Zobacz pełną wersję : swap w eg3
Myślę o swapie na d16y8 z del sol... co porucz "kompletnego swapa" będę potrzebował?
Biorca to eg3 ls z 1994 roku ze wspomaganiem i elektryką.
wiem, że musi być:
- bak
- przewody paliwowe
- wiazki (?)
Napisz jaki silnik Posiadasz aktualnie...
Jeżeli D13 do bak i wiązki napewno, co do przewodów paliwowych to nie jestem pewnien ale warto by było założyć nowe :)
Pzdr
duzo cierpliwosci :) y8 to obd2 wiec kompa i wszystkich wiazek albo przejsciowki obd1-obd2, tak mi sie wydaje. robilem swap d16y2 do eg3 i bylo troche trudnosci z przelozeniem przewodow itd. upewnij sie jeszcze jak wyglada sprawa z immobiliserem z tym y8. powodzenia zycze, taki silnik w eg3 daje rade i duzo frajdy! ;)
Więc konkretnie:)
przypuśćmy że kupuję to: http://www.allegro.pl/item972806108_swap_silnik_honda_crx_civic_d16y8_vt ec.html
do tego bak z pompą paliwa, kolega który tym się zajmie, napisał że przewody po delikatnej zmianie się nadają. Wiązki kabinowa i silnikowa od tego del sol poedejdą?
przewody podchodza p&p nie trzeba nic zmieniac. problem jest w tym, ze stare nie chca dac sie wyjac. z wiazkami ci nie podpowiem, bo y2 jest obd1 wiec w jakies duze rzezby sie nie bawilismy tylko polozylismy cala wiazke od z6.
arturwwa piszesz o przewodach paliwowych, czy wiązkach? Myślę czy wiązki od del sol podejdą do eg3... bak paliwa od solki jest chyba inny...tak? Skrzynię zostawiać swoją, czy lepiej od y8?
z którego roku masz auto ? jak 95 lub 94 to ta z d13b2 ma krótsze przełożenia minimalnie
tez powoli zaczynam ogarniać temat swapa w moim EG3 i największy ból to elektryka... stacyjke w EG3 też trzeba zmieniać??
tacyjke w EG3 też trzeba zmieniać??
nie
czyli jest możliwość podpięcia pompy paliwa do stacyjki EG3:D a jak z puszką bezpieczników w komorze silnika bo wiadomo przekaźnik pompy itd.. ??
to zostaw skrzynie z d13b2. opinie są podzielone co do niej. jedni twierdzą że tylko z 95r ma krótsze a drudzy że z 94 i 95. Po za tym jeśli masz sprawną skrzynie to lepiej ją zostawić bo nie wiadomo jak będzie wyglądać ta co kupisz
a wiązki od del sol nie podejdą do eg3?
szczerze nie wiem. musi ktoś inny odpowiedzieć na to pytanie
kurcze właśnie nie wiem też jak z puszką bezpieczników
podobno wiązka silnikowa od z6 i y8 są takie same, to prawda?
podobno wiązka silnikowa od z6 i y8 są takie same, to prawda?
nie
ale od solki podejdzie wiązka. co do baku to są inne, przewody paliwowe itp. przy swapie eg3 bym zmienił, wlasnie ze tak powiem uczestniczę w takim projekcie d13->b18.
Skrzynie bym zostawił z y8 - pracuje ona na większych łożyskach niż d13, jest młodsza a wodziki ma stalowe a nie aluminiowe-co przekłada się na jej wyższą bezawaryjność.
Ale spoko, tą z d13 sprzedasz dobrze.
Ja widze tak- silnik d16y8, bak z pompą z d15/d16 z eg, wiązka silnikowa i kabinowa kompletne z wtyczkami z d16z6/d16y2, komp obd1 p06/p28
i już chyba wszystko jasne :)
ale od solki podejdzie wiązka. chodzi ci o silnikową, tak?
tak dokladnie,mowa o silnikówce, bo to jest w zasadzie jeden pies:)-sa one identyczne dla solki i civica
a wiązka kabinowa się różni?? przeciez d13 i d16 to OBD1
a są przejściówki z OBD0 na OBD1, OBD2?
d13b2 to obd1, d16y8 to obd2. swapowalem sam (ze znajomymi :)) y2 do d13 to wiem, mozesz mi zaufac.