Zobacz pełną wersję : zbiornik paliwa 6 gen
krzysiek civic
18-04-10, 16:36
Witam
nie wiedzialem gdzie to zamiescic i zamiescilem tutaj..jak zle to rpzepraszam...do rzeczy:
a wiec od pewnego czasu starsznie wkurza mnie to ze w mojej Hani 6 gen nie ma kontrolki rezerwy.. i musze ejzdzic na wyczucie..wie ktos albo orientuje sie ile ma rezerwa w 6 gen .?? ile litrow??
temat byl juz walkowany dobrze poszukaj
krzysiek civic
18-04-10, 21:37
hm ogladalem i nic..mzoe ktos napsiac..jest to dla mnie bardzo wazne...
u mnie sie pali calkowicie jak jest 5l , ale jak jest 5-10l zapala sie i czasem gaśnie.
krzysiek civic
19-04-10, 14:42
a nie ma gdzies technicznie wpsiane ile ma rezerwa w 6 gen?? bo szukam po roznych pdf i nie widze
polecam ci poczytać ten temat http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=6493&highlight=kontrolka+rezerwy
jest tam chyba wszystko na temat rezerwy, a od siebie dodam ze w naszych civicach ten bajer jest skopany na całego, sam boje sie zejść do dolnej kreski wskaźnika...
Tamten temat dotyczy 5D MA/MB/MC 95-01 gdzie zbiorniki paliwa maja po 55l, a EK/EJ jest 45l pojemność baku. Wiec i rezerwa może zapalać sie w innym momencie.
krzysiek civic
19-04-10, 20:54
hm czyli nikt mi konkrtnej odpowiedzi nie udzieli???
Ps..jest mozliwe ze linka z pływaka sie rpzetarla dlatego am takz e jak mam wskazsowke na polowie baku pojezdze doslowie troszke bez szalenstwa podjade pod gorke i wskazowka spada blisko rezerwy po czym dziwgnie sie delikatnie juz nie do stanu pierwotnego..mozliwe jest ze sie linka przetala z pływaka i troche glupieje?
creative2200
19-04-10, 22:51
albo masz plywak uszkodzony w jakis sposob. Ogolnie rezerwy jest 5 litrow u nas, ja jak zaczyna mi sie swiecic i gasnac kontrolka rezerwy to mam 8 litrow jeszcze, ale jak zaczyna sie swiecic na stale to jest 5 czyli wszystko tak jak bylo w instrukcji
albo masz plywak uszkodzony w jakis sposob. Ogolnie rezerwy jest 5 litrow u nas, ja jak zaczyna mi sie swiecic i gasnac kontrolka rezerwy to mam 8 litrow jeszcze, ale jak zaczyna sie swiecic na stale to jest 5 czyli wszystko tak jak bylo w instrukcji
no jakoś tak właśnie jest jak piszesz. Kiedyś starałem, się to w miarę dokładnie obliczyc i wyszło mi, że jak już się świeci cały czas to jest max 5L a całkiem możliwe, że tylko 4L.
z ta rezerwa to kaplica jest. Dzis jadac autostrada rezerwa zaczela palic sie prawie na stale, ale czesto tez gasla. Wskazowka pokazywala zero albo 2-3mm powyzej zera. Po zatankowaniu do pelna weszlo 42 litry. Juz w strachu jechalem bo jeszcze nigdy tak malo paliwa nie mialem.
no można założyć że rezerwa to te 5L będzie ale najdokładniej sprawdzić to by trzeba było jeździć na rezerwie aż zabraknie paliwa...
A wie ktos może jak naprawić NIEPALĄCĄ SIĘ kontrolkę rezerwy? ostatnio chciałem wypalic jak najwięcej benki, wskazówka opadła na czerwoną kreskę, rezerwa wciąż niewzruszona :/ przy tankowaniu weszło 43 litry...
Jest możliwość, że w Twoim samochodzi jej w ogóle nie było - nie ma co naprawiać ;)
skolopendra
23-04-10, 19:15
A wie ktos może jak naprawić NIEPALĄCĄ SIĘ kontrolkę rezerwy?
ciężko coś naprawić skoro się tego nie ma :D
ciężko coś naprawić skoro się tego nie ma :D
No jak nie ma jak jest, jak pod światło spojrzeć to wyraźnie widać, że jest żółta kontrolka z agregatem... myslałem, że może to inf o otwartej klapce wlewu, ale nie. W VI gen nie było w ogóle koprolek rezerwy?! to co ona robi na mej desce rozdzielczej?:P
jak kontrolka się nie świeci to masz skopane urzadzenie w zbiorniku. Jest to bolączka civiców. U mnie jest to samo. Jak chcesz sprawdzić kontrolkę czy jest sprawna to wyjmij tylną kanapę. pod nią masz dekielek na 4 wkręty. odkręć go i zobaczysz 2 kostki . Odepnij tą z trzema przewodami. Następnie zewrzyj skrajne przewody przy włączonej stacyjce. KONTROLKA na pewno ci się zapali.
skolopendra
02-05-10, 20:00
to co ona robi na mej desce rozdzielczej?:P
a po co mieli by zaślepiać? :D .
VI gen nie było w ogóle koprolek rezerwy?!
były ale nie w każdej :cool:
specjalista
03-05-10, 15:39
Myślałem ze sobie jaja robiłes w poprzednim temacie ze mnie ze moge nie miec :) wiec na prawde nie ma ?! a jak sprawdzic czy jest czy nie ma ? mam d14 z 98 roku. Tak jak u autora mi wskazowka nie zeszla jeszce nawet na czerowne pole, rezerwa sie nie zapalila a auto stalo 2 dni pod domem bo nie wiedzialem co jest i nie chcialao odpalić. Oczywiście spowodowane to bylo brakiem benzyny...
Nie wiem jak mam jezdzic, szczegolnie ze jestem poczatkujacym studentem i nie mam funduszy by tankowac jednorazowo wiecej niz za 50 zl ;/
skolopendra
03-05-10, 17:35
Nie wiem jak mam jezdzic, szczegolnie ze jestem poczatkujacym studentem i nie mam funduszy by tankowac jednorazowo wiecej niz za 50 zl ;/
trzeba sobie dorobić ,czasu masz aż nadto :D
a jak sprawdzic czy jest czy nie ma ?
rozebrać zegary lub tylą kanapę ;)
Kup bilet miesięczny. Co za różnica, czy tankujesz za te 50zł czy więcej, tak czy siak musisz wlać :|
specjalista
04-05-10, 13:57
Kup bilet miesięczny. Co za różnica, czy tankujesz za te 50zł czy więcej, tak czy siak musisz wlać :|
Jest duża różnica, bo jednorazowo nie zatankuje za wieksze kwoty. Nie spinaj się tylko czytaj ze zrozumieniem, bo widzę że słabo Ci z tym idzie :|
Kontrolkę rezerwy miały EK3/4 i EJ9 polifcie sedany. W sedanie siedziałem, a zegary z EK3/4 widziałem na fotach.