Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z regulatorem napiecia ?

xdudek18x
24-04-10, 09:16
Siemacie. Mam mały problem. Wczoraj w mojej ej9 zakończył sie swap na d16y8 :) Silnik pracuje ladnie tylko jest mały problem. mygają mi swiatła i podświetlenie itp tak jak by regulator napięcia siadl...( a no i licznik swankuje dopiero jak go wkrece na wyzsze obroty to sie załącza ) ale wybralem wczoraj sie w trase i silnik strasznie sie grzeje do ok 110C . przy włączonej dmuchawie cieplego powiatrza czasami spadala temp do 90. Po 15 min jazdy (w trasie, predkosc nie przekraczala 100km/h) zapalił sie check engine, o dziwo jak by regulator napięcia sie naprawil i przestały mygać swiatła itp i temp trzymala się 90. Ale to bylo na chwile bo jak sie zatrzymalem zeby pochodzil troche to temp zmow podniosla sie do 110 stopni.. Jaka moze byc tego przyczyna ?

EDIT
Dodam jeszcze ze przed wyruszeniem samochod chodzil ok pol godziny na wolnych obrotach i dmuchawa sie załańczała a jak wrocilem z tej stracy co zatrzmalem sie zeby troche pochodzil to juz jak temp sie podnosila to dmuchawa sie nie załączałą...

skolopendra
24-04-10, 17:19
prędzej alternator dogorywa ,spróbuj go podmienić

Muzyk-Grzes
24-04-10, 17:32
Jeśli pulsowanie światła jest regularne i masz problem z licznikiem, to sprawdź wszystkie bezpieczniki pod kierą, ja tak miałem po swapie na B7 że nieużywany dotąd bezpiecznik stał się "nagle" potrzebny inaczej licznik nie działa i podświetlenie tablicy ,światła pulsują regularnie a silnik działa równo.
Nie pamiętam niestety ,który to był bezpiecznik.
Jesli bezpieczniki sa OK napisz do Maxoff'a może on będzie pamiętał od czego to był bezpiecznik.

xdudek18x
24-04-10, 18:28
tylko jest takak akcja ze silnik nie pracuje rowno jak to sie dzieje...

y4r3k
24-04-10, 22:06
U mnie jak przygasały światła (bardzo szybkie mrugnięcia i bez żadnej reguły) to byl to regulator napięcia w alternatorze, aczkolwiek innych objawów nie było.

xdudek18x
25-04-10, 07:26
no a u mnie są i inne objawy tj. nie działający licznik, silnik pulsujący razem ze swiatłami etc.

xdudek18x
27-04-10, 22:36
po krodkich testach swiatla zaczynaja pulsowac dopiero wtedy gdy dodam gazu, gdy silnik pracuje owy problem nie wystepuje... co to moze byc ??: alternator do wymiany ?

Muzyk-Grzes
29-04-10, 20:48
A sprawdziłeś bezpieczniki? jak ci pisałem? Zapytaj też który z przewodów odpowiada za licznik.