PDA

Zobacz pełną wersję : Trzęsie kierownicą D13B2 przy małych prędkościach.

translokator
27-04-10, 19:13
Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich.

I od razu proszę o radę :)

Wczoraj wymieniłem opony razem z felgami na 13' aluminiowe oryginalne hondy. Felgi kupiłem razem z oponami używane. Zmieniałem u oponiarza z wyważeniem.

Po zmianie zaczęło trząść kierownicą ale w zasadzie tylko w zakresie 40-60 km/h. Dziś pojechałem po raz kolejny do oponiarza który był bardzo zdziwiony problemem, ale zdjął koła pooglądał wyrzucił ciężarki i wyważył po raz kolejny. Problemu to jednak nie usunęło. Przy wyważaniu powiedział mi że opona ma "guza", ale wg niego mógłby powodować wibracje, ale przy 100-120km/h dziś spróbowałem pojechać z taką prędkością i nie wibrowało.

Są jeszcze dwa objawy niepokojące tzn. coś stuka w przednim lewym kole i myślę że to właśnie ten guz bo stukanie przyspiesza wraz ze wzrostem prędkości. Przed chwilą zauważyłem również że przy ostrym hamowaniu drży również pedał hamulca.

Oponiarz radzi zamontować nowe opony. Na forach wyczytałem że mogą to być też krzywe tarcze, ale zaznaczam że na zimówkach wszystko było OK. Co o tym myślicie?

P.S. Wiem że temat był już parę razy ale w tych których znalazłem chodziło o większe prędkości.

JulekCIVIC
27-04-10, 20:00
a weź unieś auto i poszarp kołami i spr czy czasem nie masz luzów na zawieszeniu, i na zimowych kołach przez to ze były węższe ni było moęe tego tak czuć a teraz wychodzi...

translokator
27-04-10, 21:23
już sprawdzałem wygląda na to że nie ma. Jutro przełożę przód/tył koła i zobaczę czy się coś poprawi.

JulekCIVIC
27-04-10, 21:29
jak by to była wina ewidentna kół to by ci wulkanizator powiedział ze nie da się na nich jeździć...
ale no spróbuj
a jeśli ci stuka to tylko wina zawieszenia

Shelby26
27-04-10, 21:45
Podjedź sobie na stacje sprawdzą ci luzy w zawieszeniu i przy okazji sprawdza ci owalizacje na rolkach hamulcowych czy ktoras tarcza nie jest krzywa.

translokator
29-04-10, 14:07
Zamieniłem koła przód-tył i problem znikł, znaczy stukało ale z tyłu. Dziś kupiłem nowe opony i jest git.

Julek: Oponiarz wspominał że tam jest "guz", ale utrzymywał że przy takiej prędkości nic się nie powinno dziać. A co do stukania to nie było takie "z zawieszenia" słychać było że to opona. Może to nie do końca stukanie, bardziej jakby przerywany wiatr wiał :).

Już się martwiłem że to zawieszenie albo tarcze, ale dziwne by było że wszystko się posypało akurat jak koła zmieniłem.

Dzięki za odpowiedzi temat właściwie do zamknięcia.

zakit
29-04-10, 14:39
Zamieniłem koła przód-tył i problem znikł, znaczy stukało ale z tyłu. Dziś kupiłem nowe opony i jest git.

Julek: Oponiarz wspominał że tam jest "guz", ale utrzymywał że przy takiej prędkości nic się nie powinno dziać. A co do stukania to nie było takie "z zawieszenia" słychać było że to opona. Może to nie do końca stukanie, bardziej jakby przerywany wiatr wiał :).

Już się martwiłem że to zawieszenie albo tarcze, ale dziwne by było że wszystko się posypało akurat jak koła zmieniłem.

Dzięki za odpowiedzi temat właściwie do zamknięcia.

jak jest guz to sie opone albo naprawia albo wywala, nie ma znaczenia przy jakiej predkosci. wychodzilo by na to ze skoro masz guza to nie mozesz jechac wiecej niz dana predkosc.

mariego
11-05-10, 22:09
Panie kolego, opony są do wymiany. Jak to zrobisz problem zniknie. Wiadomo, guma starzeje się i pęka, wewnątrz opony jest osnowa, która równiez ulega uszkodzeniu, radzę to szybko zrobić, chodzi o bezpieczeństwo.
Pozdrawiam

LUT
14-05-10, 10:31
Miałem podobny problem, oponki na przód Goodyear F1 na tył Continental o delikatniejszej (mniej ściętej) krawędzi, auto prowadziło się fatalnie, "odskoki kierownicy" na dziurach i bicie przy hamowaniu. Wchodziły w rolę dwie kwestie oponki albo krzywa felga (zasgnlizowana mi przez wulkanizatora), przełozyłem F1 na tył i jest cacy. Do dzisiaj nie wiem czy to wina Goodyerów czy flegi (pewnie to drugie), ale komfort jazdy się zwiększył. Dziś wszyscy jesteśmy szczęśliwi ja Hanka, felgi i opony :)