Zobacz pełną wersję : Zmiana auta co wybrać???
Witam wszystkich!!;) Wiem, że temat moze taki jakiś niepoważny no ale cóż....od półtora roku jeźdzę Hondą Civic EP2 D16V1, autko generalnie jeździ całkiem pozytywnie bezawaryjnie (conajwyzej)ale nadszedł czas na zmiany....potrzebuję czegos większego i na jesieni bede prawdopodobnie sie na to decydował. Pierwszy i naturalny odruch jako ze jest to moja 2 Honda padł na Honde Civic sedan 2004-2005 1,6 110km...ale heh każdy mój kolejny furak jest szybszy i szybszy i chce by ten trend nadal był kontynuowany. Oczytałem się już na tymże forum oraz ogólnie na necie, ze taki sedan katalogowo robi 9,2 do setki, wiec byłby dobrym rozwiazaniem ale wiele osób również na tym forum między wierszami twierdzi, ze te 9,2 to bardziej na papierze niż w realu. Czy moze mi pomóc jakis użytkownik sedanków w potwierdzeniu tego info lub go obaleniu? Druga sprawa to czy sedany palą wiecej/mniej od 3D (mój pali od 9,2(zima) do 8-8,5(lato)a nie oszczędzam go:D Generalnie jestem przygotowany na spalanie dochodzące do 10l na 100 ponieważ rozważam również sedana Subaru Impreze 2.0 GX125km z 2005r. Czy może ktoś miał okazję się przejechać taką imprezą jak to jeździ w stosunku do naszych Hond i czy to spalanie legendarne Subarowskie to prawda. Mam zagwozdkę...Pozdro!! Proszę modów o wyrozumiałość jeśli temat załozony nie tu gdzie trzeba, proszę o przeniesienie:)
W sedanie jest dokładnie ten sam silnik (D16V1). Buda jest lżejsza więc raczej stąd ta różnica w przyspieszeniu.
W praktyce wiadomo więcej zależy od kierowcy niż od danych katalogowych.
Piszesz, że potrzebujesz czegoś większego więc zamiana na sedana chyba nie rozwiąże tego problemu, no chyba, że chodzi tylko o drzwi z tyłu.
Moim zdaniem wiele nie zyskasz.
Nigdy nie jechałem sedanem, z tego co czasami ogladałem gdzieś na parkingu to wizualnie wiecej miejsca niż w 3D, chodzi mi też o drzwi dodatkowa para ułatwia wiele, szczególnie jak sie trafi dziaciak, a na FR-V mnie nie bardzo stać hehe
czemu niewiele
myśle że własnie te dodatkowe drzwi bedą najważniejsze
no i te superextra fabryczne mocowania fotelików dziecięcych :)
a tak na poważnie to w 5d jest jeszcze więcej miejsca niz w sedanie
wg mnie przesiadajac sie z ep na sedana, bedziesz zawiedziony iloscia miejsca; z tylu w sedanie jest mocno srednio; natomiast 5d jest bardzo przestronne jak na te klase samochodu; moze zastanow sie nad autobusem zatem
Nie moge patrzeć na 5D dla mnie nie mają wogole charakeru Civica z po przednich lat, właśnie dlatego zastanawiam się nad sedanem, dzięki za sugestie. Pozdro
no to może poluj na VIIIgen sedana z USA, cena podobna, motor 140KM, więc powinien podobnie przyśpieszać co d16v1, a auto większe i szersze.
motor 140KM, więc powinien podobnie przyśpieszać co d16v1, a auto większe i szersze.
e panie. jeżdżąc od czasu do czasu sedanem VIII gen i porównując choćby z EM2 to zbiera się o niebo lepiej. jak dla mnie VIII gen to inna bajka niż VII gen
gregor1230
03-05-10, 10:47
Chyba że Type R UFO vs gen VII Type R to widać, że nowsze nie zawsze lepsze. Gorsze jest w UFO - zawiecha zwłaszcza tył oraz nie ma takiego odejśćia jak gen VII, przez chyba masę bo z tego co wiem to 1 km więcej ma UFO. To UFO to jakiś wynalazek szatana ;), ale może się podobać.
Dzieki wszystkim za sugestie, temat do zamknięcia
Moge jeszcze dodac cos od siebie. Jezdze wlasnie takiem sedanem 1.6 04/05. Miejsca w srodku mi nie brakuje, nawet z pasazerami. Z tego, co pamietam, to roznica w poj. bagaznika przestawia sie tak:
3d - 320
5d - 370l
sedan - 450l - tu "teoretycznie" zmiescisz wiecej
Odnosnie osiagow. Nigdy nie mierzylem sprintu do setki. Nie jest to tytan predkosci, ale z powodzeniem na trasie daje rade, zwlaszcza na 3 biegu wyprzedza sie bardzo ladnie :) Ale jesli chcesz poszales i nie zalezy Ci na ekonimicznej jezdzie to polecam cos mocniejszego. Dla mnie 1.6 to dobry kompromis - mam troche mocy, ale nie rujnuje mojego portfela.
Odnosnie spalania - bardzo duzo zalezy od stylu jazdy. Na dziadka w trasie moge zejsc nawet ciut ponizej 6l. Normalnie w cyklu mieszanym, bez ostrej jazdy pali ok 7l. Ale jak go cisne, to najwiecej srednio wyszlo mi 9-10l.
Odnosnie imprezy. Kolega jezdzi chyba WRX 2.0 220koni. Tankuje 98 i ponoc przy delikatnej jezdzie w cyklu mieszanym mu spala 10-11l. Ale to jest inna klasa niz moj sedan i tez inaczej kosztuje ...