PDA

Zobacz pełną wersję : lakierowanie dokladki - poliuretan

doli22
22-04-10, 17:10
Panowie jakis czas temu w moim watku poruszylem kwestie odpryskiwania lakieru z przedniej dokladki Mugena. Padaly stwierdzenie ze lakiernik nie dal podkladu do tworzyw sztucznych ale jak bylem u niego nie dawno z tym fantem to powiedzial ze dawal ten podklad nawet 3x warstwy go polozyl dla pewnosci. Stwierdzil ze moze ten podklad byl bardzo do "D" i sprobuje na innym. Wczoraj powiedzial mi ze niestety ale podklad ktory dal tym razem takze nie wchodzi w reakcje z poliuretanem :( dla przykladu razem z ta Mugenowska dalem mu dokladke do polakierowania na tyl ktora jest z ABS'u i na niej wszystko jest ok. tak wiec jak na chwile obecna pies pogrzebany bo wolalem tamta w kolorze. Jesli ktos ma dokladki poliuretanowe polakierowane i nie ma zadnych problemow z trwaloscia lakieru na nich to prosze powiedzcie jaki podklad byl dawany na to jesli wiecie. Firma cokolwiek zebym mogl namierzyc cos takiego :) Dzieki z gory Pozdr.

misiek707
22-04-10, 17:54
Do lakieru bezbarwnego trzeba dodać uelastyczniacza wtedy nie powinno aż tak odpryskiwać.Ale jak jeździsz dużo po drodze gdzie jest dużo drobnych kamyczków to się nie dziw. Zawsze będą odpryski

doli22
22-04-10, 18:25
Moj lakier to akryl i tam chyba nie daje sie bezbarwnego z tego co wiem ale nawet jesli to co to da jezeli lakier nie bedzie sie trzymal podloza :confused: mialem i teraz mam zalozona z laminatu ala type-r i tam nie ma zadnych odpryskow nawet po nie jednokrotnym zbombardowaniu pylem z kamyszkami przez jadace przedemna samochody. Jezeli nie ma na to rady i farby z poliuretanem sie nie da ozenic to sprzedam ta dokladke bo jakos nie podchodzi mi w czarnym kolorze :rolleyes: ale niech sie moze jeszcze ktos wypowie dla scislosci :)

wydma8
22-04-10, 18:53
U mnie na poliuratanach nie mam najmniejszych problemow z lakierem, mysle ze to kwestia odpowiedniego podkladu i uelastyczniacza...

Poliuretan jest elastyczny wiec tez podklad musi byc odpowiedni...

doli22
22-04-10, 19:38
wydma8 byl bys w stanie sie dowiedziec jakiego podkladu uzyl Twoj lakiernik ktory Ci to malowal?? byl bym bardzo wdzieczny jezeli to mozliwe:)

wydma8
22-04-10, 19:44
Z tego co wiem to podklad do plastikow z dodatkiem uelastyczniacza, a jaka firma to sie dowiem...

lozek
22-04-10, 21:49
Nie ma podkładów do plastików. Są związki typu PZP - Preparaty zwiększające przyczepność używane do lakierowania plastików. Przygotowujesz element do malowania ( odtłuszczenie, czasem szlif ), malujesz wyżej wspomnianym preparatem na to kładziesz podkład i bazę z uelastyczniaczem

misiek707
22-04-10, 23:28
lozek dobrze prawi :) Trzeba podkładem i na to twój akryl z uelastyczniaczem. Jezeli twoja dokladka ci nei odpowiada to odkupia ją od ciebie jeżeli masz 6 gena przedliftowego :) pisz PW lub GG 1259282 pozdro