Zobacz pełną wersję : Rwanie kieronicy
Witam wszystkich. Mam problem z układem kierowniczym w EJ9. Samochód powyżej prędkości 30 km/h dziwnie się zachowuje, kierownica ucieka raz w prawo raz w lewo jakbym jeździł po koleinach. Nie wiem jak dokładniej to wytłumaczyć, trzymając kierownice czuje jak lekko rwie raz w jedna raz w druga stronę. Proszę o sugestie. Dzięki
Krzywe/źle wyważone koła - to najłatwiej sprawdzić. Jedź na wulkanizację i sprawdź koła na wyważarce.
Podłączam się do pytania. U mnie po założeniu szerszych letnich opon zaczęło się tak dziać. Nie ma na kierownicy punktu w którym auto by jechało prosto, wygląda to tak że mogę machać kierownicą jak na amerykańskich filmach ;)
Koła proste, wyważone.
kola sa wywazone bo bylem zmieniac z zimowych na letnie. Dodam ze nie czulem tego rwania na zimowkach, pojawilo sie na letnich...mam 195 50 r15
Przy szerszych oponach to jakby norma bo mamy dużo nierówności na drogach i kolein. Problem, się zaczyna gdy jest tak samo na idealnie prostej nawierzchni. Mi, się dziwnie jeździ na 195/55/r15 ale jak jest prosta droga już jest malina, więc się tym nie przejmuję. Mam już zmęczone drążki kierownicze. Po wymianie, się zobaczy czy coś pomogło...
Tez się właśnie zastanawiam czy to wina drążków. Ktoś mi powiedział ze można to sprawdzić podnosząc przód samochodu z prawej lub lewej strony i poruszać kołem. Jak się rusza w którejś płaszczyźnie tj. góra dol lub na boki.
widzisz, ja zmieniłem ze 155 na 175 i tak się dzieje, jest masakra naprawdę. Mam przygotowane 195/50/15, ale ich nie założę na razie. Wcześniej auto musi mechanika odwiedzic... niestety.
155 na 175
przy podobnej zmianie u mnie nie było żadnej różnicy w prowadzeniu auta
lecz przy 195/55 już dało, się odczuć. Mamy drogi jakie mamy - pełno kolein
i to na nich w większości przypadków ściąga auto jak się szeroka opona nie mieści
Tylko ja tak mam jeżdżąc po dość prostej drodze bez kolein
piotrstrojek
22-04-10, 18:50
Obadajcie silent blocki dolnych wachaczy...
taa ja założyłem 205 i też tak było natychmiast kupiłem używki 185 cztery takie same i jest ok.
Ja miałem wcześniej 13' 175. Kierownicą machało na boki zarówno na letnich i zimówkach. Mechanicy doradzali zmianę felg. Zmieniłem na 195/50/15 i dalej macha:(. Przy małych prędkościach kierownicą szarpie na boki. Przy dużych poprostu cała drga niemiłosiernie. Pojechałem na stację diagnostyczną i nic nie znaleźli. Drążki podobno ok. Nie mam pomysłu co z tym dalej robić. Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam
przy podobnej zmianie u mnie nie było żadnej różnicy w prowadzeniu auta
lecz przy 195/55 już dało, się odczuć. Mamy drogi jakie mamy - pełno kolein
i to na nich w większości przypadków ściąga auto jak się szeroka opona nie mieści
Dziś badałem sprawę, prawe koło (to które wjeżdżało w więcej dziur) ma luzy na boki. Wydaje mi się że to sworzeń końcówki wahacza. Tuleje ciężej sprawdzić... po zimie same straty :/
Ja miałem wcześniej 13' 175. Kierownicą machało na boki zarówno na letnich i zimówkach. Mechanicy doradzali zmianę felg. Zmieniłem na 195/50/15 i dalej macha. Przy małych prędkościach kierownicą szarpie na boki. Przy dużych poprostu cała drga niemiłosiernie. Pojechałem na stację diagnostyczną i nic nie znaleźli. Drążki podobno ok. Nie mam pomysłu co z tym dalej robić. Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam
słyszałem że może to też być wina uszkodzonej maglownicy