Zobacz pełną wersję : lakierowanie dokladki - poliuretan
Panowie jakis czas temu w moim watku poruszylem kwestie odpryskiwania lakieru z przedniej dokladki Mugena. Padaly stwierdzenie ze lakiernik nie dal podkladu do tworzyw sztucznych ale jak bylem u niego nie dawno z tym fantem to powiedzial ze dawal ten podklad nawet 3x warstwy go polozyl dla pewnosci. Stwierdzil ze moze ten podklad byl bardzo do "D" i sprobuje na innym. Wczoraj powiedzial mi ze niestety ale podklad ktory dal tym razem takze nie wchodzi w reakcje z poliuretanem :( dla przykladu razem z ta Mugenowska dalem mu dokladke do polakierowania na tyl ktora jest z ABS'u i na niej wszystko jest ok. tak wiec jak na chwile obecna pies pogrzebany bo wolalem tamta w kolorze. Jesli ktos ma dokladki poliuretanowe polakierowane i nie ma zadnych problemow z trwaloscia lakieru na nich to prosze powiedzcie jaki podklad byl dawany na to jesli wiecie. Firma cokolwiek zebym mogl namierzyc cos takiego :) Dzieki z gory Pozdr.
Do lakieru bezbarwnego trzeba dodać uelastyczniacza wtedy nie powinno aż tak odpryskiwać.Ale jak jeździsz dużo po drodze gdzie jest dużo drobnych kamyczków to się nie dziw. Zawsze będą odpryski
Moj lakier to akryl i tam chyba nie daje sie bezbarwnego z tego co wiem ale nawet jesli to co to da jezeli lakier nie bedzie sie trzymal podloza :confused: mialem i teraz mam zalozona z laminatu ala type-r i tam nie ma zadnych odpryskow nawet po nie jednokrotnym zbombardowaniu pylem z kamyszkami przez jadace przedemna samochody. Jezeli nie ma na to rady i farby z poliuretanem sie nie da ozenic to sprzedam ta dokladke bo jakos nie podchodzi mi w czarnym kolorze :rolleyes: ale niech sie moze jeszcze ktos wypowie dla scislosci :)
U mnie na poliuratanach nie mam najmniejszych problemow z lakierem, mysle ze to kwestia odpowiedniego podkladu i uelastyczniacza...
Poliuretan jest elastyczny wiec tez podklad musi byc odpowiedni...
wydma8 byl bys w stanie sie dowiedziec jakiego podkladu uzyl Twoj lakiernik ktory Ci to malowal?? byl bym bardzo wdzieczny jezeli to mozliwe:)
Z tego co wiem to podklad do plastikow z dodatkiem uelastyczniacza, a jaka firma to sie dowiem...
Nie ma podkładów do plastików. Są związki typu PZP - Preparaty zwiększające przyczepność używane do lakierowania plastików. Przygotowujesz element do malowania ( odtłuszczenie, czasem szlif ), malujesz wyżej wspomnianym preparatem na to kładziesz podkład i bazę z uelastyczniaczem
lozek dobrze prawi :) Trzeba podkładem i na to twój akryl z uelastyczniaczem. Jezeli twoja dokladka ci nei odpowiada to odkupia ją od ciebie jeżeli masz 6 gena przedliftowego :) pisz PW lub GG 1259282 pozdro