Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tarcze czy łożysko

demonobiker
17-04-10, 13:54
Jade po prostej drodze huczy, skręcam w lewo chuczy, skrecam w prawo cisza.łozysko koła prawego?
czy moze tarcze szumią bo już sie kwalifikują do wymiany?nie moge znależć ile grubosci ma nowa a ile stara tarcza...?
wiem że tematów było wiele ale jesli to lozysko to jak je wymienic?musze wyjmowac cała zwrotnice?czy moze da sie to zrobic na aucie? no i oczywiscie czy bedzie mi potrzebna prasa do tego?lozsko prawe przód...

amon
17-04-10, 18:02
tarcze nie mogą szumieć! Grubośc nowej to 21 mm, a minimalna grubośc to 19 mm. łożysko za to może ci hałasować. Jak nigdy nie wymieniałeś i nawet nie widziałeś jak się wymienia łożysko to radzę odpuść sobie samemu wymianę - może być więcej szkody niź pożytku.

demonobiker
17-04-10, 19:20
oblookałem dzisiaj sprawe wyciągnąłem zwrotnice i to łożysko faktycznie nie wyglada najlepiej i kiepsko pracuje muszę pomyśleć nad łożyskiem ba nie pomyśleć ale je wymienic nie podoba mi się jeden gwint na zwrotnicy i zastanawiam sie czy nie kupić używki po jakimś niedużym przebiegu z łożyskiem może trafie i pojeżze na tym łożysku troche zawsze lepszy oryginał niż zamiennik

a tak wogóle mam problem ze zdjęciem tarczy ham. tam sa dwie takie śrubki na srubokręt krzyżakowy niestety nie mogę ic wykręcić do czego one są?czy bez ich wykręcania zdejmę tarcze?

rafal
17-04-10, 20:09
A może po prostu Ci się klocki hamulcowe kończą?

demonobiker
17-04-10, 20:41
klocki cale robilem dzisiaj test zdemontowalem zacisk ham.zalozylem kolo i rozbujalem na podnosniku do okolo 60km/h i huczalo tak samo jak ze zmontowanym hamulcem wiec to lozysko.poszukam u siebie w miescinie jakiegos szrotu moze beda miali zwrotnice z lozyskiem jak lozysko nie posluzy to chociaz zwrotnica zostanie pewniejsza niz ta co jest obecnie

Civ dohc
17-04-10, 23:09
Nie zdejmiesz niestety. Tutaj potrzebny będzie śrubokręt udarowy. A i tak nieraz potrafi nie zejść przez korozję. A poza tym to w większosci przypadków potrafią sie ukręcić. A łozysko jest dwurzędowe, tzn własnie to , skręcasz w jedna stronę- huczy, skrecasz w drugą, nie huczy. Bez prasy ani rusz, a młotki odpuść sobie...

demonobiker
18-04-10, 14:46
czyli rozumiem że muszę wykręcić te śruby tak żeby zdjąć tarcze? bo za cholere nie mogę tego zrobić?:(

Jest jakaś różnica w zwrotnicy z abs a bez abs'u?