Zobacz pełną wersję : Jak zdjac kierownice w V generacji?
Powiedzcie prosze, jak ktos wie, jak zdjac orginalna kierownice bo sie potne niedlugo :-). w V generacji. Czy obudowa klaksonu jest na wcisk?zdejmuje sie 'na sile'? bo prawie ja polamalem i nie zchodzi. czy trzeba odkrecic dziwne 3 zapieczone srubki z tylu maby?
Dzieki za odpowiedz!!!
Pozdrawiam
hehe - prościej niż myślisz - też z tym kombinowałem, odkręcałem z tyłu śruby itd... A żeby zdjąć trzeba po prostu wyjąć znaczek H (wygląda na taki co się nie wyjmuje) - podważyć go jakimś cieniutkim śrubokrętem, albo nożem - i pod nim jest JEDNA śruba - odkręcasz i zdejmujesz kiere.
Dominik_bb
17-03-05, 21:30
mozna i tak ale jest 2 opcja bardziej skomplikowana jak ktos lubi sie bawic i ma troche czasu 8) to mozna odkrecic z tyłu 3 srubki ale zeby to zrobic wmiare wygodnie trzeba zdjać obudowe stacyjki :D wiec zostan przy opcji 1
mozna i tak ale jest 2 opcja bardziej skomplikowana jak ktos lubi sie bawic i ma troche czasu
to jest niewykonalne przy kierownicy bez jaśka (bo zakladam że o takią pytał Wieshaq) bez połamania czegoś - nie ma drugiej opcji zdejmowania.
eee dzieki!!! sprawdze z tym znaczkiem ale powiem szczerze ze trudno mi w to uwierzyc ze znaczek sie zdejmuje!!! dzieki!! a chodzi mi o kiere bez poduchy
ale powiem szczerze ze trudno mi w to uwierzyc ze znaczek sie zdejmuje
nawróc sie na dobra droge, bo kroczysz kretymi sciezkami :D
znaczek sie zdejmuje, troche wiary
Dokładnie. Lekko czymś płaskim wystarczy podważyć ;)
z ranca sie za to zabieram
jak jeszcze powiecie mi jaki numer klucza potrzebuje do odkrecenia ostatniej sruby to bedzie *****iscie!! podejrzewam ze nasadowy? pozdrawiam
Dominik_bb
17-03-05, 23:00
chłopaki da sie to zdjąc bez problemu przy opcji 2 wierzcie mi przerabiałem juz to ale po co se robote utrudniac jak mozna prosciej :D
chłopaki da sie to zdjąc bez problemu przy opcji 2
a ja się będę upierał że się nie da bez problemu, wygląda to tak:
http://strony.aster.pl/siemar/skany/kiera.JPG
żeby dostać się do śruby, która jest przykręcona kierownica, bez wyjmowania znaczka trzeba zdjąć klakson. A on jest przykręcony na 3 śruby od wewnątrz (nie są to te same śruby którymi jest przykręcona z tylu osłona kierownicy). Da się ją odkręcić, można zdjąć obudowę stacyjki - i MOŻE ją odsuniesz do tyłu i magicznie wygiętymi śrubokrętami odkręcisz śruby trzymające klakson. I odkręcisz śrubę, do której dostaniesz się wyjmując znaczek. A jak się nie da cofnąć na tyle tego tego plastiku to opcja 2 jest niewykonalna.
jak jeszcze powiecie mi jaki numer klucza potrzebuje do odkrecenia ostatniej sruby to bedzie *****iscie!! podejrzewam ze nasadowy?
nie pamiętam, ale coś 22-24 ? nasadowy na pewno i nie wiem czy bez jakiejś przedłużki da rade :roll:
Dominik_bb
17-03-05, 23:48
Tak jak mówiłem nie jest to proste i trwało to około 30min w moim przypadku ale da sie to zdjąć i dostac sie wtedy do sruby mocującej koło kierowniocy :) (potrzeby jest do tego krótki srubokrent gwiazdkowy ) ale jak mówił kolega mozna prosciej
wlasnie dzisiaj sie mordowalem godzine z tymi trzema srubkami z tylu i nic nie zdzialalem. 3 srubokrety male i nic bo nie da sie dobrze zlapac. dzieki za instrukcje.
w sumie to perzed chwila tez to znalalzem w manualu z waszej stronki. *****ista jest ta instrukcja!!
heh, ale fajnie, chcialem wlasnie zadac pytanie o to samo i tu nagle taki watek wyrosl :)
mam zamair dac kierownice do obszycia (mam tak w corolli), ale do tego musze ja wyjac..
czyli wyjac znaczek, a pozniej odkrecac co sie da, zeby zeszla :)
pzdr
mozna i tak ale jest 2 opcja bardziej skomplikowana jak ktos lubi sie bawic i ma troche czasu
to jest niewykonalne przy kierownicy bez jaśka (bo zakladam że o takią pytał Wieshaq) bez połamania czegoś - nie ma drugiej opcji zdejmowania.
potwierdzam. sam polamalem :D
...mam zamair dac kierownice do obszycia...
tylko koniecznie w biale futerko :wink:
granat wrzuc do srodka sama sie zdejmie :D
dzieki za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!! i schemat
juz zmienilem, latwo poszlo. 15 minut i zrobione, a wczoraj 2 godziny i kupa.. :-)
A klucz dla zainteresowanych to rozmiar 19.
Tx!!!!
...mam zamair dac kierownice do obszycia...
tylko koniecznie w biale futerko :wink:
zobaczymy, najpierw trzeba ja zdjac.. pzdr
koledzy a czy jak mam kiere z poducha to tez wystarczy wyjac ten znaczek i odkrecic??
O LOL ładnego kotleta odsmażyłeś, ale przynajmniej w temacie:)
Odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz na 170 stronie "sam naprawiam", lepiej tam zajrzyj zanim spróbujesz znaczek z kierownicy wydłubać śrubokrętem;)
nie mam tego :(
to jak ktos podpowie??
No to se skołuj:)
http://images38.fotosik.pl/69/032b4c9233774daf.jpg
Pod poduszką jest śruba 19.
Nie ma sprawy.
Zajrzyj tu, pewnie się jeszcze przyda
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2045
elo
pisze znowu bo nie mam pojecia jak zdjac kiere z poduszka :mad:
odlaczylem poduche pod kiera i dalej nie mam pojecia za co sie zabrac, w manualach jest tak napisane ze zal :mad:
pomoze ktos??
Po bokach w kierze masz dwie zaslepki, pod nimi po jednej srubce na strone (torx). Zdejmujesz tym sposobem poduche. Dalej pod poducha masz nakretke samokatrujaca na klucz 19. Odkrecasz i zdejmujesz kierownice.
no wlasnie tylko nie mam czym tych srob odkrecic??
jest na nie jakis patent czy trzeba zakupic taki srubokret/nasadke ???
Torx mozesz probowac odkrecic zwyklym imbusem, a jak nie to podjedz do kogos i odkrec sobie sama poduche na miejscu.