Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana "cukierków" - demontaż wahacza

p4bi5
12-09-06, 22:20
Witam :smile:

Wiem że na forum już było o tym trochę, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Zakupiłem dzisiaj oryginalne "cukiereczki" do mojej Coupety - cena w ASO 145zl/szt. Teraz pytanko - koleś w ASO coś mi mówił, że oni wyjmują cały wahacz z układem hamulcowym - jakoś tak mówił.
Z tego co się orientuje to w wahaczu wzdłużnym oczywiście leci sobie przewód hamulcowy, ale czy można wymontować wahacz wzdłużny (odpiąć go od poprzecznego i od budy) i już ?
Zamierzam sam się zabrać za wymiane tych "cukierków", najpierw spróbuje jakoś na samochodzie wymienić (chociaż wiem, że z tym to może być problem :sad: ) ewentualnie wyciągne wahacz. :)

Dzięki za porady.

gryzmo
12-09-06, 22:30
Było milion razy.Pewnie zaraz temat zostanie zamknięty.Jak wyciągniesz wahacz to geometrie trzeba robić,poza tym najlepiej te tuleje jest wprasować-masz prasę?Ale niektórzy piszą że robią bez wyciągania wahacza.Ja robiłem poza serwisem 80zł za strone+ geometria,przewody hamulcowe faktycznie były rozkręcane więc potem jeszcze odpowietrzenie układu dochodzi.

p4bi5
12-09-06, 22:37
Dzięki za odpowiedź.

Faktycznie, było milion razy ale nie znalazłem nic na temat przewodów hamulcowych - czyli w przypadku demontażu wahacza konieczne jest odpowietrzenie układu.

ppm702
12-09-06, 22:40
konieczne jest odpowietrzenie układu
zdecydowanie tak i to byłoby na tyle.