Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic 1.7 CDTI

s[H]adow
23-04-10, 15:14
Witam

Jestem zadowolonym użytkownikiem Hondy Civic. Zacząłem swoją przygodę od EG3 którym bez większych problemów podróżowałem przez 1,5 roku. Od grudnia 2008 mam Hatchbacka EK3 z 95 roku, i chociaż samochód ma już 15 lat sprawuje się wyśmienicie.

I teraz czas na moje pytanie. Niestety potrzebuje zmienić samochód i w związku z tym ze mam w planach dużo większe przebiegi niż dotychczas (własna działalność), potrzebuje samochodu z silnikiem diesla. Chciałbym pozostać przy Hondzie.

Więc do rzeczy. Jaka jest wasza opinia na temat silnika 1,7 Diesel i Civika 3d. Po rozmowie z moim mechanikiem mam mieszane uczucia, ponieważ jego zdanie na tamat tego silnika nie było za dobre, i ogólnie twierdził ze Hondy po 2000 roku są "kiepsko" wykonane z uwagi na to że są produkowane nie w Japonii.

Wiem że mój wywód na ten temat jest troche przydługi, ale potrzebuje niezawodnego i taniego w eksploatacji samochodu. A jak narazie to prawie wszyscy doradzają mi samochody z koncernu VW (np skoda octavia TDI). Będę wdzięczny za wszystkie opinie a w szczególności użytkowników Civica CDTI.

Pozdrawiam

sHadow

genior
23-04-10, 20:28
ctdi to akurat bardzo dobry silnik na dlugie dystanse a takie masz w planie
nie ma z nim zadnych problemów w takim użytkowaniu
problemy sa z zapiekaniem łopatek w turbinie ale to tylko jeśli się jezdzi po krotkich odcinkach

emde
24-04-10, 08:12
ja jestem mega zadowolony jak z silnika, tak i z całej H :) żadnych problemów.. a turbiny to normalne że po czasie siadają i we wszystkich silnikach
generalnie sprzedawałem auto po pół roku użytkowania ale w tym się zakochałem i nie zamieniłbym na żadne inne :D
wciąż się zastanawiam czym się kierują Ci którzy zakupują tdi.. tym żeby mieć takie auto jak sąsiad?

wojas201
26-04-10, 16:39
Jeżeli chodzi o diesela to chyba lepszym wyborem będzie coś z VAG'ów. Octavia jako typowy użytkowy pojazd powinien sie sprawdzic lepiej niż honda. TDI to jedne z lepszych silników diesla moim zdaniem, no może nie są ciche ponieważ są jeszcze na pompowtryskach.

gregor1230
27-04-10, 21:06
Hmm ja bym jednak odpuścił sobie octavię. Skrzynie biegów padają (zwłaszcza dlatego, że jakiś debil wymyślił nitowane), problemy z elektryką i spadające szyby zwłaszcza kierowcy to częsty przypadek.

genior
27-04-10, 22:18
nie rozmawiamy o octavi tylko hondzie Panowie
fakty są takie że ctdi to bardzo dobre silniki długodystanowe a do takiej jazdy s[H]adow potrzebuje samochodu
a gdybanie że lepszy będzie vag bez styczności z dieslem civica jest chyba nie na miejscu
mają swoje bolączki ale każdy samochód takie posiada

wojas201
28-04-10, 09:57
Jeździłem astrą II 1.7 cdti a to podobny silnik różniący się szczegółami więc mogę co nieco powiedzieć na ten temat. Diesel jak diesel w długich trasach sie sprawdzi jednak TDI VAGA jest lepsze. Jak diesel hondy to tylko 2.2 CDTI chociaż moim zdaniem jak Honda to tylko benzyna.

s[H]adow
28-04-10, 20:09
Wiecie sprawa wyglada nastepujaco. Nie chce się rozstawac z moja Hania ale jezdzac dieslem można trochę zaoszczędzić na paliwie, a znów zagazować EK3 nie mam zamiaru ( nie mówiąc o braku miejsca w bagażniku 3d).

I jeżeli się mylę to mnie poprawcie, ale nie ma samochodów które się nie psują ;) a wszystko zalezy od prawidlowej eksploatacji. a z mojego punktu widzenia lepiej jeździć Hondą niż samochodem dla emerytów ;)

genior
28-04-10, 22:21
to właśnie miałem na myśli, ale niektórym nie da się wybić z głowy pewnych przyzwyczajeń..

wojas201
29-04-10, 10:24
adow;988846']a z mojego punktu widzenia lepiej jeździć Hondą niż samochodem dla emerytów ;)

Honda uchodzi za auto dla emerytów lub 'młodych gniewnych' ;) Kupno auta to kwestia indywidualna, każdemu może podobać sie coś innego. Dawniej produkowano auta niezawodne (choćby moja stara Corolla E9), z czasem jednak doszli do wniosku, że to nieopłacalne bo na częściach nie ma dochodów i dlatego produkuja auta, które nie są już takie bezawaryjne, ale to chyba każdy wie ;)

s[H]adow
29-04-10, 13:25
Aha sprawdzałem jak wygląda awaryjności Cifa i roczniki 2002-04 wypadają na poziomie Audi A3 a pozostawiają daleko w tyle Passata nie mówiąc o Octavii która ma kiepski wynik ;) Niestety nie ma wyszczególnienia na Diesle i Benzyniaki.

Czy według was kupienie Civica przedlifta w granicach 15-18k ma sens. Co myslicie o czyms takim:

http://moto.allegro.pl/item1020516839_honda_civic_1_7ctdi_sport_30th_anni versary.html

genior
30-04-10, 00:01
adow;989509']Aha sprawdzałem jak wygląda awaryjności Cifa i roczniki 2002-04 wypadają na poziomie Audi A3 a pozostawiają daleko w tyle Passata nie mówiąc o Octavii która ma kiepski wynik ;) Niestety nie ma wyszczególnienia na Diesle i Benzyniaki.

o to mi właśnie chodziło

wojas201
30-04-10, 08:53
Te rankingi awaryjności można sobie w buty schować ;)

Bardziej wiarygodne są opinie innych użytkowaników, np. tutaj: http://moto.money.pl/opinie/porownanie-aut/skoda,octavia,1223,6817,1997,2008,honda,civic,692, 3955,2001,2005.html