Zobacz pełną wersję : tarcze czy łożysko
demonobiker
17-04-10, 13:54
Jade po prostej drodze huczy, skręcam w lewo chuczy, skrecam w prawo cisza.łozysko koła prawego?
czy moze tarcze szumią bo już sie kwalifikują do wymiany?nie moge znależć ile grubosci ma nowa a ile stara tarcza...?
wiem że tematów było wiele ale jesli to lozysko to jak je wymienic?musze wyjmowac cała zwrotnice?czy moze da sie to zrobic na aucie? no i oczywiscie czy bedzie mi potrzebna prasa do tego?lozsko prawe przód...
tarcze nie mogą szumieć! Grubośc nowej to 21 mm, a minimalna grubośc to 19 mm. łożysko za to może ci hałasować. Jak nigdy nie wymieniałeś i nawet nie widziałeś jak się wymienia łożysko to radzę odpuść sobie samemu wymianę - może być więcej szkody niź pożytku.
demonobiker
17-04-10, 19:20
oblookałem dzisiaj sprawe wyciągnąłem zwrotnice i to łożysko faktycznie nie wyglada najlepiej i kiepsko pracuje muszę pomyśleć nad łożyskiem ba nie pomyśleć ale je wymienic nie podoba mi się jeden gwint na zwrotnicy i zastanawiam sie czy nie kupić używki po jakimś niedużym przebiegu z łożyskiem może trafie i pojeżze na tym łożysku troche zawsze lepszy oryginał niż zamiennik
a tak wogóle mam problem ze zdjęciem tarczy ham. tam sa dwie takie śrubki na srubokręt krzyżakowy niestety nie mogę ic wykręcić do czego one są?czy bez ich wykręcania zdejmę tarcze?
A może po prostu Ci się klocki hamulcowe kończą?
demonobiker
17-04-10, 20:41
klocki cale robilem dzisiaj test zdemontowalem zacisk ham.zalozylem kolo i rozbujalem na podnosniku do okolo 60km/h i huczalo tak samo jak ze zmontowanym hamulcem wiec to lozysko.poszukam u siebie w miescinie jakiegos szrotu moze beda miali zwrotnice z lozyskiem jak lozysko nie posluzy to chociaz zwrotnica zostanie pewniejsza niz ta co jest obecnie
Nie zdejmiesz niestety. Tutaj potrzebny będzie śrubokręt udarowy. A i tak nieraz potrafi nie zejść przez korozję. A poza tym to w większosci przypadków potrafią sie ukręcić. A łozysko jest dwurzędowe, tzn własnie to , skręcasz w jedna stronę- huczy, skrecasz w drugą, nie huczy. Bez prasy ani rusz, a młotki odpuść sobie...
demonobiker
18-04-10, 14:46
czyli rozumiem że muszę wykręcić te śruby tak żeby zdjąć tarcze? bo za cholere nie mogę tego zrobić?:(
Jest jakaś różnica w zwrotnicy z abs a bez abs'u?