Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Klima muli - czy da sie "ją" jakos zaprogramowac /

Wally
13-09-06, 09:13
Witam,

Pisalem na HondaPL, napisze i tutaj a moje pytanie dotyczy problemu zamulania silnika przez klime. Wiem, ze zwykle 1.4 w 3D 6gen. jest dosc slabowimy silniczkiem i klima dodatkowo go mocno meczy, ale kurde po wlaczeniu klimy podczas jazdy podpina mi jakby dodatkowa przyczepa z tylu i robi sie niefajnie :)

Podczas jazdy na wprost z jednostajna predkoscia nie jest to tak uciazliwe - da sie przyzwyczaic, jednak w korku lub co gorsze - podczas wyprzedzania jak w polowie manewru gdy zalaczy sie "muł", robi sie niebezpiecznie. Czy mozna sobie z tym problemem jakos poradzic? Slyszalem opinie, ze klima powinna wylaczac sie podczas mocnego otwarcia przepustnicy (np. wlasnie podczas ostrego wyprzedzania) ale u mnie raczej sie tak nie dzieje. Druga opinia, bycmoze tez wymyslona, podobno mozna "zaprogramowac" klime zeby wylaczala sie od jakiegos zakresu obrotow zeby wlasnie wyprzedzanie stalo sie bardziej bezpieczne. Czy to bzdura czy jednak jest w tym ziarnko prawdy?

Klime mam zwykla manualna, znam dokladnie wszystkie jej elementy bo sam ja kompletowalem aby doposazyc autko, nie ma tam praktycznie zadnej elektroniki, jedynie 2 przekazniki w skrzynce bezpiecznikowej, jeden bezpiecznik, silnik wiatraka oraz sprezarka - voila.

Moje pytanie brzmi - CZY da sie ograniczyc zjawisko zamulania klima silnika? Dodam ze spalanie tez dosc mocno wzroslo (z tym sie liczylem) i doszlo to 9.3L z umiarkowanym uzywaniem tego ustrojstwa i srednim meczeniem silnika pedalem gazu w miescie.

Druga sprawa - CO w klimie mozna poprawic, sprawdzic, zmienic w ukladzie klimatyzacji aby silnik tak odczuwalnie nie tracil na mocy? Slyszalem od znajomych mechanikow, ze istotna jest "droznosc" skraplacza czyli czy chlodnica klimy od zewnatrz nie jest zasyfiona i u mnie raczej nie jest zle. Druga opinia dotyczy ilosci i cisnienia gazu w ukladzie i tutaj licze na Wasza pomoc - czy zwiekszajac/zmniejszajac cisnienie udalo sie Wam odczuwalnie odciazyc silnik ?

Za wszelkie sugestie z gory dziekuje!

P.S. chyba Majkel sobie poradzil troche z tym zjawiskiem, moze kolega opisze obszerniej i dokladniej np. parametry cisnienia w ukladzie klimy :?:

Pozdro
Wally

AndMal100
13-09-06, 10:32
Druga opinia, bycmoze tez wymyslona, podobno mozna "zaprogramowac" klime zeby wylaczala sie od jakiegos zakresu obrotow zeby wlasnie wyprzedzanie stalo sie bardziej bezpieczne. Czy to bzdura czy jednak jest w tym ziarnko prawdy?

Pogadaj z EMG

Wally
13-09-06, 11:54
Thx a jak to wygladalo u Ciebie w starym serduchem d14 :D :?:

AndMal100
13-09-06, 16:46
Thx a jak to wygladalo u Ciebie w starym serduchem d14

Muliło, muliło...:-)

Piotrek Klag
13-09-06, 16:56
Poczytaj o auto cut off A/C bo to chyba jedyna droga - niestety 1.4 i klima to jak wóz i kareta :D

rafalb33
13-09-06, 17:47
Ale to w roznych autach roznie bywa. U siebie czuje dosc spora zmule po wlaczeniu klimy, a w aucie brata sporo slabszym i w kombiku prawie wcale.

konrado
14-09-06, 10:43
W Hondzie muli i to dosyć...w Fordach jest podobnie.
A jak ktoś jeździ na gazie to jeszcze bardziej to odczówa.

Wally
15-09-06, 10:07
Panowie, dowiedzialem sie wlasnie ze kolesie z serwisu klimy FUCKtycznie nabili mi 800gramow a nie 550gram - moze to jest powodem zamulania auta :?:

Czy moge probowac sam poluzowac zaworek i upuscic troche gazu czy lepiej podjechac i reklamowac :?:

Druga sprawa - czy w EJ9 sa dwa rodzaje ukladow - jeden ktory wymaga 800g. a drugi 550g. gazu :?:

Aquarius
15-09-06, 19:35
Ja bym sie wstrzymal z tym luzowaniem zaworku..to wkoncu pod cisnieniem a slyszalem ze ten gaz w kontakcie ze skora jest bardzo niebezpieczny..moze powodowac odmrozenia i takie tam..jesli sie myle niech ktos poprawi...

Ja jak nabijałem klime to robiłem to w serwisie u kumpla i nabił mi troche wiecej dzięki czemu klima jest bardziej efektywna..lepiej chłodzi (tak to odczułem przynajmniej tak mi sei wydaje ale moze sobie wkrecilem to hehe!)..ale ile wiecej tego niewiem..nie duzo chyba..i nie zauważyłem żeby jakoś mi bardziej zmuliło ale może coś w tym jest.. z tego co słyszlalem to niewymienianie pewnych rzeczy moze miec na to wpływ ale co dokladnie..nie pamietam..cos chyba tez ze skraplaczem bylo.. skleroza nie boli.. pozdro

marksimus
15-09-06, 23:11
z tego co wiem to w klimie hondowkiej bardzo wazna jest czysciutka chodnica klimy...
jak jest zabrudzona i źle wymienia cieplo to bardzo mocno obciaza silnik, ale zeby serwis na to wpadl to zazwyczaj dluga droga... na dodatek sposób czyszczenia samej chlodnicy to nie taka prosta sprawa bo trza wiedzieć czym...