PDA

Zobacz pełną wersję : Strasznie puka

Gufer1
16-04-10, 17:38
Witam. Sprawa przedstawia się tak, na postoju skręcając maksymalnie kierownicą w którą kolwiek stronę tuż przy maksie jest puk i jak odbije kierownica też znowu stuk, na zakrętach stuka delikatnie, podczas mocniejszego hamowania puka, dzisiaj szarpałem kołem w lewo i prawo i też słychać stuki (wyczuwalny luz na kole). Mechanik powiedział że może być maglownica lub drążek kierowniczy, drugi że łożysko wywaliło już i ku temu bym się skłaniał. Co o tym sądzicie, co to może być waszym zdaniem ??.

SajmonLP
16-04-10, 17:39
dobrze mówili, podjedź do kogoś kto Ci to dokładnie zdiagnozuje a nie tylko powie co ew. to może być.

Gufer1
16-04-10, 17:42
Według Ciebie co to może być ??.

konieczko
16-04-10, 18:01
weź auto na podnośnik, zdejmij koło i ruszając obserwuj końcówke drążka kierowniczego. ja przynajmniej bym to obstawiał, ale wróżką nie jestem ;)

Electros
16-04-10, 22:35
Skręc kołami na maxa, tak abyś miał dostęp do drążkow kierowniczych. Złap ręką za końcówkę, a ktoś w środku niech delikatnie rusza kierownicą. Wtedy wyczujesz gdzie jest luz. Jeśli końcówka będzie w porządku, a luz będzie słyszalny i odczuwalny gdzieś dalej. Prawdopodobnie będzie to maglownica. Dla pewności na postoju przy wyprostowanych kołach ruszaj kierownicą delikatnie ale energicznie w prawo i w lewo. Jeśli stuk będzie. To na pewno magiel. Lub też złap kierownicę i postaraj się ruszać w górę i w dol, jeśli będzie luz wtedy jest możliwość że to kolumna kierownicza. Możliwości jest dużo więc postaraj się eliminować wszystkie możliwe przyczyny. Bo poniesiesz dodatkowe koszta, a efektów może nie być.