić tarczę i założyć zwykłego organika a zostawić mocniejszy docisk?

mighty
05-05-10, 21:05
można zrobić spiekowe

andrew22zzz
05-05-10, 21:19
można zrobić spiekowe

?? Nie rozumiem Twojego toku myślenia....
Będzie to lepsze niż komplet XTD czy F1? Będzie tańsze? I skąd wtedy brać docisk? Bo sama tarcza to nic nie da.

zakit
05-05-10, 23:16
to znaczy zebys zrobil sobie sprzeglo spiekowe. jak nie rozumiesz to sie za to nie bierz, albo kup exedy albo ACT. tez spiekowe

andrew22zzz
05-05-10, 23:50
Rozumiem, ale XTD s3 to też spiek.... i w dodatku w komplecie z dociskiem, łożyskiem itd... i taniej niż sama tarcza. Pytam się po chorobę robić mam spieka, skoro jest drożej a docisku i tak nie będę miał ??
Dobra, temat można chyba zamknąć....spece:rolleyes:

...Bartuś...
06-05-10, 00:23
Odnośnie XTD zależy jak trafisz jedni śmigają setki km i jest ok innym nie klei od początki,a nawet do przypadków gdzie odpadają łapki...

Ja ze swojej strony polecam przerobienie seryjnego sprzęgła na Spiek np. u Radzikowskiego l koszt podobny do XTD,a w późniejszym czasie można je regenerować kolejny raz gdy przy XTD to odpada ponieważ docisk nie jest nitowany...

Ile mocy i Nm masz w swoim D16,bo może zamiast tarczy spiekowej wystarczy oem,ale za to docisk wzmocniony...

andrew22zzz
06-05-10, 01:02
Mam prawie nowe kompletne sprzęgło...problem jest właśnie w docisku, ale nikt nie podejmuje się wzmocnienia go, bo podobno brak części, dlatego myslałem nad stage 3, wtedy za niecałe 600zł jest spiek i mocniejszy docisk....tylko moi znaomi śmigają na xtd st2...a nie znam nikogo kto ma st3 :(
Moc....niby na razie soft....ale nie wiadomo jak długo. Miało być ok 170km i 200NM...ale chyba wicej(ok 190??) wyszło bo nowe opony na 3 cim biegu dawały się palić....aż sprzęgło zaśmierdziało i to jeszcze w trakcie strojenia. Obecnie nie ma jak hamować bo na 5 tym biegu już przy 0,4 puszcza.

BurnOuT
06-05-10, 10:11
najtaniej Exedy, najlepiej ACT

Radzika polecam tylko do ~220KM

Macias_OS
06-05-10, 11:03
mi xtd nie robi problemów

!markos
06-05-10, 12:42
widocznie dobrze trafiles.

kiedy ludzie naucza sie, ze cecha chinskich czesci jest nijaka powtarzalnosc jakosciowa? dobre, bo tanie, ale juz niekoniecznie dobre, bo zadziala. moze nie dzialac od nowosci, albo po chwili od pierwszego palowania, a moze dzialac 3 lata. loteria.

w sprzeglach nie ma tanio i dobrze. odzaluj i kup najmarniej exedy.

z tego co wiem, to nabicie nowych spiekow na tarcze kosztuje u radzika wiecej niz nowa tarcza act :) odpowiedz sobie sam czy warto sie dlubac, bo sprzegla radzikowskiego tez potrafia nie dzialac jak trzeba.

aha - imo do tej mocy nie musisz kupowac spieka. wystarczy mocniejszy docisk i organiczna tarcza, act ma w ofercie przerozne zestawy docisk/tarcza.

andrew22zzz
06-05-10, 17:44
do tej mocy nie musisz kupowac spieka. wystarczy mocniejszy docisk i organiczna tarcza, act ma w ofercie przerozne zestawy docisk/tarcza.
Staram się myśleć przyszłościowo :)
Swoją drogą, u Radzikowskiego, też doradzają organiczną tarczę i wzmocnienie docisku....cena za takiego moda liczonego pod ok 280NM to min tysiak.
Za exedy,act itp od 1200...zakładany budżet x2 :D
Czy można kupić sam wzmacniany docisk i np oem exedy do tego? W sumie te stage 1 to chyba normalne tarcze mają i tylko dociskiem się różnią?
PS: BurnOuT, rozumiem, że masz na myśli NM...

!markos
06-05-10, 19:05
sam docisk mozna kupic, interesuje cie np. act H023. to docisk heavy duty, ktory mozna stosowac zarowno z tarczami organicznymi, jak i spiekowymi. to juz kwestia preferencji.

Fawor
06-05-10, 20:11
Czy można kupić sam wzmacniany docisk i np oem exedy do tego?
do tego co masz teraz będzie to najlepsze rozwiązanie.

andrew22zzz
06-05-10, 21:38
Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi.
Pozostaje zbierać kasę na docisk... bo sam docisk ACT to blisko tysiaka i w kraju nie widzę, tylko eBay.
Chyba że są tańsze opcje poza ACT ?

Nowy Kubi
07-05-10, 13:29
Nie przesadzajcie z tym spiekiem. Przy 200KM/200Nm stage 2 to jest imho dość wystarczające.
Sam ściągnąłem właśnie komplet XTD stage 2 do siebie na ~ 200KM i twierdzę, że w zupełności da radę.