Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyciek plynu chlodniczego

robertoas
28-04-10, 10:38
Witam,

kupilem wczoraj Civic`a i gdy po przyjechalem do domu (po 400km jazdy) okazalo sie ze cieknie plyn chlodniczy u samej gory zbiornika. Po wstepnej obserwacji mam podejrzenie iz wina moze byc korek dokrecajacy (bialego koloru), ktory jest nakrecany na pojemnik w ktorego gwincie sa dwie dziurki - i tu przypuszcam iz moze to byc zrodlem wycieku... W tej chwili ide dokaldniej przyjzec sie Hani, czy z innego zrodla nie wycieka, ale widac wyraznie ze wyciek jest u samej gory. Jesli mial ktosz z was podobny przypadek - prosze o pomoc.

Pozdrawiam!

LemonR
28-04-10, 14:33
Białego koloru to jest korek od zbiorniczka wyrównawczego. Jeśli tam leci to po prostu płynu jest za dużo. Na zbiorniczku wyrównawczym jest określony poziom min/max i tego trzeba się trzymać.

EFKA5
29-04-10, 21:10
potwierdzam
a w EM2 min/max jest baaaardzo nisko i niełatwo to dojrzeć :D

tomek
09-05-10, 12:16
jak powyżej
pewnie poprzedni właściciel przelał, jak zejdzie Ci poniżej min to wtedy trzeba się dokładnie przyjrzeć.

_reggie_
10-05-10, 10:11
W Twoim przypadku tak jak piszą wyżej..

a na marginesie pytanie trochę w temacie - otóż ostatnio tankowałem i w trakcie tej jakże znienawidzonej finansowo czynności w ciągu kilku minut z maski unosiła się para tak że aż praktycznie cała wyschła mimo że jak jechałem to padało...
nigdy tego wcześniej nie zauważyłem fakt że się nie przyglądałem teraz jakoś przypadkiem
pytanie czy to normalne auto czarne więc dobrze widać i trochę stałem w korku...silnik nagrzany więc oddaje ciepło i maska paruje ja tak sobie to tłumaczę bo żadnych ubytków płynu chłodniczego nie ma wskazówka temp. jak zawsze idealnie w połowie
ktoś się zetknął z czymś takim u siebie?

pozdro :cool:

zbych123
12-05-10, 12:15
no to przecież jest normalny objaw jak silnik jest gorący to i maska jest ciepła i paruje czemu tu się dziwić? czasami jak się wjedzie w kałuże i ciapnie po silniku to po zatrzymaniu na światłach nieźle paruje:D