PDA

Zobacz pełną wersję : woda pryska z wydechu

mutaba
14-09-06, 11:05
Witam - szukałem podobnego tematu i nie znalazłem więc piszę ...

Honda Civic /sedan/ D15Z3 -1995r.
Wczoraj zauważyłem, że z rury wydechowej „pryska” jakaś ciecz po „oględzinach” doszedłem do wniosku że to woda nie są to jakieś duże ilości (zostaje ślad z kropli na asfalcie) ale nie wiem czy to powód do jakiś głębszych przemyśleń …

Auto zapala normalnie, wszystko niby jest OK. - samochód stał kilka ostatnich dni na parkingu przed blokiem czy to możliwe że woda gdzieś się w wydechu skropliła i teraz ją wyrzuca ?

Jeśli ktoś miał podobną sytuację albo wie co jest grane to niech się wypowie w tej sprawie …

POZDRAWIAM
:grin:

tomekk
14-09-06, 11:16
woda gdzieś się w wydechu skropliła i teraz ją wyrzuca ?
Dokładnie tak się właśnie dzieje i nie ma się czym przejmować :) I o ilę się nie mylę, to dzieje się to za sprawą katalizatora...

kosiniak
14-09-06, 12:45
spoko loko, j.w :)

minime
18-09-06, 22:36
kiedys czytalem ze to woda w paliwie jest powodem, ale moze ktos sie pomylil, nie wiem czy to technicznie moze byc uzasadnione

Mini

Piotrek Klag
18-09-06, 22:45
kiedys czytalem ze to woda w paliwie jest powodem, ale moze ktos sie pomylil, nie wiem czy to technicznie moze byc uzasadnione
Mini
chyba raczej nie.... brzmi jak jakieś herezje albo trzepakowa historia.

Ktos ostatnio to wyjaśniał w miare rozsądnie - chodzi o różnice temperatur na styku spalin i sama rura. Zebrana woda nie zdazy sie na tyle ogrzać żeby odparować i ciśnienie ją wypluwa.

zolw84
25-09-06, 01:48
Woda jest też produktem ubocznm spalania i dlatego nieraz pokazuje się w wydechu zwłaszcza na zimnym silniku.

sadam
26-09-06, 17:34
Woda jest też produktem ubocznm spalania i dlatego nieraz pokazuje się w wydechu zwłaszcza na zimnym silniku....
... i jak sie ma LPG ;)

zolw84
27-09-06, 01:14
Nie kojarze jak jest na gazie. Benzyniaki napewno w wyniku reakcji spalania paliwa jako jeden z produktów ubocznych wytwarzają wodę.

Rydz
27-09-06, 06:57
wszystko jest OK :wink:

TENCIO
27-09-06, 11:10
niektore tlumiki koncowe maja maly otworek u dołu, zeby wlasnie ta woda mogla sobie skapywac.

Raveland
27-09-06, 13:05
a niektorzy sami sobie taki otworek robia