Zobacz pełną wersję : Głośniki EJ9
witam,
Zamierzam wymienić głośniki przednie w EJ9 na lepsze. Chciałbym kupić takie z którymi nie będzie problemu z montażem, czyli wykręcam stare i montuje nowe i ciesze się z lepszego dźwięku. Jakiej średnicy powinienem kupić głośniki by pasowały p&p. Może polecicie jakieś konkretne modele. Dzięki.
16cm z płytkim magnesem. Z głośników spełniających Twoje wymagania będziesz mógł się cieszyć jedynie z TROSZKĘ lepszego dźwięku. Ale naprawdę tylko TROSZKĘ
to zależy jaka masz średnice montowanych głośników. Spotkałem sie z EJ9 która miała 13 cm więc pytanko jest oczywiste :D
16cm z płytkim magnesem. Z głośników spełniających Twoje wymagania będziesz mógł się cieszyć jedynie z TROSZKĘ lepszego dźwięku. Ale naprawdę tylko TROSZKĘ
w takim razie co Byś polecił niekoniecznie p&p?
ja osobiście proponuje Tobie Helix DB 62.1(sam takie posiadam). Jest troszkę pracy bo trzeba kawałek tapicera wyciąć, ale jest warto.
ok dzięki za namiar. A czy nadają się pod radio bez wzmacniacza (mam sony xpold 4x50)
nadawac sie nadaja, ale lepiej zagraja pod wzmacniaczem
A to psikus, moje radio nie ma wejścia na wzmacniacz:(
nic nie szkodzi w kazdym sklpie car audio kupisz przejscioweczke z wyjsciem na suba cos takiego
http://www.allegro.pl/item1002879416_konwerter_adapter_rca_chinch_tania_ wysylka_super.html
karas, dzięki za proste rozwiązanie zaraz jadę do media kopić co nieci:)
ja mam je pod radiem 4x 50 :D :D i spokojnie grają. Dyskoteka to nie jest, ale w samochodzie długo nie wysiedzę bo zaraz głowa boli :D
Nie chcialbym robic zbednego syfu na forum, dowiedzialem sie ze w ej9/ek3 HB są nietypowe miejsca pod glosniki 160mm zamiast popularnych 165 mm wiec moje pytanie: te glosniczki powinny podejsc prawda? http://allegro.pl/item1055559973_blaupunkt_gtc_652_mystic_series_pow er_220w_16cm.html Bylem dzisiaj w warsztacie specjalizujacym sie car audio i polecili mi te glosniki, bo oferuja dobre wlasciwosci za dobra cene, tylko oni krzykneli sobie za nie 180 zł. Będę wdzieczny za jakiekolwiek porady.
Głośniki podejdą, lecz troszkę roboty jest. Trzeba wyciąć kawałek plastiku z tapicerki(wnęka + 5 mm dodatkowej średnicy) i będzie wszystko pasowało. Oczywiście nie obejdzie się bez dystansu bo tak to głośniki nie ma do czego przykręcić :D Do żadnego warsztatu nie jedź bo to łatwa robota. Jak nie masz 2 lewych rąk i trzymałeś kiedyś klucz w ręku to bierz się śmiało za takie dzieło.
czyli jakie dystanse musze kupic ? po prostu 165 przykrecane do blachy tak ? W sumei myslalem ze obejdzie sie bez dystansow bo maja 15,8 cm ale jesli piszesz ze nie ma ich do czego przykrecic to spoko :D
sa 2 sposoby montowania glosnikow 16.5cm w ej9:
1. na chama - podciagasz kabelki do drzwi, wkrecasz 3 srubki w plastik "byleby sie trzymalo" i jedziesz
2. spojrz na powe.com.pl - tam maja dystanse z mdf pod takie glosniki. komplet kosztuje 24zl. to pierscienie o srednicy dokladnie takiej jak glosnik, waziutkie, o grubosci 3cm. jest instrukcja jak to montowac - trzeba wychlastac sporo plastiku z "boczku", wywiercic dziury w blasze i przykrecic na srubki, potem wsadzic glosnik. tylko to wycinanie upierdliwe - bez malej frezarki nie podchodz :) i dobrze przymierz, bo wchodza dokladnie na styk.
ja mam zestaw powerbass es-6c, zostal po poprzednim wlasicielu, ktory zrobil metoda 1. teraz po nim poprawiam. natomiast tego zestawu glosnikow nie polecam... w poprzedniej furze mialem clariony za 100zl i lepiej mi sie tego sluchalo :)
uniwersalne dystanse nie pasuja, szukaj dedykowanych do ej9.