Zobacz pełną wersję : Mocne ściąganie podczas jazdy
Witam.
Niedawno kupiłem Hondę Civic 98 rok 5 D.
Miała podrdzewiałe nadkola więc kupiłem reperaturki i dałem ją do blacharza.
Gdy ją odebrałem od razy zauważyłem,że dość mocno ściąga w prawą stronę.
I tu mam pytanie co takiego mógł namieszać,żeby spowodować takie zachowanie.?
Wolałbym poznać prawdopodobną przyczynę zanim będę jeździł po mechanikach.
Pzdrwm.
cos z zawieszeniem...nie wierze ze przez reperaturki auto zaczęło ściągac, to jest niemożliwe... no chyba ze wczesniej sciągało? ?
Wstawiał jeszcze przy przednich drzwiach te kawałki blachy które zaznaczyłem na fotce i progi.
Wcześniej nic nie ściągało. Jeździło się idealnie. Kilka dni przed blacharzem zmieniałem opony na letnie , ale nie zauważyłem żadnego ściągania.. A po wyjeździe od blacharza od razu poczułem mocne ściąganie
http://img293.imageshack.us/img293/2330/hondacivic04.jpg
jedz do niego jeśli wczesniej tego nie miałes... musiał cos grzebac i nababrał...
Wstawiał jeszcze przy przednich drzwiach te kawałki blachy które zaznaczyłem na fotce i progi.
Wcześniej nic nie ściągało. Jeździło się idealnie. Kilka dni przed blacharzem zmieniałem opony na letnie , ale nie zauważyłem żadnego ściągania.. A po wyjeździe od blacharza od razu poczułem mocne ściąganie
http://img293.imageshack.us/img293/2330/hondacivic04.jpg
Kolego czy uważasz, że ta Honda ze zdjęcia to jest 5D...? Jeśli tak, to pozostaje współczuć, że nawet nie wiesz jaki masz samochód.
A tak wracając do tematu to może sprawdź ciśnienie w kołach.
Kolego nie ma co współczuć ;)
Zdjęcie dałem tylko przykładowe .. To nie moja honda.
A ciśnienie w oponach sprawdzałem.
Sam już nie wiem.. może założył koła inaczej niż były. Poprzekładam przód na tył i zobaczę co będzie.
Mi strasznie ściągało w lewo i po zmianie kół na letnie jest dobrze. Także od opon/kół zależy bardzo dużo. Spróbuj zamienić stronami i zobacz czy nie będzie ciągnęło w drugą stronę.
Może się przejechał... I przywalił w jakiś krawężnik...
Nie będę go pytał bo to znajomy ojca z dawnych lat i zrobił mi to wszystko ( reperaturki , progi , blacha z przodu , róg bagażnika ) z malowaniem za 300 zł , więc gdybym wyskoczył z podejrzeniami byłoby nie ładnie.
Może to zupełnie inna przyczyna i bym się skompromitował ;)
No może :) Ale właśnie dlatego nie robię nic u znajomych. Spróbowałbym np. zwrócić uwagę, żeby wyregulować zawory po wymianie uszczelki pod głowicą albo jakie wartości powinny być... Normalnie obraza stanu, po czym i tak jest źle zrobione. Unikam robienia czegoś u rodziny/znajomych.
Slawkowski
30-04-10, 20:19
Może się przejechał... I przywalił w jakiś krawężnik...
dokladnie o tym samym pomyslalem.
tez mi to na mysl przyszło...
( reperaturki , progi , blacha z przodu , róg bagażnika ) z malowaniem za 300 zł
Sory za OT ale ile "normalnie" kosztowałaby taka usługa?
Sory za OT ale ile "normalnie" kosztowałaby taka usługa?
Hmm. Nie rozglądałem się zbytnio po innych blacharzach , ale za same reperaturki około 300 zł za stronę biorą .
Hmm. Nie rozglądałem się zbytnio po innych blacharzach , ale za same reperaturki około 300 zł za stronę biorą .
No to się wykosztuję:( Dzięki.
Zmieniłem opony na przodzie i problem minął.
Ale pojawił się następny. Blacharz podczas przykręcania przedniego koła ,źle ucelował z nakrętką i... spierdzielił ją razem ze szpilką.. :/ Ledwo mi to wczoraj odkręcili. Szpilka do wymiany
no to masz przyczyne ściągania ;)
pozdro!