Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmiana civic coupe 6 gen na prelude vti 5 gen?

najman
04-05-10, 20:53
Wlasnie zastanawiam sie nad zmiana swojego cifa na prelude tyle ze VTi;) Chociaz civic coupe podoba mi sie bardziej to zeby miec te upragnione 200konikow i troche wiecej momentu obrotowego niz w seryjnych d16y7 musialbym sporo wlozyc $$ i sporo czesci wymienic a nie chce mi sie i nie mam na to czasu wiec mysle ze lepiej juz kupic cos seryjnego z wieksza moca. Tylko mysle nad tym jak jest z momentem obrotowym i obrotami na trasie w prelude, czesto jezdze trasa warszawa czestochowa i zwykle predkosc przelotowa to 150:D a czasem i wiecej i seryjnym 1.6 brakuje momentu do przyspieszenia jesli ktos siedzi na ogonie. Przy 150 na 5 biegu mam 4tys obrotow (dlatego tez on nie ma mocy bo dluga skrzynia-pasowaloby pod turbo ale jak napisalem wczesniej wydatki wydatki...) A moze jakies audi z 1.8 T?:)
http://mcarbb.otomoto.pl/honda-prelude-2-2-vtec-200km-top-wersja-C7773307.html taka sztuka wyglada zacnie. Jak to jest z awaryjnoscia prelude? Podobnie jak civic? Ciagle sie psuja?:)

arek_1988z
27-05-10, 18:13
Ja w styczniu przyszłego roku oddaję moją Ej9 bratu i też się poważnie zastanawiam nad Pralką i może się podepnę- 2.2 czy 2.0?

Budziniak
27-05-10, 18:56
2.2 czy 2.0?Kurcze panowie to jest pytanie retoryczne ale odpowiem i tak :) Jeżeli zmieniać to już na lepsze albo i najlepsze dlatego silnik 2.2 jest raczej jedyną opcją.

Bob
27-05-10, 19:34
Ta sztuka co pokazałeś to znana w całej polsce składanka z dwóch prelud z małym przebiegiem :D Wejdz na strone gościa mcar.pl to ma kilka innych prelud.

Co do zamiany, miałeś kiedyś jakikolwiek kontakt z prelude? Bo jak nie, to proponuje pojechać, obejrzeć, przejechać się preludą i wtedy dokonać wyboru.

Ja wybrałem prelude.

TrOuBLE
31-05-10, 19:43
Tylko mysle nad tym jak jest z momentem obrotowym i obrotami na trasie w prelude, czesto jezdze trasa warszawa czestochowa i zwykle predkosc przelotowa to 150:D a czasem i wiecej i seryjnym 1.6 brakuje momentu do przyspieszenia jesli ktos siedzi na ogonie. Przy 150 na 5 biegu mam 4tys obrotow

W Prelude 2.0 przy prędkości 130 na 5tce jest jakieś 3700 obrotów. W 2.2 skrzynia jest jeszcze krótsza (przynajmniej w VTiS) i tam jest już około 4000. Przy 150 może być już 4500 - 5000 obr/min. Jak dla mnie to duży minus i w tym samochodzie na dłuższe trasy zdecydowanie brakuje szóstego biegu.

Vlad
05-09-10, 20:45
na trasie pralka w vtecu piękna sprawa jak najbardziej polecam lecisz autobanem 150 to się spi, 200 nawet i całkowicie stabilnie i przyjemnie, a cifem 200 zapinasz to już prawie sie odlatuje ;) jedyny minus ze h22 jak kupisz z krotką skrzynią np m2a4, to przy 165kmh maszjuż vteca na V biegu i zaczynasz wpierdzielać 16 litrów :D