Zobacz pełną wersję : Piszczący alternator
Witam,
Strasznie piszczy mi alternator co to może być łożysko ??
Jesteś pewien ze to alternator?Może to pasek?A powiedz piszczy Ci to cały czas czy tylko w określonych momentach?
zazwyczaj pasek się ślizga
o to chodzi ze to nie pasek i nie alternator bo zdjąłem pasek z alternatora i dalej piszczy a przy jeździe piszczenie cichnie jak np wrzucę 2 to od o kolo 2k obrotów piszczenie ustaje co to może być ?
nagrałem filmik co się dzieje
http://www.youtube.com/watch?v=WbtotAZ7rRg
Może pompa wody...albo napinacz paska rozrządu...
cały rozrząd wymieniony w czwartek a to sie zaczęło od soboty tydzien temu a piszczenie dochodzi mniej wiecej z kolektora ssącego
masz pasek za luźny lub do wymiany bo zużyty..!? jakby to było łożysko alternatora to by nie piszczało tylko raczej tak rzęziło..
u mnie kiedyś tyle że w innym aucie zaczął piszczeć napinacz... właśnie po wymianie na nowy a na starym było cichutko...
ale to sie stalo jeszcze przed wymianą całego rozrządu paski wszystkie sa nowe i napewno to nie paski
odpal silnik i słuchaj gdzie dokładnie piszczy.. czy w okolicach alternatora czy gdzieś koło rozrządu?
na moje ucho to gdzieś możesz mieć nieszczelny uklad ssący. zatkaj ręką to miejsce przez ktore silnik pobiera powietrze i zobacz czy zgaśnie jak masz nieszczelny uklad to ci niezgaśnie, jeśli jest szczelny to musi zgasnąc. Taka moja sugestia warta sprawdzenia;)
usterka znaleziona uszczelka pod ssącym :(