PDA

Zobacz pełną wersję : b16a2 nie moge uruchomic silnika !!! :(

k0st3k
14-09-06, 20:31
auto zapalalo normalnie na dotkniecie!

dziesiaj auto odpalilo rano bez problemu i tak kilka tras i kilka uruchomien silnika bez problemu. przyjechalem do domu wszedlem na 10 min wychodze wkladam kluczyc przekrecam i nic!!

przekrecam kluczyk - nie kreci - jak puszcze kluczyk to slychac jakies pstrykanie jakby w kabinie dochodzace gdzies z okolicy skrzynki z bezpiecznikami lub moze troche głembiej???wylacze zaplon i przestaje.

auto odpalilo na "zapych" i pracowalo normalnie przez kilka minut. Zgasilem i znowu to samo.

Przy probie odpalenia z kluczyka przygasaja wszyskie kontrolki i nieraz slychac tykanie w silniku, ale nie kreci.

Odpalilem drugi zaraz na zapych i silnik pracowal na bardzo niskich obrotach - prawie przygasal .....i zaswiecila sie kontrolka od ladowania. wylaczylem i i nie wiem co jest grane.

podczas gdy chodzil na tak niskich obrotach wydawalo mi sie ze strzelil w tlumik...moze przeskoczyl pasek rozrzadu jak go odpalalem ...... :(

jutro sprawdze elektryke i rozrusznik(sadze to jest prawdopodonie winowajca) ....akumulator jest naladowany. Pompa paliwo podaje po wlaczeniu zaplonu i check gasnie.

co radzicie ? :(

Lipek
14-09-06, 21:09
Być może to przekaźnik(chociaż przy nim powinna zachowywać się tak,jakaby paliwa nie bylo) lub szczotki w rozruszniku się skończyły.

kosiniak
14-09-06, 21:11
naładuj baterie, b16 nie odpala jak inne auta, bateria na noc pod prostownik i jazda :)

pwl
14-09-06, 21:14
Dociśnij klemy na akumulatorze, mój wujek miał tak w Renault 19 ;P

k0st3k
14-09-06, 21:19
Dociśnij klemy na akumulatorze, mój wujek miał tak w Renault 19 ;P

sprawdzalem oczyscilem nawet i nic

najbardziej zastanawia mnie to pstrykanie w kabinie

kosiniak
14-09-06, 21:20
to standard :)

k0st3k
14-09-06, 21:27
to standard :)

ale standart ze bateria padly czy jak??? kosi ....ja juz od zmyslow odchodze.

Rikoo
14-09-06, 21:29
jak masz takie klik klik klik to na 99% akum mialem to samo

wymienilem i bestia od strzala zapalila 8)

rem36
14-09-06, 21:30
standard ze pstryka jak nie ma pradu

kosiniak
14-09-06, 21:31
te stukanie takie to standard, b16 ma to do siebie ze jak padnie bateria to ciekzo uruchomic np. na przewody itp. nie ciagaj auta zeby nie przeskoczyl ci rozrzad, podladuj akumulator i bedzie ok :)

Wallia
14-09-06, 21:33
Zapewne wkładałeś już inny akumulator i bez zmian. Może jest gdzieś zwarcie w instalacji albo w rozruszniku sie zawiesiły szczotki? Można też wziąść kontrolkę no ten próbnik podłączyć pod plusa i popatrzeć gdzie się prąd kończy. Czy na zacisku rozrusznika jest prąd? Jeżeli wszstki inne łącznie z benzyną w baku jest oki to skup sie na rozruszniku.Jak lalka chodziła to cudów nie ma.

k0st3k
14-09-06, 21:33
jak zapychalem przekrecilem kluczyk i zablokowalo sie wszystko w ****u :(

wiec chyba rozrusznik

*******e nie ruszam do rana...podlacze te gowno i niech sie laduje

Wallia
14-09-06, 21:39
Można go też przed wykręceniem uderzyć z dwa razy z wyczuciem młotkiem. O dziwo przy zawieszonych szczotkach niekiedy to pomagało.

kosiniak
14-09-06, 21:41
O dziwo przy zawieszonych szczotkach niekiedy to pomagało.
mi zawsze :D ale to było w innym aucie nie H

*******e nie ruszam do rana...podlacze te gowno i niech sie laduje
nie dygaj, odpali ziomie :)

rem36
14-09-06, 21:43
mi zawsze ale to było w innym aucie nie H

byla to moze skoda fejwritSPORT z longszlifterem ;)

Jak nie chcial zapalic 10 min po jezdzie to nie masz ladowania, naladowanie bateri nie rozwiaze sprawy

kosiniak
14-09-06, 21:46
Jak nie chcial zapalic 10 min po jezdzie to nie masz ladowania
nie koniecznie, mailem kiedys tak wyzcerpana ze bylo to samo, mowie bateria w b16 to troche inazcej niz w innyhc seriach, musi byc naladowana dobrze :)

k0st3k
14-09-06, 22:02
kosi moze miec racje....

i mam nadzieje ze ma racje.

LIO
14-09-06, 22:17
cos z akumulatorem na 90%
dobrze sprawdz klemy i polaczenie masy (naprawde dobrze). Oczyszczone jak sa i dalej nic, to akumulator do ladownia i sprawdz jeszcze raz.
Mozliwe jescze ze masz cos co zre ci ten prad, np alarm, domykanie szyb czy cos innego...

Raveland
14-09-06, 22:42
Można go też przed wykręceniem uderzyć z dwa razy z wyczuciem młotkiem. O dziwo przy zawieszonych szczotkach niekiedy to pomagało.

nie radze
moze i pomaga ale szkoda kasy
jak to rozrusznik to lepiej od razu go zrobic bo po paru uderzeniach juz nie bedzie co robic tylko trzba bedzie kupic nowy...

k0st3k
15-09-06, 10:12
podladowalem aku i nie opalil, ale sytuacja sie troche zmienila slychac pstrykanie

bendiks podaje rozrusznik sie nie kreci :(

wykrecam go i zobaczymy

przekrecil(troche) ale na podlaczonym prostowniku. jak bede mial akumulator inny to sie sprawdzi, ale jest prawdopodobienstwo to bateria padla.

I WSZYSTKO JASNE! :D . akumulator na smietnik. dzieki za pomoc ziomy :)

qpetka ma nowy aku i smiga:)

pozdro