Zobacz pełną wersję : lakierowanie i szpachlowanie
witam,
Dołożyłem dokładki do zderzaków, przykleiłem je klejem, potem użyłem szpachli do wyrównania i teraz mam pytanie co należy wykonać dalej aby przygotować do lakierowania
...
połozyć podkład do plastików, spachlę natryskową i lakier
a czy mógłbyś doradzić jakiś podkład ???
niestety nie jestem lakiernikiem, ale na Twoim miejscu oddałbym do lakierni do dalszej zabawy
Piszesz ze użyłeś już szpachli, a czy wcześniej przeleciałeś to podkładem ?? szpachla musi mieć dobry grunt by dobrze i skutecznie trzymała, położenie jej na "goły" metal lub plastik nie zapowiada zbyt dobrze.
- zmatowic (200)
- podkład do plastiku (primer lub inny)
- podkład do lakieru
- zmatowic (400-600)
zobaczyć jak to wyszło jeśli widać jakies błędy to użyć szpachli natryskowej
- zmatowic
- podkład
jeśli teraz jest ok, w zalezności czy masz metalic czy zwykły
- baza
- bezbarwny
- zmatowic, papier wodny 600-1200
- polerka g3 1800 obr./min
- tempo
Koniec :)
W każdej chwili może spachla odprysnać od zderzaka. Przede wszystkim to zmatować papierem 150 na maszynie potem przedmuchać żeby pyłu nie było następnie użyć zmywacza czyli odtłuścić nakładasz szpachle do plastiku albo z tworzywa sztucznego wycinasz tak żeby nie było dołków i wyrównane końce szpachli , potem dajesz podkład primer 5:1. Po podkładzie prysnąć czarnym matem w sprayu następnie papierem na mokro 600-800 tak żeby nie było tego matu( ale lekko prysnąć czyli delikatnie nie za mocno bo bedziesz sie tarł do plastiku) dajesz do lakierowania i jest git. Po lakierowaniu zmatowisz ja papierem na mokro 1500-2000 tak żeby śmieci wyciąć i poddajesz ja polerowaniu.:)
Radek jeśli zmatowisz ja papierem 600-1200 możesz się przeciąć do plastiku. Chyba że masz już to sprawdzone :grin: Na co dzień się tym zajmuje :D
Radek jeśli zmatowisz ja papierem 600-1200 możesz się przeciąć do plastiku. Chyba że masz już to sprawdzone :grin: Na co dzień się tym zajmuje :D
Zgadzam sie z Toba, ale to wszystko zalezy jaki mu wyjdzie "baranek" bo z tego co czytam to sam to bedzie robił a na poczatku różnie to bywa.
narazie to mam już tego powoli dość, bo co przejadę papierem ściernym to zostają jakieś dzieruczki.......
ale powoli w końcu zniweluję to ...
a jadę paierem: najpierw 600, a potem 800, i w koncu 1000
mam nadzieję że uda mi się to niedługo skończyć
Dobrze zrobisz używając takich papierów. Nie koniecznie musisz 1000. Tylko nie matuj papierem na wprost bo będą małe ryski. Matuj w kółko tzn na okrągło ręką ruszaj.
robiac ruchy kuliste bedzie lepszy efekt - tego niewiedzialem.
to dzis tak sprobuje.
a mozesz poradzic czym najlepiej nakladac szpachle,(cczyms metaowym czy z tworzywa)
To tera ja.
Po pierwsze mam pytanie czy łączenie dokładki ze zderzakiem poszpachlowałeś najpierw szpachlą z włóknem najlepiej GOLDCAR i dopiero potem położyłeś zwykłą szpachlę ,bo jeżeli nie to zwykła szpachla popęka na łączeniu.
I teraz tak:
-matowisz dokładkę ten kawałek zderzaka gdzie jest szpachla dookoła szpachli 10 cm. powierzchni
-jeżeli gdzieś wystaje plastik to podkład do plastiku jęzeli nie to niekładz go
-potem na suchy podkład do platiku odrazu szpachla natryskowa (szprycplast)
-Następnie matowimy szpachlę natryskową 220 na sucho na gładz i tu ważne jeżeli gdzieś będą dziurki w szpachli należy je uzupełnić szpachlą wykańczającą (można użyć zwykłej)żeby po jakimś czasie gdy lakier wpije te dziurki niepowychodziły a jeżeli jest to dokładka z włókna mogłyby w tedy wyjść pęcheże
-Dopiero teraz kładziesz podkład na cały element i delikatnie zapylasz cały element chociażby sprejem innego koloru żebyś przy matowieniu widział gdzie masz niedomatowione (tam gdzie niebędzie domatowiony podkład będzie widoczny kolor spreju)
-Matujesz najpierw 400 potem 800 i nakońcu do użyskania szklanego odbicia (pod światło )1200 wszystko papierami wodnymi i zagniataj sobie rogi papieru żeby nierysowały powieżchni)
Zycze powodzienia bo ładnie połączyć dokładkę ze zdrzakiem jest sztuka.
Jak byś coś jeszcze potrzebował wiedzieć to pytaj.
Pozdr.
Ranfi
[ Dodano: Sro 20 Wrz, 2006 ]
Piszesz ze użyłeś już szpachli, a czy wcześniej przeleciałeś to podkładem ?? szpachla musi mieć dobry grunt by dobrze i skutecznie trzymała, położenie jej na "goły" metal lub plastik nie zapowiada zbyt dobrze.
Sory że się czepiam ale to błędne myślenie.
Wiem z własnego doświadczenia.
[ Dodano: Sro 20 Wrz, 2006 ]
[quote=adrianek]Dobrze zrobisz używając takich papierów. Nie koniecznie musisz 1000. Tylko nie matuj papierem na wprost bo będą małe ryski. Matuj w kółko tzn na okrągło ręką ruszaj.
Przepraszam jeszcze eaz ale...
Nigdy w życiu niematuj podkładu ręką i już napewno nie naokrągło.
Kup sobie w sklepie lakierniczym klocek korkowy i matuj na wprost i co jakiś czas patrz (pod światło)czy powieżchnia jest równa jak zaczniesz matowić na okrągło to ci wyjdą góry i doliny i po malowaniu będzie efekt tzw.pływania.
To tera ja.
Sory że się czepiam ale to błędne myślenie.
Wiem z własnego doświadczenia.
To powiedz mi jak na "goły" metal chcesz położyć szpachle jak na tym "gołym" metalu zawsze jest zalążek rdzy ktorej nie widać i pod szpachla zawsze się bedzie rozwijał dopoki nie pokryjemy powłoki odtłuszczonej podkładem który ma właściwosci sam w sobie antykorozyjne.
Dzieki za wyjasnienie
nie schodzimy z tematu.
Dla wyjaśnienia:
Zderzaki są plastikowe
Dokładki plastikowe (z żywicy czy czegoś takiego)
przed połączeniem wszystko było czyszczone, myte i odtłuszczane
Teraz chodzi o wykończenie
Słuchaj ranfi można i klockiem korkowym żrobic a potem reka nie koniecznie samym klockiem. Masz trochę racji muszę przyznać. Ja tez pracuje w tym zakresie pracy. Jeżeli matujesz prosto to mogą powstać ryski. Ale każdy ma prawo robić jak uważa za stosowne.
Unreal teraz matujesz cały zderzak jak już wyciąłeś szpachle i jest dobrze. Podkładujesz go całego tak jest najlepiej potem matujesz go i lakierujesz.:)
i wyszlifowane, położyłem podkład...... :lol:
jest co prawda pare mankametów...ale jak na mnie jestem zadowolny z efektu
dzieki za pomoc :)
dawid25ino
08-11-10, 20:10
witam a ja mam takie pytanie szykuje swoje alusy na lato i chcialbym sie dowiedziec co i jak mam po kolei robic powiem wam ze zeszlifowalem je do golego aluminium ale niestety pierwsza felge zjechalem boschem i nie musze mowic chyba co sie stalo. fela jest nierowna ma wzery itd jak mozecie napiszcie co po kolei robic jaki podklad i czy szpachla w sprayu sie nadaje co i jak mam robic dopisze ze fele beda biale .to czekam za odpowiedzia i z gory wielkie dzieki.
brawo jasiu za odkop dekady,
gdzie jeszcze wkleisz tego posta?
Czy mi się wydaje tylko czy on chce felgi szpachlować?
Mozna nałożyć grubiej szpachle czymkolwiek a później nadmiary zetrzeć papierem i wyprofilować odpowiednio... tak myślę.