PDA

Zobacz pełną wersję : Wzmacniacz ???

cycu511
26-04-10, 18:41
Witam wszystkich. Pewnie tego typu tematów było już sporo na forum ale nie mogę znaleźć konkretnych odpowiedzi na moje pytania, więc proszę o wyrozumiałość. Na początku chciałem dodać że w car audio jestem laikiem i dopiero rozpoczynam przygodę z tą piękną dziedziną. A więc chcę podłączy wzmacniacz JBL GT5-A402.
Pierwsze moje pytanie brzmi jak i gdzie Podłączyc kabel od wejścia +12 ? z tego co słyszałem podłancza się go bezpośrednio do akumulatora, jeśli tak to nie było by większego problemu tylko jak wyprowadzi kabel od akumulatora do bagażnika a wiadomo że w blasze oddzielającej komorę silnika od wnętrza niema dziur (6 gen. EJ9 3d.97r.)
Drugie moje pytanie to gdzie podpiąc kabel z wyjscia REM ?
I trzecie ostatnie pytanie czy mase podłączyc do karoseri czy jakims innym sposobem ?

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki. Dziękuję

d3viCe
26-04-10, 19:00
Witam wszystkich. Pewnie tego typu tematów było już sporo na forum ale nie mogę znaleźć konkretnych odpowiedzi na moje pytania, więc proszę o wyrozumiałość. Na początku chciałem dodać że w car audio jestem laikiem i dopiero rozpoczynam przygodę z tą piękną dziedziną. A więc chcę podłączy wzmacniacz JBL GT5-A402.
Pierwsze moje pytanie brzmi jak i gdzie Podłączyc kabel od wejścia +12 ? z tego co słyszałem podłancza się go bezpośrednio do akumulatora, jeśli tak to nie było by większego problemu tylko jak wyprowadzi kabel od akumulatora do bagażnika a wiadomo że w blasze oddzielającej komorę silnika od wnętrza niema dziur (6 gen. EJ9 3d.97r.)
Drugie moje pytanie to gdzie podpiąc kabel z wyjscia REM ?
I trzecie ostatnie pytanie czy mase podłączyc do karoseri czy jakims innym sposobem ?

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki. Dziękuję

Najlepiej bezposrednio do baterii. Nie zapomnij tylko o bezpieczniku! W przypadku spawanka moze byc nieciekawie ;)

Jezeli chodzi o plus to masz trzy wyjscia: lewa strona pod progiem, prawa strona pod progiem, albo srodkiem puscic przy recznym. Ja wybralem srodek bo jest tam najwiecej miejsca (po lewej i prawej ida kable glosnikowe), nastepnie kabel idzie pod wykladzina podlogowa i pod kanapa, a nastepnie wchodzi do bagaznika.

Co do przelotu z komory silnika to musi cos byc. Przeciez jakos uklady musza byc podlaczone, poszukaj przelotu calego z gumy, powinien byc conajmniej jeden.

Co do REMote, to poprowadz sobie cienki kabelek od wzmacniacza do jakiegos wylacznika (np. na przedniej konsoli),a potem podlacz go do dowolnego +12V (tylko nie od oswietlenia bo to gasnie).

Jezeli chodzi o mase, to Twoj wzmacniacz bedzie gral poprawnie nawet jak podlaczysz go do karoserii. Mialem tak zrobione podlaczenie na wielokrotnie wiekszej mocy i nie bylo problemu.

I pamietaj, nie oszczedzaj na kablach, poloz od razu dobre jakosciowo kable zarowno zasilajace jak i glosnikowe, bo to sie moze potem zemscic po jakims czasie ;)

Chipsy2
26-04-10, 19:12
Zasilający kabelek proponuję puścić prawą stroną pod dywanem w okolicy progu co do przelotki za wentylatorem nawiewu powinna być gumowa przelotka. Ale chyba trzeba wyjąc aku do tej operacji już nie pamiętam. A sygnalowe przewody z ewentualnymi głośnikowymi lewym progiem. Oczywiście pamiętając o tym żeby był bezpiecznik. Co do przewodu REM-ote podłącz normalnie pod niebieski przewodzik wychodzący z radyjka w czarnej kostce ISO. Masę porządnie zaciśnięta podłączyć pod karoserię bo tak będzie najłatwiej i nie ma potrzeby ciągnąc spod aku.

zakit
26-04-10, 19:50
+12 z aku, masa do karoserii, REM to niebieski kabel z radia, chyba ze nie masz to zrob jak pisal kolega wyzej, i sygnalowe z radia. najlepiej po przeciwnej stronie wlasnie

karas
26-04-10, 20:02
dokładnie jak kolega Chipsy2 napisał. Za wentylatorem jest duza gumowa przelotka na bank zauwazysz nie trzeba sciagac aku ale łatwiej jest jak go wyjmiesz. W gumowej zaslepce robisz dziurke przeciagasz przez nia grupy kabel + ciagniesz go prawym progiem do bagaznika ( progi sa na zatrzaski bez problemu sobie poradzisz z demontazem i zamontowaniem) zakładasz gumowa zaslepke z kablem spowrotem obok aku montujesz na kablu + duzy bezpiecznik ktory prawdopodobnie bedzie z kompletem kabli (chociaz taniej wyjdzie kupic wszysko osobno tzn + , ziemie , sygnalowy i głosnikowe) Uziemienie bierzesz z karoserii bagaznika ( najlepiej duzego niespawanego nigdzie kawałka karoserii) nie zapomnij oskrobac z farby pamierem sciarnym , pilnikiem miejsca gdzie kabel uziemiajacy bedzie dotykal karoserii. reszta tak jak koledzy wyzej napisali pozdro!

BLACKDEVIL
27-04-10, 15:09
Amen :d

cycu511
28-04-10, 00:30
Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Wiedziałem że mogę na was liczyć :)