Zobacz pełną wersję : Graty potrzebne do wymiany przegubu.
Witam. Potrzebuję wiedzieć jakich dokładnie kluczy będę potrzebował do tejże operacji w EG3 i jakich niespodzianek mam się spodziewać dodatkowo?:confused: Co warto jeszcze przy okazji zrobić? Pozdrawiam
Dobry młotek, dwa klucze 17 (do odkręcenia widełek) i jeden bodajże 32, rękawiczki i kombinerki i najlepiej pomoc drugiej osoby. Ja to robiłem na parkingu pod blokiem i zajęło mi to ok 2 godzin ale dodam że byłem tylko obcykany z teorii, nie z praktyki. Trzeba do niektórych rzeczy podejść sposobem. Ja wymieniałem tylko manszetę ale operacja ta sama. Najtrudniej jest wybić przegub z półosi i wbić ją z powrotem.
Ja wymieniałem tylko manszetę ale operacja ta sama.
A jakiej firmy ta guma? W jednym serwisie japonczykow na mokotowie wymienili mi w zeszle wakacje przeguby razem z manzetami i juz sa obie pekniete.... (btw. ciekawe czy jest cos takiego jak gwarancja na to).
Niemiecka firma LOBRO u siebie zakładałem dedykowaną bodajże do modelu EJ9 ale podeszła bez problemu.
Ja to robiłem na kanale w garage i poszło w miarę nieźle. Pierwszym problemem jaki możesz napotkać to śruba na piaście, ta na klucz 32 co kolega wyżej wspominał, bywa że jest tak zapieczona, że bez jej rozcinania nie odkręcisz. Tak było u mnie, rozciąłem ja i założyłem nową (była w zestawie z przegubem). Ja wytargałem całą półoś na warsztat, na imadło, ściągasz tylko gumę osłonową od strony skrzyni i wyjmujesz uważając żeby nie wypadły takie "metalowe kule" :D Próbowałem ściągnąć przegub po dobroci, ale bez uderzenia młotkiem się nie obeszło, Tobie też tak radze bo innej metody nie ma. Tam jest taka metalowa zawleczka (na półosi), którą oczywiście wymieniasz na nową. Trochę sprytu, nacelowujesz nowy przegub, walisz młotem i powinien wskoczyć. Nie zapomnij wcześniej nałożyć smaru! Montujesz całą półoś z powrotem i po jakiś 2-3 godzinach popijasz piweczko patrząc na dobrze wykonaną robote :D