Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju w skrzyni biegów.
Chodzi o silnik d15b7. Znalazłem że wchodzi 1,8 litra i powinienem nalać olej silnikowy. Dobrze się składa bo w silniku mam półsyntetyk Mobila więć w skrzyni będzie taki sam. Jednak nie wiem gdzie są zawory wejścia i wyjścia, to znaczy gdzie spuścić a gdzie wlać olej do skrzyni?
do skrzyni leje sie olej przekladniowy... 75w90 / 80w90 / 85w90
Piotrek Klag
15-09-06, 10:01
sie leje ale nie w HONDZIE!!!
było sto razy wiec poczytaj zanim głupoty piszesz
10W40 lub MTF w ASO
p.s. zalej se przekładniowy i sie nie zdziw jak po 300km 3 nie zapniesz :D
brawa dla tego pana :roll:
ciekaw jestem jak ta skrzynia chodzi w tym B16
Co do zadanego pytania, najlepiej jak sciagniesz sobie manual do swojego modelu civica (jest na forum, trzeba poszukac) i tam masz wszystko pokazane.
maniek1982
15-09-06, 11:29
ja ostatnio zmieniałem olej w swojej d16z6 to musiałem wjechać na kanał.potem mechanik odkręcił jedną srube zwykłym kluczem a drugą gdzie wlewa sie olej takim duzym ampulem
ja ostatnio zmieniałem olej w swojej d16z6 to musiałem wjechać na kanał.potem mechanik odkręcił jedną srube zwykłym kluczem a drugą gdzie wlewa sie olej takim duzym ampulem
Dzięki, ja wiem co trzeba zrobić, żeby olej zmienić. Pytam tylko gdzie są te śruby o których mówisz, bo tak z grubsza oglądałem i nie znalazłem.
maniek1982
15-09-06, 11:35
jednak po wymianie nic sie nie polepszyło,biegi dalej wchodzą jakoś tak jaby właśnie brakowało smarowania :cry: np:jak chce jedynke to za pierwszym razem czuje lekki opor a jak szybko cofne gałke i ponowie probe to wchodzi jak w masło...to dotyczy kazdego biegu.
wlałem 10w40.moze lepiej podjechac do aso zeby wlali tego MTF???czy to moze wina czegos innego?
Co do zadanego pytania, najlepiej jak sciagniesz sobie manual do swojego modelu civica (jest na forum, trzeba poszukac) i tam masz wszystko pokazane.[/quote]
Mógłbyś mi wskazać gdzie to znaleźć?
maniek1982
15-09-06, 11:53
masz tu linka http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6565
znowu o oleju w skrzyni? Opcja szukaj a ja zamykam :?