PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic SI 4D USA czy EU?

arula
23-04-10, 23:58
Witam
Jaka jest różnica między Civic SI wyprodukowanym w Kanadzie i w Anglii (Swindon) z roczników 2006/2007 (gen VIII)?
Słyszałem, że wersja ze Swindon jest atrakcyjniejsza dla nas Europejczyków ze względu na części zamienne. Jak wygląda kwestia serwisowania tego modelu produkowanego w Kanadzie? Zastanawiam się nad kupnem tego auta w wersji 4 drzwiowej i czy w takim razie miejsce produkcji jest tutaj bardzo istotne? Proszę o pomoc, w szczególności użytkowników tych modeli. Zaznaczam, że chodzi o roczniki 2006/2007.
Czy są jakieś szczególne uwagi przy kupnie Civic SI, na co należy najbardziej zwracać uwagę? Jak sprawdzić historię auta pochodzącego z USA? Według naszego ASO jest to trudne do zwryfikowania, gdyż wiele rzeczy można "zmanipulować".

p.s. czy to prawda, że części eksploatacyjne do tego modelu są na tym samym poziomie cenowym, co do sedana z silnikiem 1.8 tej samej VIII generacji produkowanej w Swindon lub Turcji na rynek europejskii?

Lucas.FK2
24-04-10, 09:21
Sedany Europejskie są produkowane w Turcji.
Historię auta pochodzącego z USA sprawdzisz podając VIN na Forum www.bezwypadkowe.net ; tam za darmo sprawdzą Ci czy mocno był utłuczony no i sam organoleptycznie zobaczysz po zdjęciach.
Civic Si jest szybszy niż zwykły 1.8i-VTEC.

iced_devil
24-04-10, 09:44
odpisałem na priv, trzeba rozróżnić wersję amerykańską Si (silnik K20Z3) od tej którą w europie nazwano SI, to kompletnie co innego.

cart
24-04-10, 17:23
w europie nazwano SI
Pierwsze słyszę żeby civica EU nazwano SI :rolleyes:

arula
24-04-10, 17:33
Pierwsze słyszę żeby civica EU nazwano SI :rolleyes:

Nie pisałem, że Civic SI jest produkowany na Europę, tylko produkowany w Europie wyłącznie na rynek amerykański. Źle mnie zrozumieliście. Nie pamiętam już gdzie, ale czytałem że właśnie Civic SI na rynek amerykański był produkowany w Swindon. Nie zmienia to faktu, że był produkowany również w Kanadzie. Z Waszych wypowiedzi wynika, że nic o tym nie wiecie, nie słyszeliście. W związku z tym zawężam pytanie: czy serwis/eksploatacja Civic SI z rynku amerykańskiego wyprodukowanego w USA nie różni się cenowo od serwisowania zwykłego Civica 1.8 4D sedana produkowanego na rynek europejski? Mam na myśli, czy tarcze, klocki , tłumiki itp do wersji SI są droższe od zwykłej wersji Civica 1.8 europejskiego, czy ceny są podobne?

cart
24-04-10, 18:03
Ziom a czy ja Twój post cytowałem czy iced_devil'a? :D
O kosztach serwisu nic nie powiem bo chyba najlepiej żeby wypowiedzieli się właściciele.
Wiem że nie ma problemu z serwisem w PL civica SI (coupe i sedana). Osobiście jeśli chciałbym brać sedana to brał bym SI.

iced_devil
24-04-10, 20:53
był jakiś news że honda wprowadza na europę model Si, ale chodziło tu o jakiś bodykit do civa, a nie wersję z silnikiem K20Z3. ja też źle zrozumiałem, jeśli chodzi o tą kanadę, naturalnie Si na rynek amerykański jest produkowany w ontario w kanadzie, natomiast skrzynia i silnik są importowane z japonii, tak przynajmniej pisze w dokumentach mojego auta. na rynku kanadyjdkim jest sprzedawana natomiast acura csx, która jest europejskim sedanem z silnikiem k20
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4e/%2707_Acura_CSX_Type-S.JPG/800px-%2707_Acura_CSX_Type-S.JPG

TrOuBLE
25-04-10, 09:32
W związku z tym zawężam pytanie: czy serwis/eksploatacja Civic SI z rynku amerykańskiego wyprodukowanego w USA nie różni się cenowo od serwisowania zwykłego Civica 1.8 4D sedana produkowanego na rynek europejski? Mam na myśli, czy tarcze, klocki , tłumiki itp do wersji SI są droższe od zwykłej wersji Civica 1.8 europejskiego, czy ceny są podobne?
Odpowiem Ci na przykładzie Si Coupe.
Ceny części w ASO (bo zamienników do tego co ja szukałem, np. piasty czy drążek nie było żadnych) są mniej więcej podobne. Np. taka ciekawostka: w przypadku drążka kierowniczego taka część do sedana 1.8 EU kosztuje około 200 PLN, a do Si Coupe 60 PLN!!! Ale oczywiście znajdą się części droższe do Si, z tego względu, że to o wiele mocniejsze auto niż sedan EU. Ale weź jedną rzecz pod uwagę: w przypadku sedana EU na część czekasz maksymalnie 3 dni, w przypadku Si z US na drążek mam czekać jakiś miesiąc, podobnie jak nie więcej na piastę. Jak chciałem zamówić pióra wycieraczek też powiedzieli mi w ASO 1.5 miesiąca...

iced_devil
25-04-10, 22:21
pióra pasują bosh aerotwin, 24 i 26 cali, dedykowane do 206 i megane ;)

Vincentus
19-05-10, 23:04
A czy wersja z USA / Kanday nie ma przypadkiem inaczej zestrojonego zawieszenia, bardziej miekkie itd ?

uboat
21-05-10, 09:10
A czy wersja z USA / Kanday nie ma przypadkiem inaczej zestrojonego zawieszenia, bardziej miekkie itd ?

Ale w porównaniu z którym modelem EDM? Przecież SI jest właśnie sztywniejsze, twardsze, stabilniejsze w zakrętach. W końcu po to był zrobiony.

PAWELEKHONDA
20-04-11, 21:56
mam pytanko kolega chce kupic honde civic sedan 5 generacjia i to wersia amerykanska jest z oryginalnym silnikiem . Pytanie moje czy sa jakies róznice miedzy wersiami na europe a na stany zjednoczone poza wyposarzeniami srodka, chodzi mi o silniki czy jest jakas róznica
na europe :
1.5 VEi 90
1.5i 16V 90
1.6 16V Vtec 125
1.6 16VTi
to czy wersie amerykanskie np beda mialy inne mocniejsze silniki czy to to samo?

PS wie ktos ile wazy sedan civci 5 generacji?

Lucas.FK2
21-04-11, 07:34
mam pytanko kolega chce kupic honde civic sedan 5 generacjia i to wersia amerykanska jest z oryginalnym silnikiem . Pytanie moje czy sa jakies róznice miedzy wersiami na europe a na stany zjednoczone poza wyposarzeniami srodka, chodzi mi o silniki czy jest jakas róznica
na europe :
1.5 VEi 90
1.5i 16V 90
1.6 16V Vtec 125
1.6 16VTi
to czy wersie amerykanskie np beda mialy inne mocniejsze silniki czy to to samo?

PS wie ktos ile wazy sedan civci 5 generacji?

Tutaj jest dział o VIIIgenie

PAWELEKHONDA
21-04-11, 21:49
ok to gdzie mozna sie zapytac? zamiast kopiowc i mówic co i jak to ktos by odpowiedział i tyle no ale skoro nie mozna to sory ...

TeeS1975
22-04-11, 01:38
ok to gdzie mozna sie zapytac? zamiast kopiowc i mówic co i jak to ktos by odpowiedział i tyle no ale skoro nie mozna to sory ...
może w dziale dotyczącym 5 i 6 generacji ??
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/forumdisplay.php?14-Civic-92-00-amp-CRX-delsol

PAWELEKHONDA
22-04-11, 10:50
ok dzieki i sory za bałagan tu ale chciałem szybko odpowiedz :)