PDA

Zobacz pełną wersję : instalacja sekwencyjna - czy warto

k0zik
18-04-10, 22:33
Czołem,

Panowie mam problem i postanowiłem zasięgnąć waszej rady.

Czy warto zamienić instalację I generacji na instalację sekwencyjna ?

- Moja hanka to 97 rok.
- Przejchane ma 240 tysi.
- Na gazie pali mi 10 litrów.
- Nie mam problemów z tą instalacją ( na jedynce przy bardzo malej predkosci szarpie - ale to w sumie nie jest jakiś problem )
- silnik nie bierze oleju ( na 10 000 km wziął jedną szóstą skali od min do max )

Ostatnio dowiedziałem się z forum i w migaz-ie że na instalacji 1 generacji łatwo zajeżdzić silnik. Trzeba wyjątkowo dbać o regulacje zaworów, wymiane oleju i częste regulowanie instalacji gazowej.
Jako że wyjątkowo lubię ten samochód, zastanawiam się nad wymianą instalacji na sekwencje. Pytanie czy warto ? Hanka ma juz 13 lat jakby nie było. Ogólnie jej stan określam na dobry.

W planie mam : wywalenie instalacj I generacji, wywalenie zwężki żeby odmulić hankę do 90 kucy, zapodać kolektor 4-2-1 + cały nowy wydech, zapodać nowy dolot i na to dopiero założyć sekwencyjną instalację.

Czy waszym zdaniem ma to sens ?

Pozdrawiam

Budziniak
18-04-10, 22:43
Instalacja gazowa I kategorii z tego co wiem to jest przeznaczona do silników gaźnikowych. A silnik d14a2 chyba taki nie jest.

OSCAR
18-04-10, 22:44
jesli masz zamiar pojezdzic tym autem jeszcze ze 2 lata i do tego cos pisze o modach - to TAK !

k0zik
18-04-10, 22:52
Szczerze mówiąc to chciałbym nim jeszcze pojeździć z 5 lat :) Myślę że będę jeździł tą hanką do końca jej dni. Przez kilka najbliższych lat nie chciałbym zmieniać samochodu bo mam trochę ważniejszych wydatków.

Dbam o ten samochód maksymalnie i o silnik też bardzo chce zadbać, ale gaz w moim przypadku jest niezbędny.
Chciałbym żeby Hania była trochę żywsza.

Budziniak
18-04-10, 22:57
Czytałem sporo artykułów w prasie o tym że porządna sekwencja niweluje spadki mocy na gazie do minimalnych wartości więc warto. Jeżeli dużo jeździsz to gaz na pewno Ci się opłaci i zwróci. Sekwencja będzie na pewno zdrowsza dla Twojego serducha :)