PDA

Zobacz pełną wersję : Głośniki w półce a skrzynia basowa

GeFFeR
22-04-10, 01:08
Elo ... niech sie wypowiedza znawcy orientujacy sie w tym temacie ... slyszalem rozne opinie na temat tuby/skrzyni basowej razem z glosnikami w tylnej polce ... wielu ludzi mi mowi ze montujac owa skrzynie basowa bedzie lipa a nie gralo ( w zwiazku z tym ze glosniki sa na polce )... chcialbym w koncu rzeczywiscie dowiedziec sie pare faktow na ten temat a niech jakis plotek ludzi ... z gory dzieki za pomoc

pobo22
22-04-10, 09:02
wstawiając głosniki w półę automatycznie z bagażnika robisz skrzynię a dodając tubę wszystko będzie się gryzło. jeśli się myle poprawcie mnie

karas
22-04-10, 14:56
miałem podobny zestawik przez jakis czas seryjne głosniki z tyłu i skrzynia pod wzmacniaczem. Bas ze skrzyni zagłuszał tylnie głosniki. Ogólnie z tyłu zrobiło sie za głośno dłuzsza podroz autem w takich warunkach groziła uszkodzeniem słuchu oraz ogłuszeniem , piskiem w uszach. Zdecydowanie nie polecam takiego rozwiazania chyba ze ktos ma zamiar jezdzic z otwartymi oknami po wsi i robic hałas.

pobo22
22-04-10, 15:33
innymi słowy dobry zestaw odseparowany na przód wygłuszenie drzwi i nawet tuba ze wzmakiem w kufrze tylko mała a mocna

GeFFeR
22-04-10, 15:54
ta tylko szkoda ze juz w ten sprzet co mam wylozylem juz troche sianka :( a motyw taki : jesli glosniki z polki wsadzil bym do tych oryginalnych kieszeni lezacych obok polki to nadal bedzie wystepowal taki efekt ?? jesli tak to chyba pomalu zaczne odpuszczac sobie montowanie subka do auta ... w dodatku dodam iz najgorsze w tym wszystkim jest to ze to wlasnie te glosniki tylnie sa sercem poki co ... wyzbywajac sie ich kosztem tuby i zostaniu przy tych glosnikach w drzwiach ucierpial by dzwiek i to bardzo

pobo22
22-04-10, 21:10
cały tył się będzie gryźć bez względu na ułożenie no cóż to sprzedaj tylne kup co innego, szkoda że nie zacząłeś odwrotnie ale dopytaj się pana P od kanarka ;) jest guru w tym temacie może da jakiś pomysł

JulekCIVIC
22-04-10, 21:11
jakiej wielkości masz te głośniki w półce? jeśli 16,5cm to możesz je sobie przełożyć do przodu w drzwi, do tyłu zainwestuj w subwoofer o średnicy od 25-30cm głośnik i wzmacniacz do niego oraz do głośników które masz, będzie ci się to bardzo dobrze zgrywało nie zapomnij o tym że musisz kupić jakieś dobre tweetery aby nie zagłuszał bass wszystkiego. pozdr

kornel861
23-04-10, 01:04
EJ9 ma w boczkach,powyzej nadkoli...Pólka z EJ9 nie ma miejsca na gloski :D tam wchodzi 6x9
ja dalem u siebie zwrotnice/filtr co do suba mozna dac.

GeFFeR
23-04-10, 22:24
a wiec tak : glosniki w polce to model JBL GTO926e 6x9, w drzwiach JBL GTO6528 165mm ... ogolem to wyglada to tak
http://img697.imageshack.us/img697/1197/dsc03091e.th.jpg (http://img697.imageshack.us/my.php?image=dsc03091e.jpg)http://img691.imageshack.us/img691/5849/dsc03093jf.th.jpg (http://img691.imageshack.us/my.php?image=dsc03093jf.jpg)
no to w takim razie widze ze bede musial sie bez tuby obejsc :| no chyba ze ktos mnie oswieci i cos doradzi ;)

karas
23-04-10, 22:44
jak juz masz to tak ładnie zrobione a nie chcesz tego psuc to zrob tak:
kup wzmacniacz 4 kanałowy wygłusz przednie drzwi matami , kup dystanse to tych głośniczków z przodu i podłącz to wszystko ustawiając input level głośników tylnich na wzmacniaczu na mniejszy od przednich. Pownienes byc zadowolony aczkolwiek zaraz zaczna sie sypac pewnie posty ze głośniki z tyłu to kaszana psuja scene muzyczna itp itd. Znajomy tak ma zrobione w wektrze i powiem Ci szczerze ze nie jest źle ( tylko ze głośniki ma w tylnich drzwiach a nie w półce ).

GeFFeR
23-04-10, 22:51
no powiem od razu, nie ma co dyskutowac ze przod + skrzynia to najlepsze roziwazanie w moim przypadku lecz wiaze sie to u mnie z : kosztem kupna nowej polki, kupno nowych glosnikow na przod ( te co sa teraz nie podolaja same ), wyciszenie matami drzwi, wzmachol, skrzynia/tuba ... reasumujac troche drogi biznes na chec samego posiadania skrzyni w aucie ... a ze mam okazje kupic tanio wzmach ze skrzynia basowa to chcialem wrzucic to w formie takiej jak juz jest ... no ale widze ze taka zabawa pozbawiona jest jakiegokolwiek sensu ...

teg
23-04-10, 23:37
Napiszę Ci, jaki patent miałem w Skodzie. Niby niezgodny z regułami car-audio, ale grało to naprawdę dobrze (muzyką i wzmacniaczami audio zajmuję się od lat, tyle że nie car-audio).

Na przodzie zestaw odseparowany (13cm !!! + tweetery - SinusLive SL130 ze zmodyfikowaną zwrotnicą, żeby tweetery nie waliły aż tak mocno wysokimi tonami) + wygłuszenie, na tyle 20cm ! głośniki Magnat (nie wiem jakie, były jak kupiłem samochód) - trójdrożne :| w których wyłączyłem z akcji ;) współosiowe głośniczki - po prostu grały jako basowe. Polecam do tego zastosować im przetwornicę, żeby odciąć im wysokie tony (a ile i jakie, to już trzeba policzyć). Wszystko napędzane radiem :| Pioneer DEH-2000 - w tak niskiej klasie, radio to daje naprawdę dobry dźwięk. Przepis na sukces takiej rzeźby: tylna półka zrobiona z grubego materiału (drewno, MDF) i wszystko z tyłu tak uszczelnione, że cały bagażnik robił za subwoofer. Druga ważna sprawa: litraż bagażnika w Felicii był prawie że w sam raz taki, jakiej pojemności skrzyni zamkniętej należałoby użyć dla zabudowy dwóch tych głósników Magnat pracujących jako basowe.

Kosztowała mnie całość naprawdę mało, a na "znawcach" car-audio robiła wrażenie. Przesunięcie fazowe spowodowane odbijaniem się dźwięku tylnych głośników od tylnej szyby jakoś nie dokuczało, nie wiem dlaczego, może po prostu szczęście :D A może by tak pomyslec o jakimś układziku zmieniającym fazę dla nich, żeby się z przodem pokrywało :D

FaziRBK
24-04-10, 01:01
Biorąc pod uwagę Twój sprzęt to przyznam, że nie opłaca się dawać głośników z tyłu wraz z subem w bagażniku, jak ktoś wyżej wspomniał naprawdę ciężko jest wytrzymać bo to się mocno gryzie, może i szłoby to zrobić, ale wiadomo, że wiążę się to również z kosztami.
A tak ogólnie jeśli masz Hatcha to warto zrobić coś takiego(sprawdzone w moim furaczu):
Przód głośniczki 16,5cm(do tego wygłuszenie matami app albo spp, oraz dystanse) a w bagażniku jakaś skrzyneczka z bass reflexem i głośniczkiem ok 30cm + wzmacniacz, który to uciągnie(zależy od mocy nominalnej głośnika, ok 300wat w RMS'ie daje już mocno rade), do tego np tweetery w słupkach albo w plastikach lusterek. I masz car audio, które daje satysfakcję, do tego warto również wyciszyć bagażnik itd, mi np skrzypiała od basu nawet loteczka w moim HB :)