PDA

Zobacz pełną wersję : Audio do EU7

marcinrys
12-09-06, 08:04
Witam Wszystkich Klubowiczów

mam do Was pytanko odnośnie sprzętu audio do CIVICa Eu7 2002 5d

czyli głośniki na przód ... jakie wogóle wejdą (czy sr. 165mm i głębokości 59mm wejdą czy trzeba uzyć dystansów?) i jakie polecacie tylko w "normalnych" cenach takich do 200zł

wygłuszenie drzwi - pytanie zasadnicze czy jest konieczne i jakimi matami to najprościej a zarazem najskuteczniej zrobić ? Widziałem coś takiego jak pasty wygłuszeniowe ale powiem sczerze nie wiem co to jest ?

okablowanie - czyli przewody głośnikowe - czy trzeba wymieniać? i przejsciowka na ISO ... widzialem kilka do Hondy ..ale ktora to jest ta ... ktora bedzie pasowac ?

wreszcie odtwarzacz najlepiej mp3 ... ale jest małe ale musi pasować kolorystycznie do ramki w kolorze antracytu ... bo inaczej to będzie wszystko kiepsko wyglądało.
W cenie do 500zł ...

No i pozostaje pytanie techniczne ... czy po demontazu panelu srodkowego ... nic nie bedzie trzeszczalo ? boje sie tego bo nic mnie tak nie wkurza jak piszczace plastiki ..

Pozdrawiam

Marcin

E57
12-09-06, 10:41
Wytłumienie jezeli zakładasz nowe głośniki jest konieczne, inaczej ciezko Ci bedzie uslyszec na powaznie "powalacjącą" roznice miedzy nowymi a starymi głośnikami bo oba bede pukały jak młotkiem w deske. Użyj mat APP z allegro, ok 5 zł / sztuke. Na forum było juz kilkanascie razy jak nalezy je przyklejac, poczytaj (suszarka / opalarka). Masy mozesz uzyc tam gdzie ciezko sie dostac matą, na łączeniach mat mozesz potraktowac, i w innych miejscach gdzie masz dziury kolo mat albo pusta powierzchnie. Musisz zrobic z drzwi w miare najszczelniejsza komore zeby ładnie było ;) ja uzyłem "Blachogumu". Śmierdzi ale wydaje mi sie ze to taka mata w mazidle ;) przydaje sie. Puszka 1L ok 10 zł. Nakłdasz pędzlem albo szpachelką.
Okablowanie - odnosnie okablowania głośnikow, raczej zalecane jest wymienic, na serii tez zagra ale nie przeniesie calego sygnału tak mocno jak potrzeba, beda straty. Jezeli juz robisz cos "na powaznie" to zakup zestaw odseparowany, od zwrotnicy do woofera kabel 2x2,5mm2 ofc, do tweetera nie musisz zmieniac. od zwrotnicy do wzmaka/radia tez 2x2,5mm2 ofc (ofc=miedz beztlenowa).
Radio z MP3 do 500zł... tutaj polecam forum... temat wałkowany kilkanascie razy. Przewaznie poleca sie uzywki Alpine/Clairon, czasami Pioneer/JVC. Zalezy czego oczekujesz... z nowych to bedzie ciezej, cos kupisz, ale nie bedzie to tak wysokiej klasy jak uzywka, wiadomo.
Antracyt... ciezko mi powiedziec jaki to kolor :P ale z tego co sie orientuje to taki czarny/grafitowy, cos takiego :D mówiąc kolor radia masz na mysli kolor wyswietlacza czy materialu z jakego jest wykonane ? jezeli materiał to czarne radio bierz, bedzie chyba pasowalo. A wyświetlacza... tutaj jakas kobieta by sie sprzydala :wink:
Co do plastikow to jest tak, ze to walka z wiatrakami :D moze byc gorzej albo lepiej. Plastiki caly czas pracuja podczas jazdy i nie wiadomo co im odbije ;) ja wygłuszałem drzwi to przez tydzien byla taka cisza ze az głupio podczas jazdy, a pozniej cos w srodku zaczelo stukac cichutko :x bede lokalizował źródło ale mysle ze bedzie ciezko :D
co do powyzszych tematow (wygluszenie, kable, radio) polecam poczytac podforum CA, jest naprawde duzo odpowiedzi :)
pozdrawiam,
E57