Zobacz pełną wersję : te cholerne obroty ciągle spadają...co z tym zrobić
maniek1982
13-09-06, 11:50
witam
wiem ze było o tym juz setki,tysiące razy,ale szukałem kilka godzin i to co znalazłem i zrobiłem nic nie pomaga.
otóż odpalam moje d16z6 zimny silnik odpala sie idealnie obroty wskakują na 1000.
po nagrzaniu sie silnika,jakieś 5-10min obroty spadają tak ze ta wskazówka leży juz na tej(igiełce..niewiem jak to sie nazywa)a samochod dostaje drgań,ale nigdy jeszcze nie zgasł!
autko mam na na lpg,ale niema roznicy czy chodzi na gazie czy na benzynie(no moze na benzynie są większe o jakieś niecałe 100)ale i tak są bardzo niskie
wykręciłem wczoraj krokowy i wyczyściłem go,zrobiłem reset kompa i nic....probowałem wyregulować wolne obroty tą srobką po wcześniejszym odłączeniu kostki od krokowego tak jak to opisywał wombat,no i dupa nic nie dało :evil:
za jakiś tydzień będe wycinać kata,wymieniać swiece i czyścić przepustnice....moze czyszczenie przepustnicy coś da?
co jeszcze mozna by sprawdzić i zrobić zeby te pieprzone obroty trzymały sie na poziomie 700-800???
dodam tez ze zaobserwowałem ze jak juz obroty są najnizej jak się da to gdy na postoju włącze światła razem z długimi i radio to obroty troche się podnoszą o jakieś 100,a po wyłączeniu wszystkich urządzeń znowu spadają na minimum...
ludzie pomocy :sad:
moze czyszczenie przepustnicy coś da?
zdecydowanie może pomóc, a na przyszłość z takimi pytaniami kontynuuj istniejące watki na ten temat :?
Ja miałem podobny problem - niskie obroty na benie i gazie - u mnie pomogła regulacja śrubą przy przepustnicy :) Ogarnij przepustnicę i zobacz co i jak.
maniek1982
13-09-06, 12:25
niestety u mnie ta srubka nie pomogła,a kręciłem nią sporo w jedną i w drogą strone i tak na ucho to silnik :| jakby reagował tylko w ten sposob ze obroty jeszcze bardziej spadały a w gore juz nie chciały iść
strasznie zle sie jezdzi na tak niskich obrotach...na światłach musze dodać sporo gazu zeby autko ruszyło w miare ładnie,bo tak to będzie muliło przez kilkanaście metrow
otóż odpalam moje d16z6 zimny silnik odpala sie idealnie obroty wskakują na 1000.
Jakies niskie te obroty przy zimnym silniku :roll: u mnie wskakuja na niecale 2000rpm
maniek1982
13-09-06, 12:32
no właśnie...nawet przy odpalaniu chodz mi sie wydają idealne to są za niskie
odkrec srube regulacyjna wolnch obrotow na prawie maxa i zrob reset
a jak wykrecenie nie powmoze to na zimnym silniku jak masz obroty na 1000 odepnij kostke od silniczka krokowego i zobacz czy jest jaka kolwiek reakcja.
maniek1982
13-09-06, 20:50
jak na zimnym odpiołem kostke od krokowego to silnik chodził strasznie wolno,a praktycznie nie chodził tylko sobie terkotał i cały sie trząsł....czyli wychodzi na to ze krokowy jest jeszcze w miare dobry(chyba)
jutro sprobuje odkręcić tą srubke na maksa i zrobic reseta
odkręcić przepustnicę i wymyć porządnie wszystkie kanały w benzynie, przedmuchać powietrzem, to samo z krokowym, złożyć, zresetować, powinno pomóc
to ze silnik ma tak małe obroty to znaczy że się dusi, prawie wogóle nie ma dopływu powietrza przez zatkane kanaliki od wolnych obrotów w przepustnicy, krokowy otwiera zawór ale i tak przed nim jest kanalik zapchany i silnik dalej sie dusi
ja też polecam dokładne wyczyszczenie kanalików w przepustnicy - walczyłem z falującymi obrotami i po wyczyszczeniu przepustnicy i tzw silnika krokowego przestały falować, ale silnik niewiele reagował na regulację wolnych obrotów; po wykręceniu śruby regulacyjnej, wyczyszczeniu jej i kanału, po problemie
Rowniez polece ten zabieg. U mnie obroty nie spadaly moze tak bardzo ale caly czas falowaly. Po czyszczeniu krokowca i przepustnicy jak reka odjol. Tylko pamietaj, ze jak sciagniesz przepustnice potrzebujesz nowa uszczelke.
ktoś kiedyś mi powiedziała, założysz gaz wykonczycz honde...cos w tym widac jest Honda nagazie? a fuj...
no to robie odkop :) hehe czy moge poprosic o foto gdzie jest ta sroba? szukalem dzisiaj i nie moglem jej znalezc... w moim d15b2 dzis wyczyscilem silnik krokowy benzyna ekstrakcyjna sporo syfu z niego wylecialo ale problem jest dalej... obroty wciaz faluja... teraz chce sprobowac z ta sroba ale nie wiem gdzie ona jest :shock: moze nie ma w tych silnikach??
[ Dodano: Sro 29 Lis, 2006 ]
aha mam silnik tylko na benzyne, kompra resetowalem a jak nieraz spada to tak nisko ze silnik gasnie...
Dzieki Tomay!! :wink: jutro sproboje sie tym pobawic moze cos pomoze... a jak nei to czyszczenie przepustnicy chyba mi zostalo...
mi pomogła sama regulacja ta śrubka i resecik kompa
mam nadzieje ze u mnie bedzie podobnie... :D jutro napisze czy pomoglo czy nie...
[ Dodano: Czw 30 Lis, 2006 ]
zrobilem z ta sroba i Haneczka chodzi jak nowa :) obrtoty sie trzymaja tak jak ustawilem zero falowania ani klekotania jak traktor no i przede wszystkim nie gasnie :) nie moglem tej sroby wczoraj znalezc bo mialem na niej jakis czarny gumowy kapturek ktory do polowy ja zaslanial... ehhh :) Dzieki za pomoc !!
Wie ktoś gdzie jest taka śróba w d13b2? (jakieś foto?) u mnie hania ciągle przygasa... stało się to nagle i nie wiem o co chodzi. Pozdrawiam
witam. mam honde 93'' w wersji 125km v-tec na jednym wałku ESi. obroty po dodaniu obrotów na jakieś 3-4 tyś i odpuszczenie spadają do zera a niekiedy gaśnie.Czyściłem przepustnice krokowy głowiczke wymieniałem map-sensor i dwa razy krokowy i nic nie dało.nie mam pojęcia co mogę jeszcze zrobić, honda ma zamontowaną inst. gazową. dziękuję za pomoc.
witam. mam honde 93'' w wersji 125km v-tec na jednym wałku ESi. obroty po dodaniu obrotów na jakieś 3-4 tyś i odpuszczenie spadają do zera a niekiedy gaśnie.Czyściłem przepustnice krokowy głowiczke wymieniałem map-sensor i dwa razy krokowy i nic nie dało.nie mam pojęcia co mogę jeszcze zrobić, honda ma zamontowaną inst. gazową. dziękuję za pomoc.
a regulowales wolne obroty?
odkrec srube regulacyjna ktora znajduje sie na przepustnicy
Próbowałem tą śrubą na przepustnicy i nic nie daje.Jak złapie temperature to jest ok.Dzieki za odp.
nie wiem co to? jak możesz mi po krótce wyjaśnić to będe wdzięczny.Własnie wróciłemod auta wykręciłem śrubę i zresetowałem komputer, nic to nie dalo.
nie wiem co to? jak możesz mi po krótce wyjaśnić to będe wdzięczny.Własnie wróciłemod auta wykręciłem śrubę i zresetowałem komputer, nic to nie dalo.
http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html
po krotce...spinasz zworki i odczytujesz migniecia "check engine" z deski
Nie mam błędów na komputerze.Nie wiem czy przepustnica nie jest do wymiany, w sumie dziwne że na ciepłym chodzi dobrze.Samochód został przywieżiony z południa włoch to pewnie pierwsza zima.
Nie mam błędów na komputerze.Nie wiem czy przepustnica nie jest do wymiany, w sumie dziwne że na ciepłym chodzi dobrze.Samochód został przywieżiony z południa włoch to pewnie pierwsza zima.
Kontrolka moze sie nie swiecic ale blad moze byc
witam wszystkich.
mam problem w moim eg4. wyczyscilem krokowy, robilem reseta kompa , zmieniane byly swiece na NGK, nowy filtr paliwa ale samochod jak jest cieply nadal sie dławi ma starsznie niskie obroty, czasem gasnie. Natomist na zimnym jest elegancko.
tak czytalem wasze wypowiedzi ale widze ze rozmowy sa o d16. Nawet gdy jade wolno i mu przycisne to chwile go tak zamula jak sie wkreci na 4 tys to cos juz czuc ze przyspiesza a tak idzie bo idzie.
Licze na wasza pomoc.