PDA

Zobacz pełn± wersję : Docieranie tarcz- czy komu¶ się udało?

california
11-09-06, 16:21
Witam.
Temat docierania nowych tarcz hamulcowych był u nas juz chyba poruszany. I przepis na to zdaje się też był. Chocćby taki jak tutaj:
http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=20966

Moje pytanie jest takie czy komu¶ udalo się os±gn±ć ładny niebieski kolor tarcz, taki jaki "powinny" mieć po docieraniu?
Jak przygl±dałem się profesjonalnym rajdówkom w parkach serwisowych, to one rzeczywi¶cie maj± tarcze w niebieskawym kolorze (przypominam, że klasa N ma seryjne tarcze). I nie wiem czy to wynika z ich przegrzania :), czy prawidłowego "ułożenia"?

pozdrawiam

!markos
12-09-06, 00:10
niebieska tarcza = przypalona tarcza

california
12-09-06, 09:42

Zgadza się. Ale we wszystkich instrukcjach docierania tarcz jest powiedziane, że prawidłowo układana tarcza powinna nabrać "niebieskawego koloru". Zawsze mnie to ciekawiło. A teraz jeszcze bardziej z racji, że wła¶nie zmieniam tarcze i klocki.

!markos
12-09-06, 10:20
nigdy nie widzialem u siebie niebieskich tarcz, jakos tak sie zlozylo, ze w znajomych furach tez nie byly nigdy niebieskie :roll:

Matey
12-09-06, 10:21
ja u siebie widzialem niebieska, ale przyjarana byla :/ bo sie tloczek zatarl i dociskal caly czas klocek :/

badyl
12-09-06, 13:52
klocek musi sie dostosowac do kształtu tarczy i wszystko (powierzchnia styku tarcza klocek musi wynosic 100% klocka)w przypadku nowych tarcz i klocków nastepuje to szybciej a przy wymianie samych klocków trwa to dłuzej ok.kilkudziesieciu klom.
a docieranie tak aby tarcza była fioletowa to nic dobrego bo tarcza(materiał jest przegrzany)a klocek ulega zwegleniu na styku z tarcz± i potem trzeba znowu klkanascie km aby ta warstwa klocka sie ztarła.

a na dobra sprawe toczenie tarcz powinno sie wykonywac przed kazda wymiana klocków bo nie dosc ze robia sie rowki po obwodzie to jeszcze ma nierówna grubisc po obwodzie

cvc d15
12-09-06, 17:04
U mnie niebieskawy kolor był jak przegrzałem tarcze tak ze jak były zimne to były proste, jak przekatowałem to dostawały bicia, okazało się że przez ch*jowe klocki.

Lcfr
15-09-06, 21:11
też bym sie przychilił do tego zdania...