Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : spawanie elementu w podwoziu - co z elektryka?

pavel007
21-04-10, 15:30
mam do zespawania element pod podwoziem i zastanawiam sie czy wystarczy wyjac kluczyki czy trzeba odpinać akumulator - wolałbym to pierwsze rozwiazanie bo po odłączeniu aku chyba komp sie zresetuje a nie chce od nowa go "uczyć". A wiec tu kieruje pytanie - wystarcza kluczyki ze stacyjki?

vtec
21-04-10, 15:36
Odłączenie akumulatora do spawania to konieczność. Chyba, że chcesz całą elektryke u siebie wymieniać.

pavel007
21-04-10, 16:20
czyli po odłaczeniu akumulatora reset kompa gwarantowany?
kurde no a resteotwam go tydzien temu i teraz znowu ustawiać :(

reXio
21-04-10, 17:37
A co za problem ustawic kompa? Puscic auto na zimnym silniku i niech sobie tak pracuje.

mickee
22-04-10, 11:22
Są takie specjalne zwory do akumulatorów. Nie wiem dokładnie co to jest ale mają to tłumikarze. Zakładasz i nie musisz odłączać aku.

Lcfr
22-04-10, 12:05
ludzie dajcie troszkę na wstrzymanie z tym "nauczaniem" kompa
daje to tyle co nic - no może lepsze samopoczucie...

ygor
22-04-10, 12:23
tez jestem takiego zdania , nigdy tego nie robiłem i nie zamierzam , jakos moje auto nigdy gorzej przez to nie jezdzilo ...

suchy2004
22-04-10, 12:29
ludzie dajcie troszkę na wstrzymanie z tym "nauczaniem" kompa
daje to tyle co nic - no może lepsze samopoczucie...

Właśnie, czego wy chcecie uczyć te kompy :p
Przecież mapy Ci się nie zresetują.Ja np po wyjęci zwężki z dolotu nie odpinałem klemy, bezpiecznika itp. i samochód zachowuje się normalnie. Co więcej pobiera większość oryginalnych d14a8 i d14z4.
Pozdrawiam

Xus
22-04-10, 15:05
w ostanim czasie resetowalem kompa kilka razy bo grzebalem cos z kompem i nigdy go nic nie uczylem jak bylo trzeba do konca to do konca jak sie nie chcialo to na "dziadka" i co i nic pali tyle samo