Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pytanie odnośnie sondy L

sajmon1100
10-09-06, 11:39
wyłączymłem ostatnio Sonde Lambda w Cromie ( dając Open loop) czyli ogólnie sonda jest w pętki otwartej i teraz komp bierze wartości zapisane w mapie paliwa i pytanko - jakie mogą być tego skutki ? bo większego zużycia paliwa niezauważyłem ,mam wrazenie ze auto idzie jak dzikie ,jedyny minus jak narazie tej opercji to do 2k rpm auto potrafi czasami sobie pożabkować.

itr
10-09-06, 16:14
sonda lambda nie jest ci potrzebna wogole w twoim przypadku.

sajmon1100
10-09-06, 16:43
sonda lambda nie jest ci potrzebna wogole w twoim przypadku.
a mój przypadek to co z nim nie tegez

itr
10-09-06, 17:02
wszystko "tegez" ale jak rozumiem, to wszystko sobie programujesz - paliwo i zaplon etc. to poco ci sonda L? Co przez to rozumiec? Nie bedzie negatywnych opcji.

sajmon1100
10-09-06, 17:04
wszystko "tegez" ale jak rozumiem, to wszystko sobie programujesz - paliwo i zaplon etc. to poco ci sonda L? Co przez to rozumiec? Nie bedzie negatywnych opcji.
aha trybie ,tylko niewiem czemu czasami szarpie fura tak do 2000 jak jade na pół gwizdka,a jak ogien to spoko jest

emg
10-09-06, 18:05
coś masz z mapami pokombinowane za bardzo dlatego szarpie. Coś robiłeś z zapłonem i paliwem w tych zakresach?

Furious
10-09-06, 19:12
gdyby mial to chociaz w minimalnym stopniu zestrojone to faktycznie sonda bylaby niepotrzebna... ale pewnie Sajmon nie stroil fury tylko tak na oko to robi :)

Adam R.
10-09-06, 20:07
fabrycznie close masz do ok 75% TP a powyzej open. jak juz wiesz open wali ochrone srodowiska i wali sonde i podlewa wiecej niz na close. i tak oto w ten sposob masz podlane wiecej nich powinno byc fabrycznie przy 2000 na close bo masz open

emg
10-09-06, 20:46
więc bez sondy szerokopasmowej i egt może być ciężko

sajmon1100
11-09-06, 01:31
więc bez sondy szerokopasmowej i egt może być ciężko
no ale jak leje wiecej wachy to chyba o egt nie ma sie co martwić-gorzej jak by beny było mniej

[ Dodano: Pon 11 Wrz, 2006 ]

gdyby mial to chociaz w minimalnym stopniu zestrojone to faktycznie sonda bylaby niepotrzebna... ale pewnie Sajmon nie stroil fury tylko tak na oko to robi :)
na oko to sie do doktora chodzi.....

coś masz z mapami pokombinowane za bardzo dlatego szarpie. Coś robiłeś z zapłonem i paliwem w tych zakresach?
własnie dziwna sprawa bo sprawdzałem to na 2 mapach- jednej mojej pokombinowanej i drugiej seryjnej ,obie mapy wyłonczony czujnik tlenu i na dwóch szarpie

Furious
11-09-06, 07:44

W takim razie, jak masz sonde szerokopasmową to w czym problem :?:
Z tego co obserwuje to kierujesz sie tylko jednym kryterium - więcej wachy, wiecej wachy... ale to nie o to chodzi...

itr
11-09-06, 11:51

Hmm domyslam sie bo "szarpie" ;)
Ale od czegos trzeba zaczac.
Boszz, jak ja bym chcial zeby tu na forum bylo wiecej tego typu tematow a mnie o filtrach stozkowych :D

sajmon1100
11-09-06, 12:33

Hmm domyslam sie bo "szarpie" ;)
Ale od czegos trzeba zaczac.
Boszz, jak ja bym chcial zeby tu na forum bylo wiecej tego typu tematow a mnie o filtrach stozkowych :D
jestem za

W takim razie, jak masz sonde szerokopasmową to w czym problem :?:
Z tego co obserwuje to kierujesz sie tylko jednym kryterium - więcej wachy, wiecej wachy... ale to nie o to chodzi...
furia nie badz taki mądrala :D bo kompa to sam odemnie brałes ;)
PEACE!!! aprpopo - nie kieruje sie tylko wachą -bo moze tego niewiesz ,ale honda i tak jest zalewana w górnym zakresie obrotów

Furious
11-09-06, 14:23
bo kompa to sam odemnie brałes
bralem, ale cos Ci z nim nie pykło, oddalem go i sam sie za to zabralem :)

moze tego niewiesz ,ale honda i tak jest zalewana w górnym zakresie obrotów
wiem :)

PEACE :)

sajmon1100
11-09-06, 19:22
bo kompa to sam odemnie brałes
bralem, ale cos Ci z nim nie pykło, oddalem go i sam sie za to zabralem :)

bo wykukałes na żywo o co biega :D

moze tego niewiesz ,ale honda i tak jest zalewana w górnym zakresie obrotów
wiem :)

PEACE :)
i vice versa :P

izzy_rajder
11-09-06, 19:33
A moim zdaniem bez sondy (edit: bez sondy szerokopasmowej, czyli z AFR z dupy tudziez przypadku) to mozesz sobie tylko krzywde zrobic, tzn nie sobie tylko swojemu d15B jak mniemam z profilu, ale racje maja ci co mowia ze najlepiej sie uczymy na wlasnych bledach...

pzdr

itr
11-09-06, 20:18
ja jezdze bez sondy i jest totalnie nie potrzebna pod warunkiem ze masz dobre mapy

izzy_rajder
12-09-06, 09:56
Mi chodzilo o bawienie sie mapami paliwa i 'niedajboze' zaplonem bez podpietej sondy szerokopasmowej.

BRACIA
12-09-06, 18:39
Mi chodzilo o bawienie sie mapami paliwa i 'niedajboze' zaplonem bez podpietej sondy szerokopasmowej.
Lepiej sie nie bawic :) za duzo.