Zobacz pełną wersję : o broty spadaja az za bardzo jak ciepło.
witam,
problem pojawił sie juz duzo wczesniej, ale przez zime było ok. Chodzi o to po kilku/nastu min jazdy na lpg lub benzynie silnik nie trzyma obrotów - spadaja albo bardzo nisko albo wogóle silnik gasnie, z benzyną jest podobnie ale w mniejszym stopniu. Zauważyłem że problem wystepuje wtedy gdy temperatura powietrza wynosi > 10 stopni. Przez zime problemu nie było - silnik trzymał obroty jak ta lala. Czysciłem filtr powietrza, gazu, silniczek krokowy, resetowałem komputer - problem dalej jest. Obstawiam ze to ma zwiazek z pobieranym powietrzem - musi być chłodne wtedy jest si. Tylko nie wiem jak rozwiazac tą kwestie, mam jedynie pomysł aby zmienic miejsce poboru powietrza na jakies chlodniejsze ale nie wiem czy to cos da. prosze o pomoc
ps. czy mozlwie jest to ze alternator obciaza w takim stopniu silnik ze spadaja o 500obr/min? bo własnie o tyle podnosi mi sie wskazówka obrotów po wyłączeniu świateł,nawiewów, radia
brak.loginu87
17-04-10, 09:05
gdy załączysz np światła, dmuchawę, szyby elektryczne to u mnie obroty spadają na około 1 sec. po czym wracają do normalnego stanu (komputer to reguluje).
chyba udało mi sie rozwiazac problem spadajacych obrotów - wyczyściłem przepustnice i zrobiłem reset kompa z ponownym uczeniem i jak narazie jest dobrze, tylko czy napewno to okaże sie przy dłuższej trasie. W razie czego bede kombinował z regulacja mieszanki przy przepustnicy bo chyba to jeszcze moze pomóc.
A z obrotami faktycznie tak jest i wyglada na to ze tak musi byc :)
Panowie mam mały problem z falującymi obrotami ale ostatni zauważyłem ze jak jest ponad 20 stopni ciepła i długo stoję w korku auto zaczyna nie równo pracować, obroty zaczynają skakać ale minimalnie tak od 500 do 1300 i czuć ze silnik nie równo pracuje wyjadę z korka przejada trochę i auto juz trzyma równiutko obroty.
Wydaje mi sie ze ma to coś wspólnego z temperatura w komorze silnika. Może mieć wpływ to ze na maskę dałem wygłuszenie? kolektor mam owinięty dość grubo bandażem termicznym wiec nie wiem jakiś czujnik daje dupy? podkreślam ze sytuacja dzieje sie tylko w korkach jak dość długo stoi i jest ciepło przy 15 stopniach w korku nic sie nie dzieje ale jak jest gorąco to wariuje.
jakieś sugestie?:D
miałem dokładnie to samo. Przeczyść przepustnice i reset kompa - mi pomogło i teraz trzyma obroty jak ta lala.
no w przyszłym tygodniu będę wymieniał cala przepustnicę i ssaka wiec zobaczymy czy to to. ale wydaje mi sie ze jeśli byla by to wina syfu w przepustnicy czy krokowcu to obroty skakały by cały nie ważne jaka była by tempereatura. a u mnie jak jest chłodniej i stoję w korku nawet 2h to obroty nie drgną trzymają równiutki a jak przygrzeje słonce to zaczynają sie cyrki.
moze masz strozek w komorze silnika i jak stoisz w korku do idzie na dolotu za duzo cieplego powietrza?
nie wymieniaj tej przepustnicy po prostu ja wyczyść - jesli sie to nie pomoze to przynajmniej bedziesz wykluczyc to ze to przepustnica. Ja jak juz pisalem od kilku postów miałem identyczna sytuacje - w zime silnik pracował idealnie na niskich obrotach, dopiero jak zaczeła sie wiosna zaczął nierówno pracowac i gasnac podczas jazdy albo pracy na biegu jałowym. Po prostu zrob to co mowilem i powinno być dobrze, sprawdź przy okazji jeszcze dolot czy lewego powietrza gdzies nie łapie.
i tak wymienię całego ssaka z Z6 i przepustnice z H22 bo juz jest wszystko kupione:D okaże sie czy to mogło byc to? co do stożka w komorze silnika, mam ale w carbon boxie i mam go juz długo to będzie jego 3 lato i nigdy nie bylo z nim problemów powietrze doprowadzone jest z nadkola wiec naprawdę jest tam chłodno
a kiedy wymieniałeś filtr powietrza
mam stozek wiec go nie wymieniam ale jakieś 2 miesiące temu prałem i oliwiłem. Jak dobrze pójdzie w tym tygodniu będziemy sie bawić z tymi przepustnicami, wiec wszystko sie wyreguluje i zobaczymy czy to była wina syfu w dolocie ale jakoś nie za bardzo w to wierze bo niby dlaczego syf miał by tylko przeszkadzać jak jest upal a jak chłodno już nie? :confused: