PDA

Zobacz pełną wersję : tuning miejski

torcik
18-09-06, 21:44
Witam!

Zanabyłem sobie civica HB '93 1,6 vtec. Super autko, śmiga jak ta lala :grin:
Jest obniżona, felgi 16 opony 205/45, co troche mi nie pasuje do jazdy po mieście (plomby wypadają). Dlatego chciałbym zrobić lekki tuning „miejski”, nawet kosztem wyglądu i osiągów, wiadomo jakie w Polsce mamy „dukty”.
Dlatego chciałbym założyć seryjne sprężyny (amorki są seryjne i jeszcze dają radę, więc nie będę ich ruszać).

Czy do cifów 5g (oprócz vti) seryjne sprężyny są wszystkie takie same i czy sama wymiana sprężyn podniesie mi auto równomiernie (czyli przód i tył tak samo wysoko)? Podnieść muszę, bo już parę razy przytarłem przy garbach i krawężnikach.
Dla poprawienia komfortu chcę jeszcze zmienić koła na 14 z oponkami 185/60.

Na mechanice się słabo znam, więc proszę o radę, czy w dobrą stronę kombinuję.

Kuba

LIO
18-09-06, 21:48
jesli kupisz komplet seryjnych sprezyn z jednego auta, równomiernie zuzytych, w dobrym stanie, to auto podniesie sie równomiernie. Taki zabieg wystarczy do tego co chcesz osiagnac.
Sprezyny poza VTI najprawdopodobniej sa takie same, wiec nie ma róznicy od jakiego modelu silnikowego zakupisz.
Kiedy zmienisz juz te sprezyny, to zastanów sie nad ta zmiana felg. 14 jest stanowczo za mala. 15 jest wystarczajaca, a 16 jednak jest ladna, a z seryjnym zawieszeniem, jakiegos duzego dyskomfortu nie poczujesz.
Ja bym je zostawil

torcik
18-09-06, 21:55
Kiedy zmienisz juz te sprezyny, to zastanów sie nad ta zmiana felg. 14 jest stanowczo za mala. 15 jest wystarczajaca, a 16 jednak jest ladna, a z seryjnym zawieszeniem, jakiegos duzego dyskomfortu nie poczujesz.
Ja bym je zostawil

Dzięki za odpowiedź man!

Z tymi felgami to chodzi mi o to, żeby wyższy profil opony dać coby lepiej tłumiła nierówności, a z tego co wiem, seryjne kółka w tym autku to właśnie 14 były. Inna inszość to cena oponek na felge 16 :?

ppm702
19-09-06, 13:15
podeslij mi na PW foto tych 16" moze się kupiec znajdzie ;)

torcik
20-09-06, 16:14
podeslij mi na PW foto tych 16" moze się kupiec znajdzie ;)

Dobra, tylko fotki zrobię. Felgi nie są nówki, właściwie to wypadałoby wypiaskować, ale za to nie są pogięte.

Pozdro

kajma
09-10-06, 18:39
Witam!A sprężyn progresywnych nie sprzedajesz bo mi by sie takie przydały:D pzdr

torcik
11-10-06, 17:14
Witam!A sprężyn progresywnych nie sprzedajesz bo mi by sie takie przydały:D pzdr

Siemanko!

A będę sprzedawał, tylko założę serię.....