Zobacz pełną wersję : kierownica skórzana
Witam i pozdrowionka do wszystkich , mam pytanko do tych co mają skórzana kierownice w swoich maszynkach - czym ją konserwujecie albo czyscicie i jak czesto ?;)
niczym :D ja z nia nic nie robie ,przebieg 35 tys i jes jak nowka
lederzentrum/colourlock. cleaner i zabezpieczenie. najpierw skórę trzeba odtłuścić i oczyścić, potem zabezpieczyć. najlepiej do tego celu nadaje się zwilżona, delikatna szczoteczka z naturalnego włosia i szmatka z mikrofibry. zabezpieczenie najlepiej nanosić gąbkowym aplikatorem albo po prostu dłońmi.
Ja na razie niczym .Wygląda jak nowa 13tkm .
wilgotną mikrofibrą i wygląda jak nówka :)
a widzieliście, że są różne typy skórzanej kierownicy:
-podajże w wersji comfort po liftingu są na kole kierownicy dodatkowe wstawki plastikowe.
-w wersji po lliftingu jest inna skóra na kole kierownicy(porównałem wersję sport po liftingu z wersją sport przed liftingiem).
Przed liftingiem gatunek skóry użyty do obszycia kierownicy jest wyraźnie lepszy i w wyglądzie i w dotyku(oczywiście imho).
Pzd.
a widzieliście, że są różne typy skórzanej kierownicy:
-podajże w wersji comfort po liftingu są na kole kierownicy dodatkowe wstawki plastikowe.
-w wersji po lliftingu jest inna skóra na kole kierownicy(porównałem wersję sport po liftingu z wersją sport przed liftingiem).
Przed liftingiem gatunek skóry użyty do obszycia kierownicy jest wyraźnie lepszy i w wyglądzie i w dotyku(oczywiście imho).
Pzd.
o nie wiedziałem,m a co do pielegnacji to nic szczególnego nie robię. Po prostu przy czyszczeniu wnętrza auta wycieram ją i to wszystko
Ciekawe spostrzezenie. Skorze sie nie przyjrzalem, ale co do materialu na siedzeniach to po liftingu odnioslem podobne wrazenie, ze jest krokiem wstecz...
A wersja Comfort ma w ogole skore na kierownicy??? Przed liftingiem byla z tworzywa i z wlasnie ze srebrnymi, podluznymi wstawkami ma dole.
Ciekawe spostrzezenie. Skorze sie nie przyjrzalem, ale co do materialu na siedzeniach to po liftingu odnioslem podobne wrazenie, ze jest krokiem wstecz...
A wersja Comfort ma w ogole skore na kierownicy??? Przed liftingiem byla z tworzywa i z wlasnie ze srebrnymi, podluznymi wstawkami ma dole.
Kurde, to chyba była skórzana kiera+wstawki z tworzywa.
Ja tam wolę całą obszytą skórą.
PS:
za to mam taki dziwny mankament, przyciski na kierownicy nie licują się, jeden jakby odstaje ok 1mm drugi bardziej jest wciśnięty ok 1mm. Patrzyłem w salonie i tak nie ma.
Miał tak ktoś? Mam nadzieję, że zrobią mi to na gwarancji i nie spaprają.:)
Pozdr.
A wersja Comfort ma w ogole skore na kierownicy???
Przed-liftowa w standardzie nie miała.
Pzdr - Artur S.
Ale to jest przeciez inna skora niz np. na fotelach ? Wiec inna chemia ma zastosowanie ?
jak tu skóra i tam skóra to preparat do skóry i już ............... ludzie nie przesadzajcie bo za chwilę może będzie podał na płyn do wycierania przedniej szyby a inny do bocznych i tylnej.
1. http://www.autoland.pl/produkty/kosmetyki_samochodowe/srodki_do_pielegnacji_tapicerki/tap_plus
2. http://www.autoland.pl/produkty/kosmetyki_samochodowe/srodki_do_pielegnacji_tapicerki/chusteczki_do_skory
w przypadku skóry nie ma produktu jednoetapowego. jeśli coś ma czyścić i zabezpieczać, to nie zrobi ani jednego ani drugiego dobrze. skóra jest gładką powierzchnią i podczas czyszczenia bardzo łatwo zanieczyszczenia na niej rozmazać. przecierając skórzaną tapicerkę w kilku kierunkach naraz tylko rozprowadzamy zanieczyszczenia równomiernie po całej powierzchni, tak na prawdę nie usuwając niczego. skórę zawsze trzeba czyścić trzy etapowo.
1. dokładne odkurzenie i usunięcie wszelkich luźnych zanieczyszczeń, paprochów, kurzu etc, najpierw odkurzaczem z miękką szczoteczką, potem przetrzeć suchą szmatką z mikrofibry.
2. czyszczenie szczotką i specjalnym preparatem czyszczącym do skóry. szczotka MUSI być wykonana z naturalnego włosia, inaczej tapierkę porysujemy. przed myciem przygotowujemy niewielką miskę z wodą koło 30-40st. C, zwilżamy szczotkę, nanosimy na włosie preparat i zaczynamy czyszczenie fragmentu np. siedzenia. ja fotel dzielę zwykle na 6-7 obszarów i po kolei je oczyszczam. preparat zostawiam na skórze na około pół minuty i ścieram miękką i chłonną szmatką z mikrofibry. KONIECZNIE należy wykonywać ruchy tylko w jednym kierunku, nie docierać, nie przecierać w kilka stron. po każdym przetarciu należy szmatkę tak złożyć tak, żeby na kolejnym elemencie zbierać czystą stroną. na wnętrze np. civica zużyłbym pewnie koło 3 szmatek, orientacyjnie i zależnie od stanu.
3. zabezpieczenie - konieczne po czyszczeniu. czyszczenie usuwa bród i przede wszystkim odtłusza skórę. staje się nieco matowa, inna w dotyku, ale samo oczyszczenie nie wystarcza. niezabezpieczona skóra łatwiej się brudzi. środek zabezpieczający może mieć różną konsystencję, może być to pasta, może być płyn, może być gęste mleczko. ja polecam płynne albo mleczka. środek należy wcierać albo szmatką albo aplikatorem z gąbki albo dłońmi, ale to ostatnie to wyższa szkoła jazdy. nakładać należy cienką warstwę i pozostawić na około 30 minut do wchłonięcia. koniecznie nakładać na suchą skórę, więc nie od razu po czyszczeniu.
to nie jest taka prosta sprawa, że magiczna ściereczka załatwi sprawę raz-dwa. poza tym, nie rozumiem jednej rzeczy. kupując auto za 80-90TPLN - bo tyle kosztują wersje ze skórą mniej więcej- sięgacie po kosmetyki adekwatne do lanosa, nikogu obrażając, bo to bardzo dobre auto, sam kiedyś jeździłem ;)
niczym takim nie handluję, więc nie mam interesu w namawianiu do kupienia czegokolwiek konkretnego, ale mam doświadczenie z bardzo wieloma środkami i wiem, jak wielką różnicę potrafią uczynić dobre kosmetyki do samochodu.
aha - skóra na kierownicy jest inaczej przygotowywana, ale traktuje się ją tak samo jak tą na fotelach, należy ją jednak częściej czyścić i zabezpieczać, przecież na dłoniach mamy najwięcej tłuszczu, brudu, potu itd.
Witam,
Udalo mi sie wreszcie zakupic kierownice z TypeS (skorzana bez tempomatu), pytanie do Was jak ja teraz wymienic? To jakas trudna operacja i warto jechac do ASO, czy kazdy elektryk samochodowy przelozy poduszke i zalozy nowa kierownice?
Paluch_tcw
17-02-13, 20:43
Jeśli nie będzie innych kostek do podłączenia a nie powinno to zrobisz to bez problemu sam. 2 śrubki z tyłu kierownicy masz odkręcasz je i wysuwasz poduszkę powietrzną odłączasz kostki + przewody od klaksonu, odkręcasz śrubę od kierownicy ZAZNACZASZ markerem położenie starej kierownicy na wieloklinie, ściągasz starą i składasz w odwrotnej kolejności.
ewentualnie moze bedziesz musial uzyc sciagacza aby zdjac starą kiere - nie wiem jak jest w civicu ale w niektorych markach kiera sama schodzi a w niektorych trzeba jej 'pomóc' :)
ja zmieniałem na kierownicę z typeR bez ściągacza i jest to naprawdę banalna rzecz tylko trzeba pamiętać o położeniu starej bo musiałem później ściągać ją drugi raz ;)
Paluch_tcw
17-02-13, 23:23
Dlatego zaznacza się markerem po odkręceniu śruby. Ściągałem kierownice w różnych autach na pewno powyżej 100 i nigdzie ściągacz nie był potrzebny jak nie schodzi to ręką wystarczy uderzyć kilka razy :)
Witam,
Udalo mi sie wreszcie zakupic kierownice z TypeS (skorzana bez tempomatu), pytanie do Was jak ja teraz wymienic? To jakas trudna operacja i warto jechac do ASO, czy kazdy elektryk samochodowy przelozy poduszke i zalozy nowa kierownice?
Pamiętaj żeby odłączyć akumulator,bo pózniej wyskoczy błąd na kompie.
Paluch_tcw
18-02-13, 13:53
Jeśli nie włączy zapłonu przy odłączonej poduszce to błąd nie wyskoczy.
Jeśli nie włączy zapłonu przy odłączonej poduszce to błąd nie wyskoczy.
Prawda.
Ale zawsze powinno się rozłączać akumulator przed odłączaniem poduszek,napinaczy pirotechnicznych itp.Na dodatek po zdjęciu klemy z akumulatora,powinno się odczekać 10 min. i dopiero rozłączać instalację poduszek czy napinaczy. I nie chodzi tu o późniejsze błędy w kompie,tylko o względy bezpieczeństwa.
Paluch_tcw
18-02-13, 15:36
mit
w przypadku skóry nie ma produktu jednoetapowego.
Julian dobre post, czy moglbys podac przykładowe środki, które stosujesz?
Jestem po wymianie kierownicy na skorzana w wersji comfort. Wedlug serwisowki trzeba odlaczyc akumulator, poczekac 3 minuty i mozna wymieniac. Calosc max. 10 minut pracy. Bardzo polecam taka zmiane, skorzana duzo lepiej lezy w dloniach i bardziej pasuje do charakteru wnetrza.
Tak jak pisze Paluch - mit.
Poduszki same nie wypalą jak nie mają sygnału ze sterownika.
Mało tego - aby poduszki wypaliły to muszą mieć sygnał z kilku czujników na raz (np. uderzeniowy w zderzaku i akcelerometru). Poduszka nie wystrzeli od sygnału tylko z jednego czujnika.
Chyba że ją bezpośrednio podepniesz akumulator :)
Na złodzieja można taka ciekawostkę przygotować, pewnie by się zdziwił, zwłaszcza jakby akurat się pochylał na kierownicą :)
Paluch_tcw
25-02-13, 19:16
Tak jak pisze Paluch - mit.
Poduszki same nie wypalą jak nie mają sygnału ze sterownika.
Mało tego - aby poduszki wypaliły to muszą mieć sygnał z kilku czujników na raz (np. uderzeniowy w zderzaku i akcelerometru). Poduszka nie wystrzeli od sygnału tylko z jednego czujnika.
Mało tego jeszcze muszą być zapięte pasy bezpieczeństwa bez tego też nie odpali :D
Panowie możecie napisać jakich środków używacie do czyszczenia skóra na kierownicy ?. Ja swoją już czyściłem kilkukrotnie preparatami do czyszczenia skóry ale nadal mam ją tłustą i klejącą się. Podczas jazdy przeszkadza mi to bardzo. Czyściłem też na sucha/mokro z płynem/ludwikiem a później krem nivea i nic... nadal to samo.
Paluch_tcw
03-05-13, 11:20
Może po prostu starłeś lakier bezbarwny i przy czyszczeniu zabarwia ci się mikrofibra/ściereczka ? Wtedy oprócz farbowania lub ponownego obszycia nic nie zrobisz.
Paluch wątpię bo kierownica wygląda jak nowa ( 60 tyś na liczniku ), tylko się bardziej ostatnio klei....
Paluch_tcw
03-05-13, 15:21
Zbyt mocne środki mogą bez problemu usunąć zabezpieczenie ze skóry. Może powiedz czym i jak czyściłeś.
ja czyszcze tylko woda z plynem do naczyn lub samymi mokrymi husteczkami (takimi dla dzieci) i wszystko git. nie uzywam zadnych impregnatow do skory ani kremow
Do plastików dobry są środki kuchenne np ajax (to do takich mocno zabrudzonych). Ja do kiery i plastików na co dzień używam chusteczek z lidla W5. Takie z opisem matowe do kokpitu. Rewelacja. Tylko nie używać do szybki licznika bo mażą tu najlepsze są W5 do okularów.
Panowie, przepraszam że zakłócam dyskusję ale pilni potrzebuję informacji dotyczącej właśnie kierownicy z VIII gena.
chodzi mi o średnicę i ilość zębów wieloklin-u w kierownicy. Średnicę z obu stron aby sprawdzić czy stożka tam nie ma.
Dziękuję z góry za odpowiedź