Zobacz pełną wersję : traci przyczepność przy gwaltownym ruszaniu
Witam.
Jak w temacie. Czy moglby ktos powiedziec o co chodzi? Gdy probuje ostro ruszyc auto strasznie sprezynuje przodem tracac przyczepnosc- zdarza sie to dosc czesto. Ostatnio bylem u mechanika - powiedzial ,ze zawieszenie ok :roll:
z gory dziekuje za odp.
pozdrawiam
Chodzi ci zapewne o to, ze przy ruszaniu jak mieli lekko kolami to podskakuja one jakby i trzesie az deska??
Przyczyna nie musza byc konkretnie amortyzatory. Moga to byc luzy na kazdym elemencie zawieszenia albo opony. Byl kiedys watek na streetracingu o tym i nawet jeden koles opisywal swoja walke z tym zjawiskiem. Wymienil praktycznie cale zawieszenie gumy zamienil na twarde, sportowy zawias a i tak to wiele nie dalo... To dosc czesta przypadlosc w przednionapedowkach.
U mnie na zimowkach jak jeszcze jezdzilem dosyc puzna wiosna to tez kolka podskakiwaly przy ostrym ruszaniu. Zmienilem na letnie i na tych co mam teraz nie ma czegos takiego. A zawias jest w bardzo dobrym stanie.
ja mam 150 km i np. startujac od zera na 5 tyś obr. popuszczam tylko sprzegło autko pali gume i bryczka nie podskakuje ale jak startuje np z 2 tyś i ciagle na 1 biegu nagle przyspiesze to zaczyna podskakiwac.
moga byc jeszcze zerwane poduszki silnika, szczególnie te dolne, boczne, stabilizujace
Ja miałem coś takiego na Michelinach. Założyłem Falkeny - jak ręką odjął.
ewentualnie sprzeglo przepuszcza