Zobacz pełną wersję : Civic 1.7 CDTI
Witam
Jestem zadowolonym użytkownikiem Hondy Civic. Zacząłem swoją przygodę od EG3 którym bez większych problemów podróżowałem przez 1,5 roku. Od grudnia 2008 mam Hatchbacka EK3 z 95 roku, i chociaż samochód ma już 15 lat sprawuje się wyśmienicie.
I teraz czas na moje pytanie. Niestety potrzebuje zmienić samochód i w związku z tym ze mam w planach dużo większe przebiegi niż dotychczas (własna działalność), potrzebuje samochodu z silnikiem diesla. Chciałbym pozostać przy Hondzie.
Więc do rzeczy. Jaka jest wasza opinia na temat silnika 1,7 Diesel i Civika 3d. Po rozmowie z moim mechanikiem mam mieszane uczucia, ponieważ jego zdanie na tamat tego silnika nie było za dobre, i ogólnie twierdził ze Hondy po 2000 roku są "kiepsko" wykonane z uwagi na to że są produkowane nie w Japonii.
Wiem że mój wywód na ten temat jest troche przydługi, ale potrzebuje niezawodnego i taniego w eksploatacji samochodu. A jak narazie to prawie wszyscy doradzają mi samochody z koncernu VW (np skoda octavia TDI). Będę wdzięczny za wszystkie opinie a w szczególności użytkowników Civica CDTI.
Pozdrawiam
sHadow
ctdi to akurat bardzo dobry silnik na dlugie dystanse a takie masz w planie
nie ma z nim zadnych problemów w takim użytkowaniu
problemy sa z zapiekaniem łopatek w turbinie ale to tylko jeśli się jezdzi po krotkich odcinkach
ja jestem mega zadowolony jak z silnika, tak i z całej H :) żadnych problemów.. a turbiny to normalne że po czasie siadają i we wszystkich silnikach
generalnie sprzedawałem auto po pół roku użytkowania ale w tym się zakochałem i nie zamieniłbym na żadne inne :D
wciąż się zastanawiam czym się kierują Ci którzy zakupują tdi.. tym żeby mieć takie auto jak sąsiad?
Jeżeli chodzi o diesela to chyba lepszym wyborem będzie coś z VAG'ów. Octavia jako typowy użytkowy pojazd powinien sie sprawdzic lepiej niż honda. TDI to jedne z lepszych silników diesla moim zdaniem, no może nie są ciche ponieważ są jeszcze na pompowtryskach.
gregor1230
27-04-10, 21:06
Hmm ja bym jednak odpuścił sobie octavię. Skrzynie biegów padają (zwłaszcza dlatego, że jakiś debil wymyślił nitowane), problemy z elektryką i spadające szyby zwłaszcza kierowcy to częsty przypadek.
nie rozmawiamy o octavi tylko hondzie Panowie
fakty są takie że ctdi to bardzo dobre silniki długodystanowe a do takiej jazdy s[H]adow potrzebuje samochodu
a gdybanie że lepszy będzie vag bez styczności z dieslem civica jest chyba nie na miejscu
mają swoje bolączki ale każdy samochód takie posiada
Jeździłem astrą II 1.7 cdti a to podobny silnik różniący się szczegółami więc mogę co nieco powiedzieć na ten temat. Diesel jak diesel w długich trasach sie sprawdzi jednak TDI VAGA jest lepsze. Jak diesel hondy to tylko 2.2 CDTI chociaż moim zdaniem jak Honda to tylko benzyna.
Wiecie sprawa wyglada nastepujaco. Nie chce się rozstawac z moja Hania ale jezdzac dieslem można trochę zaoszczędzić na paliwie, a znów zagazować EK3 nie mam zamiaru ( nie mówiąc o braku miejsca w bagażniku 3d).
I jeżeli się mylę to mnie poprawcie, ale nie ma samochodów które się nie psują ;) a wszystko zalezy od prawidlowej eksploatacji. a z mojego punktu widzenia lepiej jeździć Hondą niż samochodem dla emerytów ;)
to właśnie miałem na myśli, ale niektórym nie da się wybić z głowy pewnych przyzwyczajeń..
adow;988846']a z mojego punktu widzenia lepiej jeździć Hondą niż samochodem dla emerytów ;)
Honda uchodzi za auto dla emerytów lub 'młodych gniewnych' ;) Kupno auta to kwestia indywidualna, każdemu może podobać sie coś innego. Dawniej produkowano auta niezawodne (choćby moja stara Corolla E9), z czasem jednak doszli do wniosku, że to nieopłacalne bo na częściach nie ma dochodów i dlatego produkuja auta, które nie są już takie bezawaryjne, ale to chyba każdy wie ;)
Aha sprawdzałem jak wygląda awaryjności Cifa i roczniki 2002-04 wypadają na poziomie Audi A3 a pozostawiają daleko w tyle Passata nie mówiąc o Octavii która ma kiepski wynik ;) Niestety nie ma wyszczególnienia na Diesle i Benzyniaki.
Czy według was kupienie Civica przedlifta w granicach 15-18k ma sens. Co myslicie o czyms takim:
http://moto.allegro.pl/item1020516839_honda_civic_1_7ctdi_sport_30th_anni versary.html
adow;989509']Aha sprawdzałem jak wygląda awaryjności Cifa i roczniki 2002-04 wypadają na poziomie Audi A3 a pozostawiają daleko w tyle Passata nie mówiąc o Octavii która ma kiepski wynik ;) Niestety nie ma wyszczególnienia na Diesle i Benzyniaki.
o to mi właśnie chodziło
Te rankingi awaryjności można sobie w buty schować ;)
Bardziej wiarygodne są opinie innych użytkowaników, np. tutaj: http://moto.money.pl/opinie/porownanie-aut/skoda,octavia,1223,6817,1997,2008,honda,civic,692, 3955,2001,2005.html