PDA

Zobacz pełną wersję : zbiornik paliwa 6 gen

krzysiek civic
18-04-10, 16:36
Witam
nie wiedzialem gdzie to zamiescic i zamiescilem tutaj..jak zle to rpzepraszam...do rzeczy:
a wiec od pewnego czasu starsznie wkurza mnie to ze w mojej Hani 6 gen nie ma kontrolki rezerwy.. i musze ejzdzic na wyczucie..wie ktos albo orientuje sie ile ma rezerwa w 6 gen .?? ile litrow??

Witoszcz
18-04-10, 18:12
temat byl juz walkowany dobrze poszukaj

krzysiek civic
18-04-10, 21:37
hm ogladalem i nic..mzoe ktos napsiac..jest to dla mnie bardzo wazne...

pablo_020
18-04-10, 22:48
u mnie sie pali calkowicie jak jest 5l , ale jak jest 5-10l zapala sie i czasem gaśnie.

krzysiek civic
19-04-10, 14:42
a nie ma gdzies technicznie wpsiane ile ma rezerwa w 6 gen?? bo szukam po roznych pdf i nie widze

lar
19-04-10, 15:16
polecam ci poczytać ten temat http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=6493&highlight=kontrolka+rezerwy
jest tam chyba wszystko na temat rezerwy, a od siebie dodam ze w naszych civicach ten bajer jest skopany na całego, sam boje sie zejść do dolnej kreski wskaźnika...

pablo_020
19-04-10, 16:57
Tamten temat dotyczy 5D MA/MB/MC 95-01 gdzie zbiorniki paliwa maja po 55l, a EK/EJ jest 45l pojemność baku. Wiec i rezerwa może zapalać sie w innym momencie.

krzysiek civic
19-04-10, 20:54
hm czyli nikt mi konkrtnej odpowiedzi nie udzieli???
Ps..jest mozliwe ze linka z pływaka sie rpzetarla dlatego am takz e jak mam wskazsowke na polowie baku pojezdze doslowie troszke bez szalenstwa podjade pod gorke i wskazowka spada blisko rezerwy po czym dziwgnie sie delikatnie juz nie do stanu pierwotnego..mozliwe jest ze sie linka przetala z pływaka i troche glupieje?

creative2200
19-04-10, 22:51
albo masz plywak uszkodzony w jakis sposob. Ogolnie rezerwy jest 5 litrow u nas, ja jak zaczyna mi sie swiecic i gasnac kontrolka rezerwy to mam 8 litrow jeszcze, ale jak zaczyna sie swiecic na stale to jest 5 czyli wszystko tak jak bylo w instrukcji

WaSSIL
21-04-10, 02:11
albo masz plywak uszkodzony w jakis sposob. Ogolnie rezerwy jest 5 litrow u nas, ja jak zaczyna mi sie swiecic i gasnac kontrolka rezerwy to mam 8 litrow jeszcze, ale jak zaczyna sie swiecic na stale to jest 5 czyli wszystko tak jak bylo w instrukcji
no jakoś tak właśnie jest jak piszesz. Kiedyś starałem, się to w miarę dokładnie obliczyc i wyszło mi, że jak już się świeci cały czas to jest max 5L a całkiem możliwe, że tylko 4L.

falek84
21-04-10, 15:32
z ta rezerwa to kaplica jest. Dzis jadac autostrada rezerwa zaczela palic sie prawie na stale, ale czesto tez gasla. Wskazowka pokazywala zero albo 2-3mm powyzej zera. Po zatankowaniu do pelna weszlo 42 litry. Juz w strachu jechalem bo jeszcze nigdy tak malo paliwa nie mialem.

WaSSIL
22-04-10, 15:08
no można założyć że rezerwa to te 5L będzie ale najdokładniej sprawdzić to by trzeba było jeździć na rezerwie aż zabraknie paliwa...

Astec_HC
23-04-10, 12:38
A wie ktos może jak naprawić NIEPALĄCĄ SIĘ kontrolkę rezerwy? ostatnio chciałem wypalic jak najwięcej benki, wskazówka opadła na czerwoną kreskę, rezerwa wciąż niewzruszona :/ przy tankowaniu weszło 43 litry...

pwl
23-04-10, 13:23
Jest możliwość, że w Twoim samochodzi jej w ogóle nie było - nie ma co naprawiać ;)

skolopendra
23-04-10, 19:15
A wie ktos może jak naprawić NIEPALĄCĄ SIĘ kontrolkę rezerwy?

ciężko coś naprawić skoro się tego nie ma :D

Astec_HC
26-04-10, 10:31
ciężko coś naprawić skoro się tego nie ma :D

No jak nie ma jak jest, jak pod światło spojrzeć to wyraźnie widać, że jest żółta kontrolka z agregatem... myslałem, że może to inf o otwartej klapce wlewu, ale nie. W VI gen nie było w ogóle koprolek rezerwy?! to co ona robi na mej desce rozdzielczej?:P

astan
27-04-10, 12:37
jak kontrolka się nie świeci to masz skopane urzadzenie w zbiorniku. Jest to bolączka civiców. U mnie jest to samo. Jak chcesz sprawdzić kontrolkę czy jest sprawna to wyjmij tylną kanapę. pod nią masz dekielek na 4 wkręty. odkręć go i zobaczysz 2 kostki . Odepnij tą z trzema przewodami. Następnie zewrzyj skrajne przewody przy włączonej stacyjce. KONTROLKA na pewno ci się zapali.

skolopendra
02-05-10, 20:00
to co ona robi na mej desce rozdzielczej?:P

a po co mieli by zaślepiać? :D .

VI gen nie było w ogóle koprolek rezerwy?!

były ale nie w każdej :cool:

specjalista
03-05-10, 15:39
Myślałem ze sobie jaja robiłes w poprzednim temacie ze mnie ze moge nie miec :) wiec na prawde nie ma ?! a jak sprawdzic czy jest czy nie ma ? mam d14 z 98 roku. Tak jak u autora mi wskazowka nie zeszla jeszce nawet na czerowne pole, rezerwa sie nie zapalila a auto stalo 2 dni pod domem bo nie wiedzialem co jest i nie chcialao odpalić. Oczywiście spowodowane to bylo brakiem benzyny...
Nie wiem jak mam jezdzic, szczegolnie ze jestem poczatkujacym studentem i nie mam funduszy by tankowac jednorazowo wiecej niz za 50 zl ;/

skolopendra
03-05-10, 17:35
Nie wiem jak mam jezdzic, szczegolnie ze jestem poczatkujacym studentem i nie mam funduszy by tankowac jednorazowo wiecej niz za 50 zl ;/

trzeba sobie dorobić ,czasu masz aż nadto :D

a jak sprawdzic czy jest czy nie ma ?

rozebrać zegary lub tylą kanapę ;)

teg
03-05-10, 23:23

Kup bilet miesięczny. Co za różnica, czy tankujesz za te 50zł czy więcej, tak czy siak musisz wlać :|

specjalista
04-05-10, 13:57
Kup bilet miesięczny. Co za różnica, czy tankujesz za te 50zł czy więcej, tak czy siak musisz wlać :|

Jest duża różnica, bo jednorazowo nie zatankuje za wieksze kwoty. Nie spinaj się tylko czytaj ze zrozumieniem, bo widzę że słabo Ci z tym idzie :|

nytmare
04-05-10, 20:22
Kontrolkę rezerwy miały EK3/4 i EJ9 polifcie sedany. W sedanie siedziałem, a zegary z EK3/4 widziałem na fotach.