PDA

Zobacz pełną wersję : nierówne obroty na lpg,benzynie i gasniecie silnika

annadudczak
20-04-10, 22:30
otóz kupilam auto juz w gazie i niestety ma nierowne obroty zarowno na gazie jak i na benzynie, czesto gasnie jak zdejme noge z gazu...?? byla wymieniana pompka , silniczek krokowy i przewody i filtr i dalej dzieje se to samo. byl tez regilowany gaznik i gaz i z poczatku bylo dobrze ale tylko przez ok 2 -3 dni a potem znow wrocilo to samo... moze ktos powiedziec jaka moze byc przyczyna??

yautja
21-04-10, 10:55
A jaki konkretnie to model Civica? Jaki silnik?

annadudczak
21-04-10, 16:39
1.3 rocznik 93. zapomniałam dopisać ze mam jeszcze problemy z zapaleniem go zarówno w w gazie jak i na benzynie. zapala często dopiero jak zredukuje zapłon. ten samochód tak wariuje ze dosłownie czasami nie da się jeżdzic.. co myślisz?

no a model jest to civic

OSCAR
21-04-10, 20:42
troche malo informacji.
ile ma przejechane na tym gazie ?
mozliwe, ze reduktor gazu juz do regeneracji albo wymiany.
niech ci jakis kolega odlaczy waz, ktory idzie od reduktora to tego talerza z filtrem powietrze i wsadzi go do szklanki z piwem, na wylaczonym silniku. Sprawdzisz czy reduktor nie puszcza gazu, to moze byc powodem trudnosci z odpaleniem silnika.

annadudczak
21-04-10, 21:15
ciężko zweryfikować ile ma nabite na samym gazie.., ja go kupiłam ze 2 miesiace temu a instalacja jest od czerwca tamtego roku :/

yautja
23-04-10, 19:21
Z objawów obstawiam wymęczone membrany w reduktorze LPG. Jeśli poprzedni właściciel mówił, że odpalał auto na LPG to prawie na pewno tak jest. Regeneracja zestawem za 50 zł lub wymiana na nowy powinna pomóc.

annadudczak
23-04-10, 21:43
Dzięki za info ;)

yautja
24-04-10, 20:37
Jeśli tak się dzieje i na LPG i na benzynie, to niestety najprawdopodobniej gaźnik do regulacji. Z rzeczy, które nic nie kosztują możesz eksperymentalnie odpiąć wtyczkę od silniczka krokowego i pojeździć. Znajduje się on z prawej strony pod puszką filtra powietrza.

http://images45.fotosik.pl/287/2fc9e9428691859am.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2fc9e9428691859a.html)

luki11122
15-05-10, 22:51
jeżeli chodzi o falujące lub zawieszające się obroty to regeneracja parownika załatwi sprawę :) 50zl zestawik kosztuje:)

wczoraj sam to ogarniałem i to jest banalnie proste i sam na pewno dasz rade:) dodam ze ja czuje się jakbym miał nowy gazik założony:)

OSCAR
16-05-10, 17:22
to jest banalnie proste i sam na pewno dasz rade:)

:D
kolezanka chyba juz poradzila sobie i zregenowala ten reduktor, bo cisza w temacie ......

annadudczak
02-07-10, 19:25
hey wcale nie :(
generalneralnie auto bylo u 2 mechaników i oni tego nie opanowali...jak to swierdził 1 z nich te auta w gaznikach sa wadliwe i
dlatego produkcja ich trwala tylko 2 lata potem zostaly wycofane. ja nie wnikam w szczegoly ale to auto tak mnie wk... ze mam ochote je sprzedac.. ( kto che kupivc civic 93 :)) heh) wciaz to samo nie rowne obroty i gasniecie na bebnzynie i na gazie, nawet jak obroty sie ustawi to po paru dniach czasem, tygodniu znow robi sie to samo............ ???? grrrrrrr :///////////
poza tym odnosze wrazenie ze mechanicy zbyt dobrze nie znaja sie na japonczykach..moze ktos jest z okolic wlocławka? kto moze pomóc???

yautja
05-07-10, 10:07
Bzdura. Po prostu mało kto chce się grzebać w gaźnikowcach (szczególnie japońskich, gdzie jest elektronika) i Cię zbywają.
Jeśli to dzieje się i na gazie i na benzynie, to winny jest zapewne właśnie gaźnik. Zaczął bym od wlania jakiegoś specyfiku do czyszczenia układu paliwowego do baku. Do tego regulacja zapłonu i zaworów, żeby te rzeczy wykluczyć. Odpięcie silniczka krokowego zgodnie z moją poprzednią sugestią coś zmieniło?

annadudczak
05-07-10, 12:21
no odpieliśmy ten silniczek krokowy ale żadnej reakcji nie było ;/ auto zachowuje sie tak samo zarowno z nim jak i bez niego ;/
czyli co sugerujesz ze te elektroniczne gazniki sa ok bo ja tu juz myslalam o wymianie na zwykły gaznik..
no a moze masz namiary na jakiegos dobrego gaznikowca?? poza tym zamierzam pierw sprawdzic ten zapłon i te zawory zgodnie z twoja sugestią :) i wtedy napisze czy przynioslo to jakies efekty

Nowakman85
05-07-10, 15:09
Hej ja mam to samo ale zaczne od poczatku mialem auto na benzynke sama bylo wszystko ok zalozyli mi gaz obroty skacza na lpg jak i na benzynie czasem tez zgasnie bylem wyregulowac zawory bo to podobno wazne w lpg nic nie pomoglo a na dodatek pojawilo sie mulenie na 1 i 2 biegu przy 2000 obr wiec czeka mnie chyba wizyta u tych gazownikow co zakladali gaz choc oni cos nie chetni sa do wspolpracy .Zauwazylem jeszcze ze zdjecie na chwile klem z akumulatora pomaga gdzies tak na 3 dni silnik to d15b2 na wtrysku 2 punktowym co radzicie?

annadudczak
06-07-10, 11:26
ja tez byłam u gaznikowca który zakładał mi gaz. stwierdził ze nie ma sensu ustawiac obrotow w civicach, a nawet jak wyreguluje obroty to po kilku dniach te same hondy wracaja ponownie rozregulowane....??

jasiek09
06-07-10, 18:54
jak się nie umie czegoś zrobić to się szuka różnych wymówek...

annadudczak
12-07-10, 17:11
eeeeeehhhhh racja ktos jeszcze ma jakies propozycje?